Streaminganmeldelse
12. juli 2023 | 15:38

Full Circle

Foto | Sarah Shatz

Claire Danes leverer en betagende skuespilpræstation som den beskyttende mor Sam, mens Zazie Beets er den snagende politiinspektør Melody Harmony.

Steven Soderberghs samfundskritiske krimiserie lever delvist op til sine kunstneriske ambitioner, men løftes især af Claire Danes’ præstation.

Af Kjartan Hansen

Efter sin husbonds begravelse skynder enken Savitri Mahabir sig at besøge en mystisk, ældre herre.

Han er hverken familieadvokat eller en hemmelig elsker, men samarbejdspartner i New Yorks kriminelle underverden, hvor hun arbejder.

Hun flytter en krøllet, grå lok til side og ser ned på billedet af en ung dreng, som manden vil have bortført for at kræve en løsesum fra teenagerens stenrige forældre.

Imidlertid mislykkes bortførelsen, og den efterfølgende optrevling har store konsekvenser for alle de involverede. Gerningsmænd såvel som ofre.

Serien udspiller sig som en multiplot-fortælling om mennesker, der tilsyneladende intet har med hinanden at gøre, men hvis skæbner hænger uløseligt sammen.

Ud over rivaliserende bander i New Yorks gader tæller de medvirkende også Jared, som forbryderne er ude efter, et guyanesisk søskendepar, der er hyret som kidnappere, og

emsige Inspektør Harmony, som er mere optaget af sit arbejde end hendes krakelerende ægteskab.

Imidlertid har drengens far (Timothy Olyphant) også skeletter i skabet, der komplicerer sagen yderligere.  

Instruktør Steven Soderbergh er kendt både for anmelderroste film som Sex, løgn og video og Traffic, men står også bag biografhits som Ocean’s Eleven og Magic Mike.

Under Corona-krisen blev også hans oversete pandemi-drama Contagion genopdaget.

Fælles for hans film er det overvejende pessimistiske menneskesyn. I alle sociale lag beriger de medvirkende deres egen tilværelse på andres bekostning.

Men han er aldrig så sortseende, at han overser gode hensigter. Som Matt Damons beskyttende alenefar, der i Contagion sætter sit eget liv på spil for at beskytte datteren. Eller George Clooneys mesterskurk, som i Ocean’s Eleven kun stjæler fra casinoer, der udnytter menneskers ludomani.

I Full Circle er det Claire Danes’ Sam, der agerer modvægt til ondskaben omkring hende. Ud over at være en beskyttende mor vil hun råde bod på den uretfærdighed, der tvinger nogle til at bortføre hendes søn.

Allerede som teenager leverede skuespilleren følelsesladede præstationer i blandt andet Baz Luhrmans Romeo & Julie, og hun har siden givet den fuld gas i spionserien Homeland. Her er hun mere mild, men med et isnende blik, der får det at løbe koldt ned ad ryggen på hendes modstandere.

Politiinspektøren med det musikalske navn Melody Harmony (Zazie Beets) er anderledes komisk. Hun er fyrig, snagende og på grænsen til at være uprofessionel, når hun udspørger sine mistænkte. 

Men hendes fremragende intuition leder hende ikke desto mindre på rette spor.

De medvirkendes skumle hensigter afspejles i seriens visuelle udtryk, hvor verden bogstaveligt indhylles i mørke. Centrale begivenheder udspiller sig i New Yorks gader efter solnedgang, i dunkle lejligheder og klaustrofobiske kontorer.

Mellem scener høres dystre klavertoner, der er som taget ud af en ældre krimiserie. Men melodien minder også om mor Sams ringetone, der signalerer en ny besked fra kidnapperne.

Full Circle udstiller et univers, hvor bedre bemidlede mennesker benytter sig af fattiges desperation, og klasseskellet ikke er til at tage fejl af.

Browne-slægten bærer guldsmykker, hænger kostbare malerier i deres luksuslejligheder og kører i dyre, nypolerede biler. Hvorimod søskendeparret fra Guyana kører i en gammel skramlekasse, går med slidt tøj og må deles om et værelse.  

Det er derfor på sin plads, at Inspektør Harmony ser Chantal Akermans socialt bevidste kvindeportræt Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles i biografen. Eller måske viser instruktøren, hvis mest roste film havde premiere for over tyve år siden, at han stadig har fingeren på pulsen?

Hvidt pulver siver ud af en bil og former en cirkel som led i et ritual. Et karmisk symbol for, at persongalleriet går i ring og derfor til sidst må konfronteres med ufine handlinger, som går forud for serien.

Men som mange af seriens kunstneriske islæt løfter det ikke seriens fortælling, der først og fremmest er seværdig for Claire Danes’ betagende præstation.

Full Circle

Kommentarer

Titel:
Full Circle

Land:
USA

År:
2023

Serieskabere:
Laura Shapiro, Ed Solomon

Instruktør:
Steven Soderbergh

Medvirkende:
Claire Danes, Timothy Olyphant, Zazie Beets, Phaldut Sharma, Dennis Quaid

Spilletid:
Seks afsnit af cirka 60 minutter

Anmeldelse:
Seks afsnit

Premiere:
13. juli på HBO Max

© Filmmagasinet Ekko