Biografanmeldelse
18. maj 2016 | 22:49

A Hologram for the King

Foto | Frank Griebe
Den udkørte forretningsmand Alan Clay (Tom Hanks) flirter med danskeren Hanne (Sidse Babett Knudsen), som han møder kort efter ankomsten til Saudi-Arabien.

A Hologram for the King er en veloplagt skildring af mødet mellem forskellige kulturer. Tom Hanks spiller hovedrollen flankeret af danske Sidse Babett Knudsen.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Bag den noget pudsige og omstændige titel A Hologram for the King gemmer der sig i virkeligheden en varm og håndgribelig komedie om mødet mellem mennesker fra forskellige kulturer.

Men dermed ikke sagt, at filmen er forudsigelig eller konform.

Uden at skeje helt ud er den faktisk ret så visuelt veloplagt og underfundig morsom i sin skildring af forretningsmanden Alan (Tom Hanks), der rejser til Saudi-Arabien i embeds medfør.

Tyske Tom Tykwer har instrueret og skrevet manuskriptet til filmen. Det var samme Tykwer, der i 1998 brød igennem med den eksperimenterende og udtryksfulde Lola, og det kan man faktisk godt mærke i A Hologram for the King.

Selvom Tykwers nye film er langt mere friseret og ordentlig end den anarkistiske og ekspressive Lola, leger instruktøren stadig med udtrykket og formerne.

For eksempel begynder filmen med en scene, hvor Alan går rundt i en animeret verden til tonerne af Talking Heads-hittet Once in a Lifetime.

Men det er blot en drøm. I virkeligheden sidder Alan på et fly på vej til Saudi-Arabien. Han skal præsentere en avanceret tredimensionel hologram-teknologi for den saudiske konge på vegne af det it-firma, han arbejder for.

Det viser sig dog at være sværere end som så. Alan lider af galoperende jetlag, og sammen med tre kollegaer har han svært ved at trænge igennem til de saudiske købere.

Alan hyrer dog hurtigt den åbenhjertige og friske Yousef (Alexander Black) som lokal chauffør, og de to bliver lynsnart venner. Samtidig møder han lægen Zahra (Sarita Choudhury), som han ligeledes knytter et særligt bånd til.

Men først da Alan lidt tilfældigt løber ind i Hanne (Sidse Babett Knudsen), der er udsendt for den danske ambassade, begynder der at komme skub i Alans forretninger.

A Hologram for the King er en ubestemmelig størrelse. Men det er faktisk dejlig pirrende. Dens ambition er bestemt at underholde til den lette side, men samtidig har den noget dybere på hjerte og dyrker små, finurlige afvigelser undervejs.

Den dramaturgiske motor er den typiske amerikanske forretningsmand Alans møde med en fuldstændig anderledes kultur som Saudi-Arabien. Det kommer der naturligvis sjove situationer ud af.

Alkohol er strengt forbudt i kongeriget, men Alan formår alligevel at tiltuske sig øl og spiritus på forskellige måder. En fest på den danske ambassade stikker for eksempel helt af, da Sidse Babett Knudsens karakter drikker Alan under bordet.

Saudi Arabien portrætteres i det hele taget som kontrasternes land. Det ene øjeblik bor Alan på et topmoderne luksushotel i en storby, i det næste kører han rundt i en gold ørken.

Tom Tykwer får undervejs tid at lege med klipningen og musikken, og det klæder generelt filmen at bryde ud af den traditionelle komedie- og dramaform i momenter.

A Hologram for the King er baseret på den amerikanske forfatter Dave Eggers’ bestseller af sammen navn fra 2012. Begge værker handler om konsekvenserne af globaliseringen og mødet mellem kulturer.

Det bliver måske en kende stereotypt undervejs, men godvilligt undlader Tykwer at dykke mere ned i geopolitiske forhold end højst nødvendigt. Det har filmen slet ikke ambitioner om. I stedet lander A Hologram for the King et sted mellem Lost in Translation og Tømmermænd i Thailand.

Tom Hanks er sympatisk og stabil som den godhjertede Alan, der er den vestlige fish out of water i et komplet fremmed land. Og i birollerne gør Sarita Choudhury (fra Homeland), Alexander Black og Sidse Babett Knudsen en god figur.

A Hologram for the King handler om mødet mellem mennesker fra forskellige kulturer. Og måske lidt for romantisk viser filmen os mod slutningen, at det trods alt er muligt at leve sammen på trods af forskelligheder.

Som Zahra fortæller Alan med henvisning til sit tørklæde og slør: ”Det er kun et tyndt lag af fibre, der skiller os ad.”

Trailer: A Hologram for the King

Kommentarer

Titel:
A Hologram for the King

Land:
USA

År:
2016

Instruktør:
Tom Tykwer

Manuskript:
Tom Tykwer

Medvirkende:
Tom Hanks, Sidse Babett Knudsen, Alexander Black, Sarita Choudhury

Spilletid:
98 min.

Aldersgrænse:
Tilladt for alle

Premiere:
19. maj 2016

© Filmmagasinet Ekko