Serieanmeldelse
22. maj 2022 | 13:44

Krag & Virkner

Foto | Monday Production
I rekonstruktioner spiller Katrine Greis-Rosenthal og Thure Lindhardt filmstjernen Helle Virkner og politikeren Jens Otto Krag, der blev Danmarks mest celebre par i deres samtid.

Interessant dramadokumentar om et af Danmarkshistorien mest opsigtsvækkende par er tiltrængt på en public service-kanal, der behandler kultur og historie stedmoderligt.

Af Bo Tao Michaëlis

Helle Virkner og Jens Otto Krag – et par, der umiddelbart syntes at være skabt i paradis. Selvfølgelig med den slange, at der var tale om to stærke individer med hver sin karriere i hastig udvikling.

Skuespilleren og den feterede filmstjerne Helle, statsmanden og den socialdemokratiske komet Jens, to egoister i villaen på Egernvej på Frederiksberg.

Tilpas og parallelt begge rundet af lurmærket dansk småborgerskab med socialdemokratiske noter i provins og hovedstad. På en elskovstur til Sydfrankrig i 1959 blev deres såkaldte hemmelige affære bragt for en dag af et dagblad.

Daværende udenrigsminister Jens Otto Krag blev nødt til at fri til den populære skuespiller Helle Virkner, som heldigvis sagde ja. De var gift i fjorten år.

DR’s dramatiserede dokumentarserie Krag & Virkner handler om dette ægteskab, som både var rørende romantisk og realistisk på den harske måde.

Ærligt lægger serien fra start ikke fingrene i mellem. Det var to modne og moderne mennesker, som flyttede sammen. Helle havde været gift to gange før, og Jens var faktisk kendt som partiets playboy.

Der var sentimentalt ikke tale om uskyldigheder eller ingenuer, som finder sammen. Helle Virkner havde reelt allerede før Jens Otto Krag kontakt til Socialdemokratiet via statsministeren H.C. Hansen, en nær ven helt frem til hans alt for tidlige død af kræft.

Helle Virkner går i 1973 fra Jens Otto Krag, der trækker sig herostratisk ud af politik som statsminister efter at have fået Danmark ind i EF, der siden blev EU.

Men Krag & Virkner behandler de tos ægteskab mere sobert sædeligt end opsigtsvækkende sensationelt.

Thure Lindhardt har gedigent instrueret de fire afsnit af en lille time hver. Samtidig agerer skuespilleren selv følsomt Jens Otto Krag, som godt kan være forelsket i den eneste ene, men også knalde alle de andre.

Katrine Greis-Rosenthal er næsten for æterisk som Helle Virkner, der ikonisk for eftertiden blev til den forsømte og forsagte single Elisabeth Friis i Matador. Greis-Rosenthal har vitterlig været på arbejde for at gestalte en person, som var meget forskellig fra sin rolle i Danmarks mest berømte serie.

Matador-forfatter Lise Nørgaard er også med i serien sammen med Virkners ”søster” Maude alias Malene Schwartz. Begge er indkaldt som førstehåndsvidner til, hvorfor det gik så skidt for et ægtepar, som nærmest gav nordisk ekko af det berømte vidunderpar i USA, John og Jacqueline Kennedy i Det Hvide Hus.

Men det bliver aldrig forklaret, hvorfor Jens Otto åbenlyst havde affærer med andre kvinder i samme hus, hvor hans kone drak te med veninden i stuen.

Som superstjernen Paul Newman engang sagde: ”Hvorfor spise burger, når du kan få steak derhjemme?” Kunne det tænkes, at Krags seksualitet var anderledes end Virkners?

Serien vælger at være tavs i det anliggende, men den reflekterer i tidens binære ånd over mandens uvederhæftige og løsagtige erotik.

Krag & Virkner skildrer overbevisende forholdets beskaffenhed ud fra personernes erindringer, men man kunne have ønsket en ambition om at fortolke i det mere intime.

Var druk og utroskab det eneste parameter for, at de to flamboyante personer gik hver til sit? Serien er nydelig, men også næsten for ædruelig.

Historikeren Bo Lidegaard og teaterkritikeren Jakob Steen Olsen er begge indkaldt til at fortælle nøgternt om de to hovedpersoners gøren og laden. Det føles til tider mere klinisk end kunstnerisk, at historien er placeret et diffust sted mellem dokumentar og drama.

Men det er et interessant stykke Danmarkshistorie om to mennesker, hvor den ene drikker for meget, den anden bliver hele Danmarks kloge kogekone med bekymringens kvieøjne. Men også om tilblivelsen af det moderne velfærds-Danmark – Krag var velfærdets mand par excellence – som understøttet af et righoldigt arkivmateriale.

Serien fungerer som høfligt oplysende underholdning på en public service-kanal, der ellers behandler kultur og historie som et stykke sæbe smuttet ud af badeværelset.

Kommentarer

Titel:
Krag & Virkner

Land:
Danmark

År:
2022

Instruktør:
Thure Lindhardt

Manuskript:
Simon Weil, Lone Leegaard

Medvirkende:
Thure Lindhardt, Katrine Greis-Rosenthal, Lone Hertz, Mads Knarreborg, Bjarne Henriksen

Spilletid:
Fire afsnit af cirka 60 minutter

Anmeldelse:
Fire afsnit

Premiere:
22. maj på DR1 og DRTV

© Filmmagasinet Ekko