Biografanmeldelse
25. aug. 2022 | 03:36

Poter af stål

Foto | Nickelodeon Movies
I en by fuld af katte kæmper hunden Hank for at finde sin plads og for at forlige sig med sin fra naturens hånd største fjende.

Stærkt underholdende animationsfilm løfter den evige kamp mellem katte og hunde til en billedskøn og bramfri komedie om ulogisk racehad.

Af Astrid Maan Thomsen

Poter af stål er en særlig størrelse, der nok skal vække glæde blandt børn, men som i virkeligheden måske passer bedre til et voksent publikum. 

Animationsfilmen er inspireret af den levende Hollywood-legende Mel Brooks’ westernkomedie Sheriffen skyder på det hele fra 1974. Den 96-årige og stadig aktive Mel Brooks er endda krediteret som forfatter i den nye film. 

I Poter af stål møder vi den dagdrømmende hund Hank, som befinder sig i en by fuld af katte. Indbyggerne har brug for en helt, en samurai, til at forsvare sig mod en hensynsløs skurks onde plan om at slette landsbyen fra verdenskortet. 

Venlige Hank melder sig straks som byens helt og får hjælp af en modvillig lærer, der skal hjælpe ham med at forstå samuraikunstens dyder. Men mens arbejdet om at redde byen tager form, begynder en anden og indre kamp i Hank. 

Kan og vil han redde sin – fra naturens side – værste fjende katten fra udryddelse? 

Det lyder højdramatisk for en film henvendt det yngre publikum, og Poter af stål skaber fra start en tone med voksen og nærmest kolerisk humor, når det evige had mellem hunde og katte udforskes. 

Hank bliver i begyndelsen af filmen ført mod sin henrettelse. Da han spørger sine katte-fangevogtere, hvorfor de hader ham, er svaret glasklart nok til, at man ikke kan undgå at læse det ind i menneskehedens problematiske historie. 

”Min far hadede hunde, og det er god nok grund for mig. Det handler ikke om logik. Det føles bare rigtig at hade.” 

Ordene leveres som en morsom punchline, men den sardoniske tone oplever man sjældent i nutidens animationsfilm. 

Det er forfriskende kækt og giver plads til, at filmens tematik om at forstå mangfoldighed, hinandens forskelligheder og det at være en helt for folk virkelig kan udfolde sig. 

Undervejs bliver alle involverede klogere, men turen derhen byder på vittige replikker. Som når kattefolket begynder at se mulighederne i Hank som deres helt og udbryder: ”Vi må ikke slå ham ihjel, men gerne hade ham.” 

Andre gange er dialogen mindre skarp. Nogle gange falder forsøget på humor til jorden og bliver skingert. 

Da en ældre kat forstyrrer et møde ved at hoste en hårbold op, er det mere et irritationsmoment midt i handlingen end et komisk virkemiddel. Og det kommer til at virke for popsmart, når filmen laver en reference til det sociale medie Twitter ved at lade en tjenerkat løbe rundt med en fugl i munden. 

Poter af stål er instrueret af en garvet trio med blandt andre Rob Minkoff, der som ganske ung var med til at lave klassikeren Løvernes konge

Mens der stadig er et godt stykke op til en af historiens bedste animationsfilm, bliver man blæst bagover af animationsstilen i Poter af stål

Strålende farver flyver omkring på lærredet. Hver scene er vidunderligt sammensat med massevis af fængende detaljer. Som når man ser et palads med en kaskade af grøn natur og bjerge i baggrunden og vand og blomster i forgrunden. 

Det er til tider næsten åndeløst smukt og i sig selv grund nok til at tage hele familien med i biografen. 

Poter af stål bliver de fleste steder vist i en dansksproget version med stemmeskuespil af blandt andre Oliver Katzmann Hasselflug og Mads Knarreborg. De gør det godt, men et engelsktalende publikum bør ikke snyde sig selv for at opleve versionen med engelsk tale, som også kan opleves i danske biografer. 

Her står en perlerække af stjerner som Samuel L. Jackson, Ricky Gervais, Michael Cera og selveste Mel Brooks for stemmeskuespillet. Det kan nok give en ekstra dimension til en i forvejen stærkt underholdende film.

Trailer: Poter af stål

Kommentarer

Titel:
Poter af stål

Originaltitel:
Paws of Fury: The Legend of Hank

Land:
England, USA, Kina, Canada

År:
2022

Instruktør:
Rob Minkoff, Mark Koetsier, Chris Bailey

Manuskript:
Ed Stone, Nate Hopper

Medvirkende:
Oliver Katzmann Hasselflug, Mads Knarreborg, Benjamin Hasselflug, Lars Vognstrup (danske stemmer)

Spilletid:
98 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Premiere:
25. august

© Filmmagasinet Ekko