Biografanmeldelse
01. feb. 2019 | 12:45

Sådan træner du din drage 3

Foto | DreamWorks Animation
Den unge mand Hikke (Robert Hansen) har overtaget pladsen fra sin far og indtager rollen som høvding for både vikinger og drager.

Der er masser af drage-magi i den rørende afslutning på Dreamworks’ animations-trilogi.

Af Frida Marquard

Det er meget sjældent, at man ser børnefilm, som lader deres helte blive ældre. Det er også sjældent, at en serie får lov til at få så afrundet en afslutning, som det er tilfældet med Sådan træner du din drage-trilogien.

I Sådan træner du din drage 3 vender vi tilbage til Bersærkøen, hvor Hikke (Robert Hansen) er blevet de gæve vikingers høvding og har gjort sit for at omdanne øen til et sandt paradis for drager.

Dragejægere driver rovjagt på de flyvende øgler, og jægerne kæmper stadig mere indædt for at få fat i dragerne på Bersærkøen. Hikke og hans venner gør ellers en værdig indsats for at redde tilfangetagne drager fra jægernes skibe og bringe dem tilbage i sikkerhed på øen.

Resultatet er bare, at øen er blevet overfyldt med drager af alle størrelser. Og øen er kommet i søgelyset hos dragejægeren Grimmel (Olaf Johannessen), der er berygtet for at dræbe drager, så Hikkes tro følgesvend Tandløs er i farezonen.

Men Hikke har en plan. Han vil finde dragernes hemmelige verden og bringe hele landsbyen og dens mange drager i sikkerhed langt under jordens overflade.

Meget er sket, siden den første Sådan træner du din drage havde premiere i 2010 og efterfølgeren i 2014. Man kan virkelig se, hvor meget animationsteknologien har udviklet sig, men der er også sket meget i plottet.

Karaktererne er vokset op og blevet ældre. Nogle har fået skæg, og Hikke og kæresten Astrid (Özlem Saglanmak) taler om at gifte sig. Ansvaret på Hikkes skuldre er vokset, efter at han har overtaget posten som høvding efter sin far.

Filmen er med andre ord fulgt med sit publikum, og universet er blevet ni år ældre, siden vi første gang blev præsenteret for de drageelskende vikinger. Det giver plads til en mørkere tone end i de foregående film og til nogle potente øjeblikke mellem særligt Hikke og Tandløs, hvor deres fælles rejse kommer til sin ret.

Barnesjælen er heldigvis stadig intakt, og filmen bliver aldrig så alvorlig, at den mister fornemmelsen for eventyr og vidunder eller det humoristiske glimt i øjet. Helt så voksent og ansvarsfuldt er det alligevel ikke blevet.

Det giver også plads til en rørende fortalt pointe om, at man nogle gange bliver nødt til at give slip på det, man elsker, før man kan lære at stå på egne ben.

Men frem for alt handler Sådan træner du din drage 3 om det fantastiske i at gå på opdagelse i den uudforskede verden, og der er stadig masser af magi at finde i dragernes verden.

Animationen er helt i top, og det giver sus i maven, når man ser dragerne dykke og laver piruetter i luften. Eller i kampscenerne, hvor særligt filmens åbning fungerer godt. Sammen med Astrid og resten af deres vikingeslæng erobrer Hikke en dragejægers skib. Hikke forsøger at træde i karakter som en farlig kriger, men det hele går selvfølgelig ikke helt som planlagt.

Designet af dragerne og vikingernes landsby fascinerer stadig med barnlig kreativitet og finurlige indslag – med alt fra sværme af lysende ildfluedrager til skorpiondrager, der spytter syre og stikker med hjernekontrollerende gift fra brodden.

Også seriens nye ansigter fungerer godt. Skurken Grimmel er herligt ondskabsfuld og udspekuleret. Han viser sig at være en større udfordring at rydde af vejen end forventet. En kvindelig og skinnende hvid mage til Hikkes drage Tandløs er også et kærkomment nyt ansigt.

Sådan træner du din drage 3 er en rørende afslutning på trilogien, der ikke mindst belønner seriens mange fans.

Trailer: Sådan træner du din drage 3

Kommentarer

Titel:
Sådan træner du din drage 3

Originaltitel:
How to Train Your Dragon: The Hidden World

Land:
USA

År:
2019

Instruktør:
Dean DuBlois

Manuskript:
Dean DuBlois

Medvirkende:
Robert Hansen, Özlem Saglanmak, Niels Olsen, Peter Aude

Spilletid:
104 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Premiere:
31. januar

© Filmmagasinet Ekko