Biografanmeldelse
24. juni 2020 | 14:48

Sangklubben

Foto | Aimee Spinks
Kate (Kristin Scott Thomas) og Lisa (Sharon Horgan, midt) samler en gruppe kvinder og starter en sangklub, mens deres mænd er udsendt i Afghanistan.

Traditionelt britisk komediedrama bliver båret af et stærkt budskab, som efterlader tilskueren med et smil på læben.

Af Astrid Maan Thomsen

Når soldater drager i krig, efterlades deres ægtefæller hjemme i en grufuld uvished.

Ventetiden skal udfyldes med noget, og Sangklubben fortæller den sande historie om to kvinder, som skabte et kor for at give de ventende ægtefæller noget andet at tænke på.

Filmen leverer alt, hvad man kan forvente af en britisk komediefilm. Det er ikke svært at regne ud, hvad der vil ske.

Når man for eksempel ser den nytilflyttede, unge kone med det grædefærdige ansigt, ved man, at hendes udsendte mand nok ikke har den længste fremtid i filmen.

Og forholdet mellem den ene hovedperson og hendes datter gennemgår alle de typiske op-og-nedture, som et mor/datter-forhold på film skal gøre.

Men trods filmens genkendelighed, kan man ikke undgå at mærke en ægte varme, og det er især på grund af den følelsesfulde historie.

I filmen følger vi livet på en militærbase i England. Oberstens reserverede og kølige kone Kate (Kristin Scott Thomas) og den mere jævne og livlige Lisa (Sharon Horgan) lever side om side.

De kunne ikke være mere forskellige, men nu skal de stå sammen for at finde på aktiviteter til de mange ægtefæller, mens soldaterne er udsendt i Afghanistan.

Forslag om strik og bogklub bliver hurtigt fejet til side for idéen om en sangklub.

Selv om det starter sløvt, og lederskabet altså skal deles mellem to vidt forskellige kvinder, begynder et fællesskab at opstå imellem klaverspil og falske toner. Snart hører ledelsen om den nye klub, og en optræden på det berømte Royal Albert Hall arrangeres til mange af kvindernes store nervøsitet.

Nu er spørgsmålet, om kvinderne kan lægge deres uenigheder bag sig, inden de skal træde frem med deres kor for hele verdenen.

Virkelighedens sangklub startede i en lokal militærby i 2009 og blev hurtigt et brand, som udviklede sig til en dokumentarserie.

Nu findes Military Wives Choirs, som de hedder på engelsk, i et netværk med over 70 kor tilknyttet de britiske militærbaser rundt om i hele verden. Succesen har ikke været til at tage fejl af, og militærhustruernes kor har både optrådt for kongelige og holdt store velgørenhedsshows.

Skabelsen af koret fortolkes smukt i filmen, og klimakset er deres tårefremkaldende optræden med sangen Home Thoughts From Abroad, som er skrevet til filmen af selveste Robbie Williams og Guy Chambers.

Kristin Scott Thomas – kendt fra Den engelske patient – stråler i hovedrollen og udfylder til perfektion rollen som den fine oberstfrue med de mange indespærrede følelser.

Med sine 60 år er hun en veteran, og hun forstår altid at forlene sine roller med humor, elegance og menneskelighed. I Sangklubben kan man virkelig mærke hendes professionelle gejst for et fag, hun var været en del af siden 80’erne.

Sangklubben ligger sig i slipstrømmen af forglemmelige film for modne eller ældre kvinder, såsom Poms – dans for livet og Book Club.

Men komediedramaet bliver reddet af budskabet om et fællesskab gennem musik. Den rammer plet på det brede menneskelige følelsesaspekt og efterlader publikum med varme i hjertet.

Trailer: Sangklubben

Kommentarer

Titel:
Sangklubben

Originaltitel:
Military Wives

Land:
England

År:
2019

Instruktør:
Peter Cattaneo

Manuskript:
Rosanne Flynn, Rachel Tunnard

Medvirkende:
Kristin Scott Thomas, Sharon Horgan, Emma Lowndes

Spilletid:
110 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Premiere:
25. juni

© Filmmagasinet Ekko