Serieanmeldelse
18. aug. 2019 | 20:46 - Opdateret 19. aug. 2019 | 23:05

Sex med Maja

Foto | DR
Maja Malou Lyse er ikke bange for at vise sig frem, ligesom hun insisterer på retten til at være feminin.

DR2-serie med Maja Malou Lyse er kulminationen på de seneste års debat om sexkultur og den kærlige seksualundervisning, vi aldrig fik i skolen.

Af Frida Marie Damsgaard

I en sandfarvet veloursofa udspiller sig en rørende samtale mellem to venner. 

Cassie er på besøg hos Maja, der med stor umage lægger en skiftevis sølvgrøn og pink neglelak på sin veninde. Imens snakker de om at navigere i en kultur, der har en snæver fortælling om køn og seksualitet.

De taler om the sexual script – de specifikke forventninger og roller, som er knyttet til den seksuelle akt. Og de bliver enige om, at det næsten kunne være opskriften på en brownie. Men måske vil man ikke altid ha’ en brownie, og måske kan man slet ikke li’ brownie, som de smågrinende konkluderer.

Maja Malou Lyse studerer på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hendes kunst findes i mange formater – video, foto, skulptur og performance – og kan lige nu opleves på ARoS som en del af udstillingen Art and Porn.

Men hun har også en stærk platform på Instagram, og i sit virke som kunstner omfavner hun forskning, historie og aktivisme.

Sex med Maja på DR2 er tilrettelagt af Katrine Hornnes og Eva Marie Rødbro (Prinsesser fra Blokken) med Katrine Marie Seidelin som programredaktør.

Over tre afsnit følger vi Maja, når hun går i felten og blandt andet taler med en rødstrømpe, en pornoproducent og en dominatrix. Vi er også i hendes hjem, på kontoret og i undervisningslokalet, der som et alternativ til en Sex Ed-video foregår i en animeret parallelverden af aquamarine-draperinger og glimmerstøv. 

Seriens visuelle univers afspejler således Majas feminisme, der handler om at generobre det feminine. Toner af lyserød, høje hæle og kunstige negle bliver en politisk handling, en markering af feminin styrke og autonomi.

Serien er den kærlige og kritiske seksualundervisning, vi aldrig rigtigt fik i folkeskolen. Den sætter ord på alt det svære ved sex – det kedelige, besværlige og ikke mindst smertefulde – men samtidig er den positiv. Den insisterer på, at sex skal være skamfrit, sjovt(!) og behageligt.

I løbet af 83 minutter leveres en koncis og kompleks gennemgang af seksualitet og køn anno 2019 – og der bliver berørt emner som slutshaming, rape culture, victim blaming, #MeToo, krop, male gaze, prævention, samtykke, grænser, sex med andre og sex med sig selv.

Maja dyrker en befriende ærlighed og undersøger også sin egen usikkerhed og smerte knyttet til det seksuelle. Det viser sig, at hun også kan tynges af skam og – i selvbilledet som frigjort og feminist – en yderligere skam over at føle skam.

I scenen i den sandfarvede veloursofa skal Cassie og Maja vælge en farve fra et klirrende udvalg af Chanel-neglelakker. ”Jeg synes, den er virkelig dig,” siger Maja begejstret om en sølvagtig hybrid af grøn og blå. ”Ja, den changerer,” tilføjer Cassie stille.

Det samme kan siges om denne dokumentarperle, som rummer en kompleksitet, der ofte ikke er plads til i den dominerende sexkultur. 

Sex med Maja er kulminationen på de seneste års politiske samtale om sexkultur, lyst og grænser. Den er en opfordring til en ny, seksuel revolution – en revolution, der ligesom seriens visuelle identitet glitrer og glimter i toner af hot pink i en forhåbentligt ikke så fjern horisont.

Kommentarer

Titel:
Sex med Maja

Land:
Danmark

År:
2019

Tilrettelægger:
Katrine Hornnes, Eva Marie Rødbro

Medvirkende:
Maja Malou Lyse

Spilletid:
Tre afsnit af 30 minutter

Anmeldelse:
Tre afsnit

Premiere:
5. august på DR2 og DRTV

© Filmmagasinet Ekko