Biografanmeldelse
29. mar. 2017 | 12:17

What We Do in the Shadows

Foto | Richard Bluck
Den 862 år gamle vampyr Vlad (Jemaine Clement) elsker slaver og tortur, men den slags er ildeset i et moderne samfund.

Sjældent er gennembidte arterier, mord, kister og blodpøle blevet skildret så sjovt som i newzealansk horror-mocukmentary, der vises i Cinemateket i april.

Af Jeppe Mørch

I en villa i newzealandske Wellington bor den 8000-årige Petyr sammen med Viago på 379, Vlad på 862 og vårharen Deacon, som end ikke har rundet de 200 år.

De er vampyrer, men selv for dem gælder det, at gode venner i et bofællesskab ofte ender med kævl og strid om hverdagens gøremål. Opvask og støvsugning er vel i langt højere grad sisyfosarbejde, hvis man aldrig skal dø.

Pedantiske Viago (Taika Waititi) har tilmed rengøringsvanvid i udbrud, og så er det frustrerende, når Petyr (Ben Fransham) – som ligner en morgenarrig udgave af grev Orlok fra Nosferatu – lader ryghvirvlerne fra de mennesker, han har dræbt, flyde rundt omkring.

De newzealandske komikere Jemaine Clement og Taika Waititi har skrevet og instrueret denne galsindige og konstant skægge horror-mockumentary, som de selv spiller hovedroller i.

De har også tidligere arbejdet sammen om Eagle vs Shark, der er en skævvredet romantisk komedie, og så har Waititi instrueret flere afsnit af kultserien Flight of the Conchords, som Clement har skabt i samarbejde med landsmanden Bret McKenzie.

What We Do in the Shadows præsenteres som en dokumentar, og det er et fremragende komisk greb, da det giver et særligt indblik i blodsugernes selvopfattelse og usikkerhed. Selvom de stadig ifører sig flamboyante klæder og kapper, så er deres storhedstid efterhånden længe siden.

Vlad (Jermaine Clement) elsker slaver og tortur, men i 2014 er det en ugleset lidenskab. Desuden har Vlad svært ved at forklare den irrationelle vampyr-mytologi til kameraet.

Hvorfor foretrækker de at drikke blod fra jomfruer? Efter lidt betænkningstid får han snakket sig frem til, at dødelige vel også helst vil spise en sandwich, uden nogen har kneppet den først.

Sjældent er gennembidte arterier, mord, kister og blodpøle blevet skildret så sjovt.

Trailer: What We Do in the Shadows

Kommentarer

Titel:
What We Do in the Shadows

Land:
New Zealand, USA

År:
2014

Instruktør:
Jemaine Clement, Taika Waititi

Manuskript:
Jemaine Clement, Taika Waititi

Medvirkende:
Jemaine Clement, Taika Waititi, Jonny Brugh

Spilletid:
86 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 15 år

Premiere:
1. april i Cinemateket

© Filmmagasinet Ekko