Nyhed
01. mar. 2012 | 13:23

20 videoer, 20 bands, 20 instruktører

Foto | Chris Cunningham
Bjørks All Is Full Of Love

Ekko hylder musikvideoen med et udvalg af verdens bedste videoer på den første danske dvd-samling af sin art. Dvd’en følger med det nye nummer.

Af Claus Christensen

Musikvideoen er ved at miste fodfæste på tv, men der laves fortsat originale og vitale videoer. Det kræver bare tid at finde frem til dem i internettets kolossale rodebunke.

Derfor har Filmmagasinet Ekko brugt dage og nætter på at udvælge tyve af verdens bedste musikvideoer siden slutningen af 90’erne.

Samlingen byder både på klassikere, oversete perler og nye produktioner, og de beviser hver især, at levende billeder kan tilføre musikken en ekstra dimension. Når musikvideoen er bedst, er den mere fantasifuld og medrivende end mange spillefilm på 120 minutter.

Dvd-forsiden prydes af Björk, der vækkes til live som kridhvid robot i Chris Cunninghams musikvideo til All Is Full of Love, som er permanent udstillet på The Museum of Modern Art i New York.

Poolparty i loop

Andre klassikere er Michel Gondrys visualisering af Radioheads Knives Out som et grotesk børneværelse-hospitals-mareridt.

I Garth Jennings video til R.E.M.’s Imitation of Life kører et poolparty i loop, og i Chris Milks fortolkning af Gnarls Barkleys Who’s Gonna Save My Soul bryder den elskovssyge fyrs udrevne, sårede hjerte ud i klagesang med broccoli-mikrofon og blodet slæbende efter sig.

Provoen Romain Gavras gør musikvideoen politisk med sin indvandrer-oprørske video til Justices Stress. Og Vincent Moon skræller musikvideoen ind til benet og bringer indie-rockens stjerner ud i virkeligheden: Arcade Fire spiller Neon Bible i en stopfyldt elevator og Wake Up i et hav af ekstatiske fans!

Ekko har talt med de to innovative franskmænd, Gavras og Moon, og tegner et portræt i det trykte magasin, hvor dvd’en følger gratis med. Vi taler også med spanske Nicolás Méndez, der står bag videoen til El Guinchos Bombay, der oser af sex og 70’er-camp — efter manges mening den bedste video sidste år.

Musikeren Lynch

Mesterinstruktøren David Lynch medvirker også på dvd’en, men i rollen som musiker på nummeret Good Day Today, som hans unge fan, Arnold de Parscau, har omsat til en surrealistisk kortfilm i bedste Lynch-stil.

Australske Natasha Pincus skaber via stop motion og live action et levende maleri af sin landsmand Gotye, som herhjemme netop nu hitter med Somebody That I Used to Know.

Fra Danmark medvirker Martin de Thurah (James Blakes Lindisfarne), produktionskollektivet Good Boy! Creative (WhoMadeWhos Keep Me in My Plane) samt Anna Maria Helgadóttír, der har lavet verdens måske mest utrendy, men seværdige musikvideo til Moi Caprices To the Lighthouse.

Kommentarer

Musik| Video
20 videoer, 20 bands, 20 instruktører

Antony and the Johnsons: You Are My Sister
Instr. Charles Atlas
2005

Arcade Fire: Neon Bible & Wake Up
Instr. Vincent Moon
2007

The Avalanches: Frontier Psychiatrist
Instr. Tom Kuntz & Mike Maguire
2001

Bat for Lashes: What’s a Girl to Do
Instr. Dougal Wilson
2007

Beirut: Elephant Gun
Instr. Alma Har’el
2007

Bill Callahan: America!
Instr. Sterling Allen, Peat Duggins & Ryan Hennessee
2011

Björk: All Is Full of Love
Instr. Chris Cunningham
1998

David Lynch: Good Day Today
Instr. Arnold de Parscau
2011

Gnarls Barkley: Who’s Gonna Save My Soul
Instr. Chris Milk
2008

Gotye: Somebody That I Used to Know
Instr. Natasha Pincus
2011

El Guincho: Bombay
Instr. Nicolás Méndez
2010

James Blake: Lindisfarne
Instr. Martin de Thurah
2011

Justice: Stress
Instr. Romain Gavras
2008

Marit Bergman: Eyes Were Blue
Instr. Marcus Söderlund
2006

Moi Caprice: To the Lighthouse
Instr. Anna Maria Helgadóttír
2005

Radiohead: Knives Out
Instr. Michel Gondry
2001

R.E.M.: Imitation of Life
Instr. Garth Jennings
2001

Shabazz Palaces: Belhaven Meridian
Instr. Kahlil Joseph
2009

Sufjan Stevens: John Wayne Gacy, Jr.
Instr. Claire Carré
2005

WhoMadeWho: Keep Me In My Plane
Instr. Good Boy! Creative
2009

© Filmmagasinet Ekko