Nyhed
02. apr. 2012 | 12:44

2012 tegner godt for dansk film

Foto | Doane Gregory
Den skaldede frisør

Danskerne stormer ind til Hvidstengruppen og En kongelig affære. Og der er flere potentielle danske filmsucceser på vej i år.

Af Henrik Østergaard

Den danske filmbranche er i økonomisk krise, og mange danske film har svært ved at trække folk i biografen, som en undersøgelse fra Danske Biografen forleden dokumenterede.

Men kigger man ned over listen af danske film, der får premiere i år, tegner 2012 faktisk til at blive et ganske godt år for den hjemlige filmbranche.

Anne-Grethe Bjarup Riis’ Hvidstengruppen har allerede skudt året godt i gang med over 500.000 solgte billetter og dermed vist, at danskerne skam stadig gerne vil se danske film i biografen.

Med en flot åbningsweekend på 91.578 solgte billetter ser En kongelig affære ud til at blive en ny triumf for instruktør Nikolaj Arcel.

Og flere af de instruktører, som tidligere har vist sig i stand til at trække danskerne i biograferne i stor stil, er klar med nye film i 2012.

Bier, et sikkert kort
Til august har Susanne Bier premiere på komedien Den skaldede frisør (billedet), der har Trine Dyrholm og eks-Bond’en Pierce Brosnan i hovedrollerne.

Med succeser som Den eneste ene (843.472 solgte billetter), Brødre (424.479) og Elsker dig for evigt (506.493) taler Biers CV for sig selv.

Instruktørens seneste film, Oscar-vinderen Hævnen, trak 449.177 danskere i biograferne.

Det er derfor med god grund, hvis Susanne Bier og Zentropa sætter næsen op efter et lignende billetsalg til Den skaldede frisør, der igen har manuskript af Anders Thomas Jensen.

Første danske film i 25 år
Hella Joof har også før vist, at hun forstår at lave film, der tiltaler danskerne. Hendes bøssekomedie En kort en lang solgte hele 584.067 billetter i 2001.

Til november vælter danskerne formentlig ind og ser hendes romantiske komedie Sover Dolly på ryggen med Lene Maria Christensen og Nikolaj Lie Kaas, der efter Dirch kun har styrket sin box office-tække.

Senere i november har Bille August premiere på sin nye film efter fem års filmtørke og en række forliste filmprojekter.

Marie Krøyer
er Bille Augusts første dansksprogede film i 25 år, og det er tilmed en historie om et nationalt klenodie, skagensmaleren P.S. Krøyer og hans ægteskab med Marie.

Bille August har ikke haft lige stor succes med sine film, men periodefilm baseret på populært materiale må siges at være hans speciale. Både Andersen Nexø-filmatiseringen Pelle Erobreren (580.905) og ikke mindst Åndernes hus (940.700) var i sin tid deciderede blockbustere herhjemme.

Efterårsferiens faste indslag

Hvert år skæpper familiefilmene godt i kassen hos de danske filmselskaber, og 2012 bliver nok ikke anderledes.

Den nyeste ombæring af efterårsferiens faste indslag, Far til fire — til søs, bliver nok lige så stor et hit som de forrige.

413.805 børn, forældre og bedsteforældre indløste billet til den seneste film i serien, Far til fire - tilbage til naturen.

Gummi T
og de usikre
Meget skal også gå galt, hvis den næste i rækken af Crone Films 3D-animerede Ole Lund Kirkegaard-filmatiseringer, Gummi T, naturligvis baseret på Gummi Tarzan, ikke ender på den rigtige side af mindst 150.000 billetter.

Den forrige, Orla Frøsnapper, solgte sidste år 173.876 billetter. Den erfarne Michael Hegner (Hjælp, jeg er en fisk, 355.409) står for instruktionen på Gummi T, der har premiere til maj.

Endelig er der film, som kunstnerisk set lyder lovende, men kommercielt er mere usikre kort. Det er Tobias Lindholms pirat-thriller Kapringen optaget on-location i Somalia, Kaspar Munks ungdomsfilm You & Me Forever og Jan Rahbeks animerede Marco Macaco.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko