Nyhed
06. jan. 2012 | 20:12

Aalbæk: Projekt var Parwanis eget

Foto | Zentropa
Peter Aalbæk Jensen

Manyar I. Parwanis omstridte Klar til optagelse reklamerede med at være et Zentropa-projekt, men Peter Aalbæk Jensen afviser at have haft noget at gøre med filmen.

Af Jacob Ludvigsen

”Det er forkert at skrive, at Zentropa har været direkte involveret og endnu mere misvisende at skrive, at Zentropa har tjent penge på unge menneskers skuespillerdrømme.”

Sådan skriver Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen i dag i en pressemeddelelse som reaktion på Ekkos historie om, hvordan adskillige hundreder skuespillere betalte 350 kroner hver for at komme til casting på filmprojekt Klar til optagelse. En castingmetode, der møder stærk kritik fra Dansk Skuespillerforbund.

Projektet, som i dag ligger stille, havde Zentropa i ryggen og instruktøren Manyar I. Parwani som primus motor. I alt blev mindst en kvart million kroner indbetalt af de håbefulde skuespillere, og flere medier viderebragte fejlagtigt, at det var Zentropa, der indkasserede pengene.

Pengene gik imidlertid, som beskrevet i Ekkos oprindelige historie, til Parwani, der i dag oplyser, at pengene er forsvundet.

En vennetjeneste
– Peter Aalbæk Jensen, i jeres berigtigelse skriver I, at I ikke var direkte involveret i projektet. Samtidig skriver I, at I havde afgivet løfte om at producere filmen, hvis den blev til noget. Er det ikke at være direkte involveret?

”Du er direkte involveret i et projekt, hvis du har copyright på det manuskript eller det koncept, der er lavet, og hvis du har det ført ind i firmaets regnskaber som et projekt under udvikling. Og ingen af delene har vi haft.”

– Men du har tidligere henvist til dine producere Louise Vesth og Ida Haarder som tilknyttet projektet. Indikerer det ikke en direkte indblanding?

”Vi har kun sagt, at Manyar hører til Louise Vesth og Ida Haarder, og hvis projektet skulle være blevet til noget, så skulle det være Louise og Ida, der lavede det. Så vi var ikke med til at arbejde på projektet. De lavede en invitationsoptagelse, hvor jeg spillede med som en vennetjeneste. Men alt er lavet af græsrødder.”

Zentropa gav tryghed
– En af de skuespillere, der blev udvalgt efter castingen, Nikolaj Dencker Schmidt, siger i Ekkos artikel, at det gjorde ham ekstra tryg ved projektet, at Zentropa stod bag. Hvordan har han så fået den opfattelse?

”Det kan godt være, at det er den opfattelse, folk har fået – men i mit hoved og i den aftale, der har været med Manyar, er det her hans eget projekt. Vi er inde og hjælpe, som vi hjælper tyve andre græsrodsprojekter. Hvordan de så kommunikerer rundt til folk, det har jeg jo ingen anelse om.”

– Projektet bliver også lanceret på Zentropas egen hjemmeside. Er det normalt for den slags græsrodsprojekter?


”Det viser bare, at det er en instruktør, som vi holder af, og at vi gerne ville have lavet filmen med ham. Men det flytter ikke ved, at projektet er sat i gang uden for vores regi.”

”Manyar, en fantastisk dreng”

– Et opslag på Statisten.dk om Klar til optagelse havde et Zentropa Workz-logo på sammen med overskriften ”Vi søger skuespillere til Zentropa-projekt”. Hvor kommer den formulering fra?

”Det skal jeg ikke kunne sige. Det er ikke en annonce, jeg har betalt eller rykket ind selv. Og logoet kan man jo tage hvor som helst fra. Igen, det er nogle glade drenge, der har sat det hele sammen. Jeg siger det ikke for at tale dårligt om Manyar, han er en fantastisk dreng. Men den del af festen har vi ikke været inviteret til.”

– Jeres navn står i alle beskrivelser af projektet. Castingen er blevet afholdt i jeres lokaler. Zentropa udtalte sig på vegne af projektet over for medierne, da det blev offentliggjort i 2009. Og du medvirker selv i projektets hvervevideoer, hvor jeres udstyr i øvrigt også er blevet brugt. Kan du ikke forstå, at både skuespillere og andre udenforstående anser det for at være et Zentropa-projekt?


”Jeg kan da godt forstå, at der er nogen, der har fået den tanke, at vi er involverede, men det er vi så ikke, og det er jeg ligesom nødt til at forklare. I nogle medier står det, som om vi har stjålet penge fra nogle unge mennesker, og det er jeg jo lige nødt til høfligt at gøre opmærksom på ikke er tilfældet.”

Vil ikke kaldes gangster

– Jeres chefjurist, Anders Kjærhauge, siger i dag til Ritzau, at Zentropa nu vil overveje, om man skal have større kontrol med, hvordan jeres navn bliver brugt af jeres samarbejdspartnere. Føler du, at Manyar Parwani har misbrugt jeres navn?

”Nej, det kan jeg sgu godt leve med. Men jeg synes da på den anden side, at der har været behov for at klargøre vores rolle i det. Vi har prøvet at hjælpe en ung filminstruktør, og det er så endt med, at jeg bliver kaldt gangster, og det er bare det, jeg gerne vil præcisere. Ret skal være ret. Skal jeg beskyldes for at snyde, skal jeg helst have gjort det.”

– Mener du stadig, at det er okay at tage penge for casting?

Ja, det kan jeg ikke hidse op over."

– Kommer Manyar Parwani til at lave film på Zentropa igen?

”Gerne. Jeg holder meget af Manyar, og han er rigtig dygtig.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko