Nekrolog
11. juni 2017 | 16:23

Adam West er død

Foto | 20th Century Fox Television
Adam West er bedst kendt i rollen som Batman i superheltens campede 1960’er-udgave.

Skuespilleren og kultpersonligheden Adam West, kendt fra Family Guy og tv-serien Batman, er død i en alder af 88 år.

Af Frida Marquard

Det er forståeligt, hvis du ikke kan genkende Adam West på hans ansigt. Eller hvis du kun kan genkende ham på stemmen.

Som skuespiller har Adam West nemlig primært gjort sig kendt under forklædning. Hvad end det gælder titelrollen som Batman i 1966-tv-serien, eller som stemmeskuespiller i den populære, animerede komedieserie Family Guy, hvor mange nok kan genkende hans stemme som borgmester West.

Adam West afgik ved døden fredag aften, efter kort tids kamp mod kræftsygdommen leukæmi. Han blev 88 år gammel.

”Vores far så altid sig selv som The Bright Knight og forsøgte at gøre en positiv forskel for sine fans. Han var og vil altid være vores helt,” skriver familien i en pressemeddelelse ifølge The Hollywood Reporter med reference til Batmans kælenavn, The Dark Knight.

Han efterlader sig sin kone Marcelle Tagand Lear, seks børn, fem børnebørn, og to oldebørn.

Westerns og superhelte
Adam West blev født William West Anderson i 1928 i byen Walla Walla i staten Washington. Han tog navnet Adam West, da han som ung skuespiller flyttede til Hollywood i 1959. De første syv år af karrieren bød primært på mindre roller i westerns, blandt andet en episode i cowboy-soapen Bonanza i 1961.

Gennembruddet kom med glansrollen som den kappeklædte superhelt Batman og hans alter ego Bruce Wayne i tv-serien Batman fra 1966. Her spiller han sammen med Burt Ward som Robin, og Alan Napier som butleren Alfred.

I løbet af sine tre sæsoner nåede serien at blive et solidt hit og fostrede også en spillefilm Batman: The Movie fra 1966.

Tegneserie-kitch
Serien huskes i dag nok bedst for sit kitschede tegneserieudtryk med ordentlig pang på technicolorne og de animerede lydeffekter.

Til forskel for de seneste årtiers Batman-filmatiseringer, der i henholdsvis Zack Snyder, Christopher Nolan og Tim Burtons hænder har fokuseret på de mere dystre og rå aspekter af Batman-universet, var tv-serien med Adam West et farverigt, legesygt og til tider barnligt superhelte-eventyr.

Skurkene var mere fjollede end bestialske, og Batman og Robin – her dubbet den dynamiske duo – optrådte begge i kostumer der ligner noget der kan købes i Fætter BR.

Leder man efter et eksempel, skal man bare tælle, hvor mange himstregimser der i Batman: The Movie er opkaldt efter superhelten og overveje, hvorfor Batman overhovedet har brug for en Bat-hajspray.

Stemmeskuespiller
Efter succesen med Batman var det svært for Adam West at finde arbejde igen, og han kæmpede i mange år med at blive typecastet som den kappeklædte hævner.

Det fik ham til at søge nye græsgange, og de seneste mange år har man kunne nyde godt af hans stemme som stemmeskuespiller på et hav af tegnefilm og tv-serier.

Det gælder ikke mindst den animerede komedieserie Family Guy, hvor Adam West siden 2000 har lagt stemme til borgmester Adam West i byen Quahog, en figur som seriens skaber Seth MacFarlane netop navngav og modelerede i skuespillerens billede.

Metakomik og selvironi
Adam West har igennem sin lange karriere vist sig at være en mand med selvironi. Da Batman-seriens campede stil gjorde Adam Wests Batman til en skydeskive for vittigheder, valgte West at spille med på joken.

Som tv-personlighed har han haft et væld af gæsteoptrædende – ikke som sig – men som Adam West, manden bag Batmans kappe. En sær meta-komisk rolle, der igennem årene har budt på flere sjove optrædener i serier som Family Guy og The Simpsons.

Ifølge IMDb har Adam West optrådt hele 114 gange på film og tv som Adam West, og han har således igennem årene opnået kultstatus.

Scene fra Batman: The Movie

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko