Cannes 2014
Nyhed
15. maj 2014 | 17:42

Afrikansk film giver Mike Leigh baghjul

Foto | Sofian El Fani
Den mauretanske instruktør Abderrahmane Sissako vækker begejstring i Ekkos kritikerpanel med den både politiske og poetiske Timbuktu, der skildrer Mali under hykleriske Jihadkrigeres strenge love.

De første stjerner drysser ned på Ekkos stjernebarometer. Efter den første runde har en mauretansk instruktør lagt sig i spidsen foran den engelske veteran Mike Leigh.

Af Andreas Risby og Freya Bjørnlund

I dag blev stjernebarometeret indviet på Cannes 2014.

De første to film i hovedkonkurrencen er løbet over de franske lærreder, og Ekkos kritikerpanel med fem anmeldere fra toneangivende medier rundt om i verden har ladet stjernerne drysse.

Og underhunden har netop overhalet alfahannen.

Den mauretanske instruktør Abderrahmane Sissakos Timbuktu lægger ud med et flot stjerne-gennemsnit på 3,2. Filmen foregår i Mali og beretter et drama om en familiefar, der kommer i kløerne på fanatiske Jihad-krigere, der har indført forbud mod musik, latter, cigaretter og fodbold. 

Filmen bliver begejstret modtaget af franske Ariane Allard, som til daglig anmelder for det hæderkronede magasin Positif. Hun smider fire stjerner efter Timbuktu, mens resten af holdet nøjes med tre.

Blandet modtagelse af Leigh
Panelet er anderledes afmålt over for en af Cannes-festivalens gamle stamgæster, Mike Leigh. Fem gange har den engelske socialrealist været repræsenteret på festivalen, og i 1996 vandt han Guldpalmen for Hemmeligheder og løgne.

Denne gang stiller han op med kunstner-portrættet Mr. Turner.

Filmen portrætterer den britiske maler J.M.W. Turner, som især er kendt for sine mesterlige landskabsmalerier. Helt så mesterlig er Leighs biopic ikke, hvis man skal tro Ekkos kritikerpanel. Filmen får et gennemsnit på 2,7 stjerner.

Ariane Allard, engelske Damon Wise og kinesiske Jia Xu lander alle på to stjerner. Men norske Kjetil Lismoen fra magasinet Rushprint er ikke enig og flotter sig med fire stjerner.

I morgen vises tre film i hovedkonkurrencen, nemlig Atom Egoyans The Captive, den tyrkiske Winter Sleep og komedien Relatos Salvejes fra Argentina.

Stjernebarometeret opdateres hver dag kl. 14. Følg med her.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko