Nyhed
18. aug. 2020 | 09:45 - Opdateret 18. aug. 2020 | 10:41

Alexander Payne anklaget for voldtægt

Foto | Merie W. Wallace
Alexander Payne har vundet to Oscars og er anerkendt for sine filosofiske komedier, men nu er han blevet anklaget for at have groomet en skuespiller, da hun var bare femten år gammel.

Skuespilleren og aktivisten Rose McGowan beskylder Oscar-vinderen og instruktøren bag Sideways for at have voldtaget hende, da hun var femten år gammel.

Af Claus Christensen

Rose McGowan spillede en central rolle i afsløringen af producenten Harvey Weinstein, der endte med at blive idømt 23 års fængsel for voldtægt og seksuelt overgreb på to kvinder.

Nu har den 46-årige skuespiller smidt en ny bombe på Twitter.

”Alexander Payne, du satte mig ned og viste en blød pornofilm, som du instruerede for Showtime under et andet navn. Jeg kan stadig huske din lejlighed i Silverlake. Du er meget veludrustet. Du efterlod mig på et gadehjørne bagefter. Jeg var femten år.”

59-årige Alexander Payne regnes for en af de store, amerikanske instruktører med en personlig stemme. Han brød igennem i 2002 med Jack Nicholson-komedien Rundt om Schmith, som han fulgte op med hittet Sideways. Han har også skabt titler som Nebraska, The Descendants og Downsizing.

Han har vundet Oscar-statuetten to gange – Sideways og The Descendants – for bedste manuskript baseret på en bog. 

Samme forbrydelse som Polanski
Overgrebet har ifølge Rose McGowans aldersangivelse fundet sted i 1988-89.

Den seksuelle lavalder i Californien er atten år. Hvis McGowan havde meldt Payne inden for tre år, kunne han være blevet dømt for ”statutory rape” – det vil sige seksuel omgang med en mindreårig.

Det er det samme, Polanski erkendte sig skyldig i, inden han i 1978 flygtede fra USA for at undgå at blive straffet.

Deadline skriver, at McGowan allerede i 2018 omtalte overgrebet i en samtale med journalisten Ronan Farrow i mediet The Cut. Her sagde hun, at hun havde oplevet ”statutory rape” af en ”prominent mand i Hollywood”.

Hun fortalte Farrow, at hun dengang slog overgrebet hen som ”en seksuel erfaring”, fordi hun var tiltrukket af Payne.

”Jeg var tiltrukket af ham, så jeg tænkte, at det var mit ansvar, men det er ikke korrekt. Jeg var ikke voksen,” skriver Rose McGowan på Instagram og fortsætter:

Groomers er dygtige til at manøvrere, og som femtenårig var jeg ikke opmærksom på, at advarselslamperne lyste.”

Behov for en undskyldning
McGowan fortæller, at hun efter oplevelsen med instruktøren holdt op med at være skuespiller, indtil hun blev genopdaget i en alder af 21 år. På Twitter har hun offentligjort et billede af sig selv som femtenårig.

”Jeg vil bare have en indrømmelse og en undskyldning. Jeg ønsker ikke at destruere,” skriver hun.

Alexander Payne, der arbejder på en amerikansk version af den danske Oscar-vinder Babettes gæstebud, har endnu ikke kommenteret den alvorlige anklage.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko