Nyhed
17. maj 2021 | 16:48

Amerikanske anmeldere elsker dansk film

Foto | Rolf Konow
Instruktør og manuskriptforfatter Anders Thomas Jensen guider Mads Mikkelsen under optagelserne af Retfærdighedens ryttere, hvor skuespilleren i rollen som hævngerrig mand tager på drabelig mission.

Anders Thomas Jensen bliver spået international succes med Retfærdighedens ryttere, der får verdens førende kritikere til at finde de store roser frem.

Af Nicki Bruun

Dansk film er hot i USA.

Thomas Vinterbergs Druk vandt prisen for bedste internationale film ved Oscar-uddelingen, og nu har Anders Thomas Jensens Retfærdighedens ryttere fået premiere i biografer på den anden side af Atlanten.

Her går det sorthumoristiske komediedrama under titlen Riders of Justice, og de amerikanske anmeldere er vilde med filmen.

Retfærdighedens ryttere er hele 93 procent ”frisk” på siden Rotten Tomatoes, der samler anmeldelser fra de førende kritikere. Tallet indikerer, at 93 procent af anmeldelserne er positive, og hvis man dykker mere ned i dem, skorter det ikke på superlativer.

”Filmen er brutal, sørgelig, sjov og afvæbnende sød,” skriver Matt Zoller Seitz, der som redaktør for den afdøde topkritiker Roger Eberts hjemmeside er en af verdens mest fremtrædende anmeldere.

Han giver den danske film topkarakteren fire stjerner, og han er langt fra alene i sin lovprisning af Retfærdighedens ryttere. Også den respekterede kritiker Leonard Maltin anbefaler filmen, mens Jay Weissberg fra det førende branchemagasin Variety skriver:

”Den anerkendte manuskriptforfatter Anders Thomas Jensen vil få meget mere opmærksomhed som instruktør efter denne films uomgængelige internationale succes.”

Håber på stort publikum
Retfærdighedens ryttere
fik ved den danske biografpremiere i november også flotte ord med på vejen af landets kritikerskare.

Ekkos chefredaktør Claus Christensen gav fem stjerner og skrev: ”Anders Thomas Jensen er tilbage i storform med sorthumoristiske absurditeter og en meningsfuld fortælling om livets meningsløshed.”

Filmen blev taget af plakaten, da landets biografer i december måtte nedlukke for anden gang. Men siden biografåbningen den 6. maj har publikum igen kunnet se Retfærdighedens ryttere, der i skrivende stund har solgt 542.321 billetter.

I forbindelse med repremieren på filmen fortalte Anders Thomas Jensen til Ekko, at han ikke turde spå om, hvordan den ville klare sig, men at han håbede på travlhed ved billetlugerne.

”Den primære grund til, at jeg laver film, er jo, at der kommer et publikum. Selvfølgelig vil jeg gerne op og sælge lige så meget som Druk, men det er svært, og det tænker jeg ikke så meget over længere,” sagde filmskaberen med henvisning til Thomas Vinterbergs Oscar-vinder, der har solgt over 800.000 billetter.

”Jeg har dog altid en konkurrence med mig selv om at slå mine gamle film. Det har jeg allerede gjort, men jeg bliver da ked af det, hvis den kun sælger femten billetter mere.”

Anders Thomas Jensen tidligere rekord var med Blinkende lygter, der solgte 436.000 billetter.

Trailer: Retfærdighedens ryttere

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko