Nyhed
17. dec. 2020 | 18:11

Animationsforening hjælper instruktør

Foto | Tóki Jansson
Børn må stå model til lidt af hvert i den færøske webserie Skúla scam, som havde fået støtte til at udvikle videre på et filmprojekt, men som blev stoppet af landets kulturminister.

En færøsk filmskaber, hvis animationsprojekt fik støtten skåret af landets kulturminister, får økonomisk opbakning af dansk animationssammenslutning.

Af Nicki Bruun

En kun syttenårig filmskaber på Færøerne var blevet indstillet til 40.000 kroner i støtte for sit animationsprojekt Skúla scam.

Men det satte landets kulturminister en stopper for, da han ikke var tilfreds med, at der efter hans mening blev bandet for meget i filmen.

Det vakte debat først på Færøerne og siden også i Danmark, hvor næstformand for foreningen Danske Filminstruktører, Rasmus Kloster Bro, til Berlingske har sagt, at det er politisk censur af kunsten.

Nu træder en anden dansk filmforening til for at give en hjælpende hånd.

Animationssammenslutningen ANIS har på et ekstraordinært bestyrelsesmøde besluttet at give et sær-legat på 30.000 kroner til den færøske instruktør Tóki Jansson.

”Det er i forvejen ualmindeligt svært at få enderne til at hænge sammen som ung og up-and-coming animationskunstner, og når man så, efter endelig at have fået hul igennem til det offentlige støttesystem, får trukket tæppet væk, så mener vi, at man er gået for langt i politiseringen af kunsten,” udtaler Animationssammenslutningens formand Søren Fleng.

”Armslængdeprincipperne er specielt vigtige for den kunstneriske frihed. Vi har brug for nye modige stemmer i animationsbranchen, og vi glæder os til at følger Tóki Jansson i hans videre færd. Om han vil bande eller ej, og i så fald hvor meget og hvordan, dét må han selv bestemme.”

Stødende sprogbrug
Skúla scam
blev oprindelig lavet som en webserie uden nogen statslig støtte. Den fik premiere på børnefestivalen Buster.

Efterfølgende ansøgte instruktøren om støtte for at lave projektet til en større film, og det var de færøske filmkonsulenter med på.

Webserien handler om Pætur, Solskin og Bob, som møder hinanden, da de starter sammen i en ny skole. Det er et mærkeligt sted, hvor både lærerne og maden er forfærdelig. De tre venner beslutter sig for at udforske, hvad der er galt med den.

Undervejs bliver det til adskillige kraftudtryk og afarter af ordet ”fuck”. Børn kommer også blodigt til skade og brækker sig i lårtykke stråler.

I webseriens trailer – som kan ses herunder – fremgår det, at skolen bliver kaldt ”noget lort”, mens en figur kalder en anden: ”Dit dumme røvhul.”

Det var altså for meget for den færøske kulturminister Jenis av Rana, der ikke bare fandt sprogbrugen stødende, men også ude af trit med virkeligheden.

”Jeg kan ikke lide, når folk bander, og det gør normale mennesker ikke. Og modsat hvad instruktøren siger, så gør unge det overhovedet ikke,” siger 67-årige Jenis av Rana til det færøske medie Dagur og Vika.

”Jeg kunne slet ikke lide det, jeg så. Når jeg sætter min underskrift, så er det, fordi jeg godkender filmen og siger, at den er fantastisk. Og det kunne jeg ikke gøre med denne film.

Frygt for selvcensur
Som det er i dag, skal kulturministeren underskrive, før støtten kan gives. Det plejer at være en formalitet, men altså ikke i dette tilfælde.

Den færøske instruktør Andrias Høgenni vandt for nylig prisen for bedste fiktion ved Ekko Shortlist Awards med Ikki illa meint, der er på færøsk. Han ser et stort problem i, at kulturministeren kan nedlægge veto på den måde.

”Det er skræmmende. Færøerne er et relativt lille samfund, så det er i forvejen svært at lave samfundskritiske film. Jeg er ekstremt bange for, at det her kan føre til selvcensur,” siger instruktøren, der arbejder på et færøsk projekt.

”Hvis man er bange for ikke at få støtte, laver man så ikke provokerende film om emner som homoseksualitet eller abort? Den færøske filmstøtte er relativt ny, så vi er stadig i gang med at finde ud af, hvilket slags støttesystem vi vil have,” fortsætter Andrias Høgenni, der er i tvivl om den opmærksomhed, som sagen har fået, vil resultere i forandring.

”En ny meningsmåling viser, at Færøerne er meget delt, og kulturministeren har opbakning. Så der er risiko for, at det fortsætter sådan her. Men jeg håber, at der kommer en armslængde fra det politiske system, når vi taler filmstøtte. Det er den eneste måde at sikre kunstnerisk frihed.”

”Hvis det kan ske for Tóki, kan det ske for os alle sammen. Den færøske branche er så skrøbelig på nuværende tidspunkt, at enhver form for beslutning kan påvirke hele den færøske filmbranche.”

Danske Filminstruktører har sendt en erklæring til Det Færøske Kulturministerium, Det Færøske Kulturudvalg og Det Færøske Filmhus, hvor man opfordrer landet til at ændre proceduren for uddeling af filmstøtte.

Foreningen appellerer til, at Færøerne sørger for, at kulturministeren ikke kan blokere for støtte, når den er indstillet af filmkonsulenter.

Trailer: Skúla scam

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko