Interview
10. jan. 2013 | 16:21

Nikolaj Arcel: Amour har fortjent at vinde

Foto | Søren Solkær Starbird
Nikolaj Arcel har bosat sig i Santa Monica, Los Angeles, og dagens Oscar-nominering til En kongelig affære har øget hans muligheder for at gøre karriere i Hollywood.

”Jeg så mit liv passere for mine øjne,” siger Oscar-nominerede Nikolaj Arcel, der erkender, at han er ved at være mæt af at tale om En kongelig affære.

Af Jacob Ludvigsen

En kongelig affære var af de fleste blevet spået til en Oscar-nominering i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film.

Men da Seth McFarlane og Emma Stone læste nomineringerne op i Los Angeles for få timer siden, vakte det mere end almindelig uro, da to af feltets outsidere – den chilenske No og den canadiske War Witch – kom på tavlen før Nikolaj Arcels succesfilm.

Især hos instruktøren selv.

”Jeg nåede, at tænke ’neeej’. I saw my life flash before my eyes,” udbryder han, da Ekko kort tid efter offentliggørelsen fanger ham på hans amerikanske telefon fra Santa Monica i USA, hvor han har bosat sig for en periode.

”Mange af de amerikanske medier har jo gættet på, at vi ville komme med, men de har også understreget, at det var et åbent felt. Og De urørlige, som jeg var helt sikker på, ville blive nomineret, kom jo ikke med, så alt kunne ske. Jeg var selv pessimistisk på forhånd, men jeg er vildt glad og lettet nu.”

Haneke står en milliard gange bedre
Den 40-årige instruktør sætter dog ikke næsen op efter at gå hele vejen, når statuetterne uddeles 24. februar. Han har nemlig selv en anden favorit.

”Oddsene for Amour er en milliard gange bedre end for nogen andre. Den er kæmpe favorit. Og jeg synes også, den har fortjent at vinde frem for En kongelig affære – og at Haneke har fortjent det. Det er en fantastisk film. Det er bare skønt, at vi er med.”

Men skal I alligevel ud og prøve at lobbye den det sidste stykke over stregen ved receptioner og den slags?

”Vi har ikke kunnet gøre så meget den sidste måneds tid, og jeg håber heller ikke, vi skal så meget nu her. Jeg orker det næsten ikke – det er jo efterhånden et stykke tid siden, jeg lavede den, og jeg føler allerede, vi har vundet.”

Kan svarene i søvne
Filmen fik premiere på Berlin-festivalen for næsten et år siden. Du må være ved at være træt af at fortælle om filmen efter hundredvis af interviews!

”Ja! Helt klart. Jeg har indarbejdet nogle rutineting, jeg siger om filmen, som jeg kan i søvne. Og jeg kender efterhånden alle spørgsmålene,” griner Nikolaj Arcel.

Hvad er så dit rutinesvar på, hvorfor amerikanerne er vilde med den her film?

”Det er, at … ej, det er faktisk ikke et rutinesvar ... det, jeg hører fra alle de amerikanere, der ser den, er, at de er meget optaget af, hvordan den reflekterer den politiske virkelighed i dag. Religion, videnskab, rig og fattig. Det er de politiske temaer, der fænger dem, og det kan jeg da også godt følge.”

Du bor i USA lige nu. Kan du allerede mærke, at succesen har gjort dig mere eftertragtet derovre?

”Det meste af tiden herovre har vi (Arcel og medmanusforfatter Rasmus Heisterberg, red.) jo brugt på at skrive Jussi Adler-Olsen-filmene. Vi er i gang med nummer to nu. Men Golden Globe-nomineringen betød rigtig meget. Det åbnede mange projekter op. Og jeg tror da også, Oscar-nomineringen vil afføde et væld af muligheder. Men jeg må ikke rigtigt sige noget om det!”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko