Nyhed
28. dec. 2011 | 17:06

Årets fodboldfilm er landet

Filmen, der dokumenterer årets udgave af Ekko Film Cup, er blevet færdig og kan ses her.
Af Jesper Bo Petersen

Vi runder året af med en tur ned ad mindernes allé — til fredag 9. september og Ekko Film Cup 2011, hvor Filmarbejderforeningens hårdføre mandfolkehold, FAF, hjemtog pokalen som Danmarksmestre i filmfodbold.

Arrangørerne fra Filmmagasinet Ekko, der også selv spillede med, havde for tredje år i træk sat filmbranchen i stævne. Seks produktionsselskaber, to tv-stationer, én filmskole, én fagforening og filmbranchens forenede kvinder kæmpede om håneretten på Avedøre Stadion.

Under det gryende efterårs skarpe sol kulminerede turneringen i et legendarisk arvefjendeopgør, en semifinale mellem Zentropa og FAF, der mødte hinanden i finalen ved Ekko Film Cup 2010. Dengang trak de hjemmevante avedøreboere — efter forlænget tid og straffespark — det længste strå.

Hævnen og champagnen var derfor sød, da FAF gik videre til finalen, hvor de slog Nimbus Film med et enkelt mål.

Instruktør Nikolaj Feifer var just dimitteret fra Den Danske Filmskole. Han mødte op på Avedøre Stadion med et helt hold af myreflittige fotografer, og efter mange strabadser i klipperummet kan vi nu traditionen tro præsentere årets fodboldfilm, der dokumenterer slagets gang.

Der har været noget at leve op til for den nyudklækkede instruktør. For de forgangne års fodboldfilm har været signeret af ingen ringere end Michael Noer og Christoffer Boe, som begge satte hver deres umiskendelige auteur-aftryk på filmene.

Men Feifer rækker ud efter stjernerne.

Som en anden Nils Malmros eller François Truffaut har han valgt at tage udgangspunkt i sin egen personlige erindringsverden.

”Da jeg var syv, begyndte jeg at gå til fodbold. Da jeg var syv et halvt, stoppede jeg igen: Jeg var bange for bolden! Det her var ikke et spil for børn, det her var et spil for mænd. Granvoksne mænd, der gik i krig,” konstaterer instruktøren i filmens voice-over.

Den forskrækkede instruktør finder dog fodboldspillets passion og skønhed i levende og fastfrosne billeder fra grønsværen. Resultatet kan ses her:

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko