Ekko Shortlist Awards 2023
30. okt. 2023 | 15:03

Dar Salim: Begejstret for lysten til genrefilm

Foto | HEIN

Skuespilstjernen Dar Salim har ikke haft megen tid til at skue ud over København i den sidste uge, hvor han har været forperson for juryen til Ekko Shortlist Awards.

Spændingen om nomineringerne til Ekko Shortlist Awards 2023 udløses tirsdag klokken 12, og juryen er imponeret over niveauet.

Af Claus Christensen

Efter en uges intensivt arbejde har den seksten personers store jury med skuespilleren Dar Salim i spidsen lagt sig fast på nomineringerne til Ekko Shortlist Awards.

I morgen tirsdag kl. 12 vil spændingen blive udløst!

Her offentliggør juryen 55 nomineringer – elleve kategorier med hver fem kandidater. Herefter kan publikum i to uger stemme på deres favoritter, og din stemme kan blive afgørende. Vinderen findes nemlig i en 50/50-sammentælling af brugerstemmer og juryens vurdering.

Tirsdag vil vi også afsløre de tyve film, der i løbet af året har haft de bedste placeringer på den uegentlige top 10. De er automatisk indstillet til Shortlist Prisen (vælges af juryen) og Publikum Prisen (vælges af publikum). Førstnævnte er hovedprisen og indbringer vinderen 25.000 kroner.

Køb billet til Ekko Shortlist Awards, der finder sted fredag den 17. november kl. 19 i Bremen Teater i København.

Fra sci-fi til romantik
146 film, som er kommet på Ekko Shortlist i perioden 7. november 2022 til 30. oktober 2023, har været i spil til nomineringerne. Feltet er blevet indskrænket af en forjury, men herefter har juryen skullet vælge og vrage.

Og det har været opløftende, fortæller juryens forperson Dar Salim, der er kendt for Underverden-filmene og Guy Ritchies The Covenant.

”Det er længe siden, at jeg selv lavede kortfilm. Så jeg kender slet ikke nogen af de unge talenter og er taknemmelig for at have fået et indblik i, hvad der sker i filmundergrunden. Og jeg har fået lyst til at se de film, som ikke kom igennem forjuryens nåleøje, når jeg en dag har lidt fri,” siger Dar Salim.

Uden at røbe nominerede løfter han lidt af sløret for, hvad der har gjort indtryk på den danske verdensstjerne.

”Vi er stadigvæk gode til at lave socialrealisme og film om den ensomme og udstødte, kan jeg se. Jeg er dog begejstret for, at flere også tør kaste sig ud i deciderede genrefilm – fra sci-fi til romantiske komedier.” 

”Vores styrke er netop at tage de her genrer og gøre dem til vores egne. Derved kommer det et spadestik dybere end vores amerikanske kollegers film.” 

”Vi skal hylde de nominerede, men i lige så høj grad alle, der er lykkedes med at lave deres film. I er dygtige og heldige. I sidste ende er en pris bare en eller andens mening, i det her tilfælde vores. I skal lave jeres film, og så håber jeg, at vi ses på en filmoptagelse en dag!”

Dokumentarens styrke
I juryen sammen med Dar Salim sidder blandt andre Carmen Curlers-skaberen Mette Heeno, Holy Spider-fotografen Nadim Carlsen, Nattevagten 2-skuespilleren Fanny Bornedal og A Storm Foretold-instruktøren Christoffer Guldbrandsen. 

”Jeg har virkelig nydt mange originale scener og replikudvekslinger,” siger Mette Heeno. 

”Nogle film sprudler af idéer og kunne med fordel have været spillefilm, men andre er dramatisk helstøbte kortfilmværker. Begge dele er inspirerende.”

Christoffer Guldbrandsen er en af dansk films skarpeste dokumentarister, og i juryarbejdet er han blevet bekræftet i genrens styrke. 

”Det bedste ved dokumentaren er dens mangfoldighed. Der er stort set ingen regler, og kunstnerisk er der vanvittigt højt til loftet. Det afspejler filmene i dette års felt til overmål,” siger Christoffer Guldbrandsen.

”I juryen er vi virkelig kommet vidt omkring – fra det dybt personlige til det store samfundsperspektiv. Man bliver mindet om, at dokumentaren spænder meget bredt, ikke bare emnemæssigt, men også i de kunstneriske greb.”

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Prisuddeling for danske filmskabere og deres kortfilm.

Startede i 2014 og finder i år sted for tiende gang.

Køb billet til prisfesten fredag den 17. november kl. 19 i Bremen Teater.

Nomineringerne offentliggøres den 31. oktober kl. 12, hvorefter du kan stemme på dine favoritter og være med til at finde vinderne.

Ekko Shortlist Awards er støttet af Det Danske Filminstitut, Producentforeningen, FAF, FILM&TVGruppen, Dansk Skuespillerforbund, ANIS og Dansk Filmfotograf Forbund.

Dar Salim i Ekko

Dar Salim er på forsiden af Ekko #93.

Han beretter for første gang om sin lange vej til toppen af den hvide filmbranche. 

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb nummeret og få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko