Nyhed
10. mar. 2023 | 15:24 - Opdateret 11. mar. 2023 | 11:08

Mest roste artikel i Ekkos historie

Foto | HEIN

Dar Salim har ved at stå frem og fortælle om sine erfaringer som brun skuespiller startet en nødvendig debat i den danske filmbranche.

Kulturministeren er blandt de mange, som kun har lovord til overs for Dar Salims beretning i Ekko om sine oplevelser med forskelsbehandling i dansk film.

Af Claus Christensen

Siden Ekko for to uger siden kom på gaden med det nye nummer – køb det her – er det væltet ind med reaktioner på forsidehistorien.

Her tager Dar Salim efter mange år bladet fra munden og fortæller om sine oplevelser med diskrimination i dansk film. I dag er han nået toppen, men det har krævet en hård kamp.

”Enten var jeg for brun, ikke brun nok eller en forkert nuance af brun. Det er sket nærmest hver gang, jeg skulle have en ny, større rolle,” siger den 45-årige stjerne, der snart er aktuel i Underverden 2 og actionbraget The Covenant over for Jake Gyllenhaal.

Et utal af læsere har reageret positivt på den otte sider lange artikel. Da Ekko i onsdags havde et interview med kulturminister Jakob Engel-Schmidt, lagde han således ud med at takke for artiklen med Dar Salim!

Det kunne ligne en taktisk høflighed, men det er et emne, som ligger kulturministeren på sinde. Da han i 2009 blev formand for Venstre Ungdom, kritiserede han i avisen Urban Dansk Folkepartis ”indsnævrede holdninger i forhold til en bestemt gruppe mennesker i samfundet”.

Bedste indlæg i debatten
Dar Salim har fået 9.000 likes og flere hundrede kommentarer og delinger af sit opslag om artiklen på sin Facebook- og Instagram-side.

”Jeg er meget glad og taknemmelig over dit interview. Det er godt og nødvendigt. Der er gået så mange år, hvor det ikke er lykkedes at få noget til at ske. Men nu er tiden inde omsider. Tak for at give dit interview,” skriver tidligere forkvinde for Dansk Skuespillerforbund, Katja Holm.

Instruktør og debattør Søren Fauli er enig.

”Jeg har læst dit interview og må sige, at du gjorde det rigtige ved at lave det. Det er det bedste indlæg i debatten ever! Og jeg melder mig med skam som en af de lyserøde grise,” skriver Søren Fauli og tilføjer:

”Det er tid til refleksion. Forhåbentlig uden kvoter. Men der går altså ikke et stykke af én ved at indføre en tanke, når der castes. 1000 tak for dit mod i denne sag.”

Komikeren Ditte Hansen skriver kort og godt: ”Hvor er du klog og cool, Dar. Kæmpe respekt til dig!”

En pris at betale
Det var Filmmagasinet Ekko, som henvendte sig til Dar Salim. Og han greb chancen for at give sit besyv med i debatten, som var startet af gruppen Et Større Billede med mangfoldighedsplakater til blandt andet Lars von Triers Riget Exodus.

”Rend mig i røven! Arbejder kun under total kunstnerisk frihed,” lød Triers reaktion i Berlingske.

Dar Salim giver Trier svar på tiltale i Ekko-artiklen. Og han skriver i en mail til Ekko, at han i dag er glad for, at han er stået frem og taget kampen.

”Set fra et professionelt perspektiv vidste jeg, at det her skriv ville få nogle af dem, som ubevidst er en del af problemet og måske ikke er i stand til forandring endnu, til at grave sig endnu mere ned,” skriver Dar Salim.

”Dem hører jeg ikke fra og kommer nok ikke til arbejde med igen. Den pris var jeg klar til at betale.”

Bedre fremtid for børnene
Den positive feedback er dog klart det, som fylder mest hos Dar Salim.

”Jeg har fået overvældende mange varme og dybfølte reaktioner. Mange flere, end jeg kan gengive. Det er alt fra beslutningstagere – nogle af de tungeste, som jeg respekterer allermest i branchen – til den menige skuespiller, som prøver at kæmpe sig op,” skriver han.

Han har også hørt fra folk uden for filmbranchen.

”Folk af alle etniciteter og fra en stor spredning af brancher i øvrigt, ikke kun de kreative. Overraskende mange mennesker har pludselig følt, at de har fået en stemme.”

”Jeg har fået rigtigt mange beskeder fra forældre med børn af blandet etnicitet. De fortæller mig på meget rørende vis deres historier og bekymringer for deres børn og takker mig for at være med til, at deres børn kan se sig selv som den helt normale del af samfundet, som de jo er.”

”Bare én af de beskeder gør, at det for mig har været det hele værd.”

Kommentarer

Ekko #93

Dar Salim er på forsiden i det nye nummer af Ekko.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko