Nyhed
28. feb. 2023 | 06:20

Blotlægger filmbranchens forskelsbehandling

Foto | HEIN
”Hele mit liv har jeg undgået denne artikel,” siger skuespilleren Dar Salim, der efter i mange år at have undgået at kommentere diskrimination i dansk film nu har valgt at tage bladet fra munden.

”Enten var jeg for brun, ikke brun nok eller en forkert nuance af brun,” skriver Dar Salim i nyt Ekko om sin vej til toppen af dansk film.

Af Claus Christensen

Dar Salim er snart aktuel i Underverden 2 og får sit internationale gennembrud over for Jake Gyllenhaal i The Covenant.

”Jeg har brugt de sidste femten år af mit liv på at overbevise filmbranchen om, at en dansk mand kan se ud som mig,” skriver stjernen, som med det nye nummer af Filmmagasinet Ekko bryder mange års tavshed om emnet i medierne.

Fra på torsdag kan magasinet købes landsdækkende i løssalg, men du kan også bestille det direkte hjem.

Nummeret er på vej ud til abonnenter og kan allerede nu læses digitalt i vores app. Er du ikke abonnent, har vi et godt tilbud!

”Enten var jeg for brun, ikke brun nok eller en forkert nuance af brun,” fortsætter Dar Salim, der både kritiserer castere, producere, distributører, Det Danske Filminstitut – og Lars von Trier.

”I øvrigt, Lars, hvis du vil arbejde med de bedste, så ringer du bare. Og hvis ikke, så kan du rende mig i røven!”

Også Anna Neye prikker til den danske selvforståelse. Hendes satiriske filmdrama Viften gør op med forestillingen om Danmark som en nuttet kolonimagt.

”Den højt besungne danske general Peter von Scholten sad på toppen af et terrorbaseret racehierarki,” siger Anna Neye.

Bøn til statsminister
Forfatter Leonora Christina Skov og instruktør Puk Grasten fortæller om deres bestræbelse på at lave en vild og overrumplende filmatisering af bestselleren Den, der lever stille.

”Hvis jeg ville have haft én-til-én-gengivelse af romanen, kunne jeg bare have bedt Bille August om at lave den,” siger forfatteren.

Instruktøren bag den gribende film om Kvindehjemmet på Sprogø, Ustyrlig, har en indtrængende opfordring til statsminister Mette Frederiksen.

”Kvinderne har brug for, at den danske stat anerkender al den uret, som er begået mod dem,” siger Malou Reymann. ”De var sjove, vilde og skøre – kvaliteter, vi i dag ser som normale, fordi vi har et andet kvindesyn.”

Verdens bedste film
I nummerets tema kommer vi hele vejen rundt filmverdenens ukronede konge, Steven Spielberg, der i The Fabelmans for første gang direkte konfronterer sit barndomstraume.

Kampen mod streamingtjenesterne om rettighedsbetaling skulle samle filmbranchen, men endte i den værste krise nogensinde. Hvad gik galt? Vi tager den danske filmbranches aktører med til parterapi efter striden om streamingtjenesternes rettighedsbetaling.

Chantal Akermans mesterværk om Jeanne Dielman og kvindelig opofrelse er i årtier blevet overset af mandlige kritikere. Vi dykker ned i filmen, der nu er udråbt til verdens bedste nogensinde.

Tykaktivist Ida Rud uddeler drøje hug til Oscar-nominerede The Whale, mens ung debattør i anledning af TV 2-serien Killjoy spørger, om orgasmekløften er det næste store slag i kvindekampen eller overklassefeminismens sidste krampetrækninger.

Det og meget mere i det nye nummer af Ekko. Bestil nummeret her!

Kommentarer

Ekko #93

Dar Salim er på forsiden i det nye nummer af Ekko.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko