Nyhed
25. sep. 2012 | 11:48

Biografblodbad så småt begyndt

Foto | Magnus Nordenhof Jønck
Roland Møller og Pilou Asbæk som tilfangentagne sømand i Kapringen

Kapringen, You & Me Forever og Den skaldede frisør klarer sig alle flot i biograferne. Men de første konsekvenser af efterårets overudbud af danske film kan nu spores.

Af Jacob Ludvigsen

Ni danske film får premiere inden for blot halvanden måned her i september og oktober, hvilket svarer til over 40 procent af årets samlede danske filmudbud.

Det mødte i sidste uge kritik fra både Danske Biografer, Producentforeningen og Det Danske Filminstitut, der ifølge Jyllands-Posten frygter, at filmene vil kannibalisere hinanden ved billetlugerne.

Nu har tre af filmene fået premiere, Den skaldede frisør, You & Me Forever og Kapringen, og de har faktisk alle været forbløffende gode til at trække folk til truget.

Ungdomsfilm overrasker
Senest har Tobias Lindholms Kapringen, der fik premiere i torsdags, solgt over 29.000 billetter i åbningsweekenden (inklusive forpremierer), hvilket er flot taget i betragtning af, at instruktørens forrige film, R, blot nåede op på 33.000 i hele sin levetid i biograferne.

”Filmen ser ud til at ramme bredt også blandt de unge, hvilket har bidraget til den flotte åbningsweekend. Som ikke er blevet mindre imponerende af, at Den skaldede frisør fortsat er en megasucces over hele landet,” udtaler direktør i Nordisk Film Distribution Jan Lehmann i en pressemeddelelse.

Også Kaspar Munks You & Me Forever har klaret det langt bedre, end ungdomsfilm har for vane. Den har solgt 23.700 billetter på halvanden uge og var i sidste uge den fjerdemest sete film i de danske biografer.

Hvidstengruppen haler ind
Endelig tegner Den skaldede frisør til at blive en af årets mest sete danske film, som 379.000 mennesker lige nu har indløst billet til.

Men Susanne Biers romantiske komedie kunne måske være blevet en endnu større succes, hvis de danske film ikke havde spændt ben for hinanden.

Det viser sig, når man sammenligner filmens præstation med en anden af årets kæmpesucceser, Hvidstengruppen.

Mens Hvidstengruppens billetsalg kun faldt med 13,3 procent i dens tredje weekend i biograferne, gik Den skaldede frisør nemlig hele 24,8 procent tilbage, viser tal fra Danske Biografer. Og mens Bier-filmen var 7.800 billetter foran Anne-Grethe Bjarup Riis’ krigsdrama efter anden weekend, er forspringet skrumpet ind til kun 967 efter tredje weekend.

Det er især bemærkelsesværdigt, fordi Den skaldede frisør modsat Hvidstengruppen er med i Biografklub Danmark, hvilket normalt betyder, at publikum fordeler sig over en længere periode.

En rundbarbering
Hos Danske Biografer ser formand Kim Pedersen en klar sammenhæng mellem Den skaldede frisørs tilbagegang og Kapringens premiere.

”Kapringen har – kort sagt – givet Den skaldede frisør en rundbarbering. Kannibaliseringen er beviseligt begyndt,” skriver han i en artikel til sine medlemmer.

Han understreger, at det kun er begyndelsen.

”Om tre dage har Bille Augusts Marie Krøyer premiere, og derefter følger Hella Joofs Sover Dolly på ryggen om ti dage. Blodet kommer til at sprøjte.”

Også Far til fire – til søs, Talenttyven, Marco Macaco og Viceværten får premiere inden for den næste måned.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko