Interview
05. juli 2017 | 10:51

”Bran Stark har fortjent en lykkelig slutning”

Foto | HBO
Bran Stark (Isaac Hempstead Wright) har været gennem store prøvelser i Game of Thrones. Først mistede han førligheden i benene, og i den seneste sæson mistede han sin bedste ven.

Isaac Hempstead Wright og Aidan Gillen spiller henholdsvis helt og skurk i Game of Thrones, og den rollefordeling opretholdt de på pressemødet i London.

Af Ida Rud

”Hver sommer har jeg skullet på den her mærkelige middelalder-sommerlejr,” siger Isaac Hempstead Wright.

Den attenårige skuespiller fortæller, hvordan det var at blive en del af Game of Thrones, da han som tiårig fik rollen som Bran Stark. Det er drengen, som Nikolaj Coster-Waldau – også kendt som Jamie Lannister – skubber ud fra et højt tårnværelse, fordi knægten ser ham og tvillingesøsteren knalde.

Bran Stark bliver lam, og Isaac Hempstead Wright har knap halvdelen af sit liv levet med tv-serien og dens gigantiske succes.

Nu sidder han i London ved siden af sin kollega Aidan Gillen, der spiller Petyr ”Littlefinger” Baelish, foran ni europæiske journalister, heriblandt Ekkos udsendte. Pressemødet holdes naturligvis i anledning af premieren på sæson 7, der vises på C More og HBO Nordic fra 17. juli.

Isaac Hempstead Wrights stemme er gået i overgang, han er skudt gevaldigt i vejret, og så er han utroligt nærværende og velreflekteret. På et tidspunkt siger han selv, hvor meget han har lært af pressemøder som det her.

”Jeg har blandt andet lært at tale med folk, jeg aldrig har mødt før. Jeg er blevet voksen med Game of Thrones, så selvfølgelig har det påvirket mit liv,” siger han.

Inspireret af politiker
Isaac Hempstead Wrigths åbenhed står i skærende kontrast til den erfarne Aidan Gillen, der tydeligt viser, at han hellere ville være alle andre steder end her. Den 49-årige skuespiller svarer ganske vist på spørgsmålene, men stemmen er lav og kropsholdningen slatten.

Selvfølgelig må det være trivielt i timevis at svare på journalisters spørgsmål, der ligner hinanden. På den anden side er det vel også en del af jobbet.

Men måske spiller Aidan Gillen stadig en slags skuespil?

Som den skruppelløse og intrigante Petyr ”Littlefinger” Baelish, der har en finger med i mange skæbner og dødsfald, er hans figur blevet sammenlignet med Donald Trumps forhadte rådgiver Steve Bannon.

”Man skal passe på med at sammenligne direkte med nulevende personer. Det er da en interessant sammenligning, men jeg er ikke inspireret af ham,” afviser Aidan Gillen.

”Men jeg er inspireret af ægte personer – fysisk især af Peter Mandelson,” fortæller han og henviser til den britiske Labour-politiker, der var vicepremierminister i 2009-10.

”Jeg havde et foto af ham fra 1984 med til første kostume- og makeup-prøve. Det var et anderledes udseende, end de havde foreslået mig oprindeligt, men det skulle netop skille sig ud fra de andres og være meget nøjsomt og stilrent. Mandelson blev kaldt ’Prince of Darkness’. Folk har efterfølgende sagt, at stilen passer til Littlefinger,” forklarer Aidan Gillen, mens han stirrer ned på kapslen til sin colaflaske.

Et højdepunkt i livet
Takket være Isaac Hempstead Wright bevares den gode stemning i rummet.

”Helt ærligt, det har været rigtigt positivt at være med i Game of Thrones, og det sværeste har været at bevare en slags normalitet,” fortæller Isaac Hempstead Wright og fortsætter:

”Hvis jeg fremover måler mit liv med, hvad jeg har oplevet indtil nu, så bliver jeg nok skuffet. Jeg vil nok se tilbage på det her som et højdepunkt.”

Han drømmer om at fortsætte med skuespillet, hvis det er muligt, og så går han ellers og overvejer, om han skal begynde på universitetet til efteråret, hvor han vil studere matematik og musik.

Littlefinger er sociopat
Hvor Bran Stark er ung og umiddelbar, men slås med urimelige udfordringer, skaber Littlefinger problemerne i sit eget liv. Han elsker at lave rav i den, men han er også en kompleks karakter, der først og fremmest tænker på sig selv.

Som ung blev han afvist af Catelyn Stark, og hun valgte i stedet at gifte sig med Eddard Stark.

Littlefinger redder den unge Sansa Stark, efter hendes tidligere trolovede, den onde konge Joffrey, bliver forgiftet til sit bryllup. Hans motiver er uklare, men man ender med at tro, at han nærer omsorg og kærlighed til den unge pige, fordi hun ligner sin mor.

Derfor kom det som et chok for mange, da han som hendes værge gifter hende bort til den grusomme Ramsay Bolton, der voldtager hende på deres bryllupsnat.

”Jeg kan ret godt lide Littlefinger,” lyder det lidt overraskende fra Aidan Gillen. ”Jeg tror ikke, han er psykopat. Han er sociopat.”

Rart at være rar
Research på nettet fastslår at forskellen på de to er små. Men en sociopat kan godt knytte sig til andre mennesker og have stærke følelser for dem. Det må siges at være tilfældet for Littlefinger i forhold til de to Stark-kvinder.

”Littlefinger har gjort en masse forfærdelige ting, men hans job er ligesom at få folk til at kunne lide ham og stole på ham. Og jeg prøver at få seeren til det samme. Det er sjovt at spille sådan én. Man gør en masse åndssvage, skøre ting for at være tiltrækkende. Det er ikke alle, der falder for det, men det er fedt, når folk bliver forvirrede over hans motiver.”

Da en journalist spørger ham, om Littlefinger foretrækker magt eller kaos, svarer han prompte: ”Spillet.”

”At spille spillet er det vigtigste for Littlefinger. At sætte folk op mod hinanden. Han nyder tilfredsstillelsen ved at se, hvordan brikkerne falder i hak. Det handler om kontrol. Den ultimative magt er måske resultatet, men det er vejen dertil, der er appellerende for Littlefinger.”

”Der bliver spændende at se, hvad hans skæbne bliver. Jeg tror, seerne enten vil have, at han virkelig bliver succesfuld eller bliver brændt. Han er en overlever, men samtidig tror jeg på de klassiske regler fra film og litteratur. Folk høster, hvad de sår… men jeg har ikke lyst til at han skal forsvinde,” siger Aidan Gillen og tilføjer, at han har lært én ting af sin rolle:

”Det er rart at være rar.”

Den treøjede ravn
Bran Stark fik i sæson 6 for alvor åbnet øjnene for de mentale kræfter, han er i besiddelse af. Men karakteren, der i forvejen har måttet udstå meget, led knæk på knæk.

Det mest traumatiske – for både skuespillerne og seerne – var da den blide og store Hodor – som havde båret og plejet Bran – fik en tragisk skæbne.

”Det var oprigtigt knusende, da det åbenbarede sig, hvorfor Hodor er, som han er. Det var et kæmpe følelsesmæssigt tab, og at han ofrede sig selv og viste, at hele hans mål i livet bare var at dø. Det paradoks var så sørgeligt. Og det var virkelig trist at miste Kristian Nairn på optagelserne, fordi han havde været der siden sæson 1 og var min tætteste ven,” fortæller Isaac Hempstead Wright.

”Bran har også mistet sin ulv. Det er bekymrende, fordi det var et væsen, han var dybt knyttet til. Han er næsten helt alene, og så har han samtidig den kæmpe byrde, at han er den nye seerske: ’Den treøjede ravn.’ Han er slet ikke klar til det, men der er ingen vej udenom. Bran skal bevare fatningen og gøre, hvad han er nødt til at gøre,” siger Isaac Hempstead Wright.

Der lægges virkelig op til, at Brans karakter får en endnu større rolle i de to kommende sæsoner med de evner, han nu er i besiddelse af. Men som altid er det umuligt at forudse, hvad der kommer til at ske i serien.

”Bran ved, at hans betydning er større end nogen anden. Så han fortjener at afslutte serien i fred og fordragelighed. Han har overlevet umenneskelige ting. Når han har gjort, hvad han skal, fortjener han at vende hjem, smække fødderne op og få en dejlig cuppa tea,” lyder det ærkebritisk fra den unge skuespiller.

Trailer: Game of Thrones – sæson 7

Kommentarer

Game of Thrones

Tv-serien Game of Thrones er baseret på forfatteren George R. R. Martins fantasy-epos A Song of Ice and Fire.

Serien er produceret af HBO.

Sæson 7 har premiere 17. juli, hvor den kan ses på streamingtjenesterne HBO Nordic og C More.

Ekko deltog på pressemøde i London med skuespillerne forud for den nye sæson.

Læs de to foregående artikler:
Kønsrollerne er byttet om
Kan man brænde en lille pige af?

Isaac Hempstead Wright

Født 1999 i Kent, England.

Gik ind skolens dramaklub for at slippe for at spille fodbold lørdag morgen, når det var koldt.

Holdt pause fra Game of Thrones i sæson 5, men har ellers været med fra starten.

Har medvirket i The Awakening og Closed Circuit samt lagt stemme og bevægelse til drengen i Æsketroldene.

Aidan Gillen

Født 1968 i Drumcondra, Irland.

Som teenager blev han en del af Dublin Youth Theatre.

Er aktiv som både teater- og filmskuespiller.

Gennembruddet kom med serien Drengerøve i 1999, der var nyskabende, fordi den handler om homoseksuelle.

Medvirker i successerien The Wire og The Dark Knight Rises.

I år kommer filmen Pickups, hvor han både har hovedrollen og har skrevet sit første manuskript.

© Filmmagasinet Ekko