Cannes 2017
25. apr. 2017 | 18:14

Cannes afslører spændende jury

Foto | Merie Weismiller Wallace
Terrence Malicks The Tree of Life med Jessica Chastain i en hovedrolle vandt Guldpalmen i 2011. Nu skal den amerikanske skuespiller være med til at uddele den største hæder på Cannes-festivalen.

Pedro Almodóvar skal stå i spidsen for en jury, der tæller stjernerne Jessica Chastain og Will Smith samt instruktørerne Paolo Sorrentino og Maren Ade.

Af Nicki Bruun

Mens vi går og håber, at Cannes-festivalen tilføjer nordiske spillefilm i programmet, er der blevet offentliggjort en jury i hovedkonkurrencen, som heller ikke tæller navne fra hjemlige breddegrader.

Når det er sagt, er det en uhyre interessant gruppe filmfolk, som festivalen har valgt til at uddele Guldpalmen i år. Det blev for noget tid siden offentliggjort, at spanske Pedro Almodóvar skulle være juryformand, men nu har festivalen netop udsendt en pressemeddelelse, hvor de otte andre bliver afsløret.

Vanen tro får Almodóvar selskab af nogle instruktørkolleger, og det er ikke hvem som helst.

Italienske Paolo Sorrentino har været i spil til Guldpalmen hele seks gange, senest med Youth og Den store skønhed i henholdsvis 2015 og 2013. Han har dog måttet nøjes med mindre priser for This Must Be the Place og Il Divo.

Sydkoreanske Park Chan-wook har været i hovedkonkurrencen tre gange, sidste år med biografaktuelle The Handmaiden. I 2009 delte hans gyser Thirst juryens pris med Andrea Arnolds Fish Tank.

Fjerde instruktør i juryen er tyske Maren Ade, hvis mesterlige Min far Toni Erdmann blev totalt overset af den voldsomt kritiserede jury sidste år. Hun har fået et plaster på såret af festivalen og må nu prøve at gøre et bedre stykke arbejde.

Stjernestøv på den røde løber
Sidste år var vores egen Mads Mikkelsen blandt juryens skuespillere sammen med Kirsten Dunst og Donald Sutherland.

Med al respekt for hans stigende berømmelse kommer der for alvor stjernestøv på den røde løber i år, hvor Hollywood-skuespillerne Jessica Chastain og Will Smith har takket ja til at sidde i juryen.

Will Smith er ikke ligefrem kendt for sine kunstneriske film, men den populære skuespiller vil uden tvivl tiltrække fotografernes blitzlys.

Knap så verdenskendt er franske Agnès Jaoui, der er skuespiller og instruktør – og en af juryens fire kvinder. Ligesom sidste år er der nogenlunde kønsmæssig fordeling, selv om det igen er fem-fire i herrernes favør.

Den femte mand er ligeledes franske Gabriel Yared, der har skabt musik til blandt andet Nikolaj Arcels En kongelig affære. Yared har også et fast samarbejde med Xavier Dolan og er ligeledes tilknyttet instruktørens kommende film, The Death and Life of John F. Donovan, som dog ikke bliver vist i Cannes.

Sidste kvinde i juryen er kinesiske Fan Bingbing, som på vestlige breddegrader er bedst kendt for sin rolle i X-Men: Days of Future Past.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko