Nyhed
04. jan. 2018 | 10:33

Cate Blanchett formand for Cannes 2018

Foto | Wilson Webb
Cate Blanchett var i 2015 i Cannes med det hyldede homodrama Carol, hvor hun spiller en husmor, der i 1950’ernes USA forelsker sig i en yngre kvinde.

Den australske Oscar-vinder skal lede juryen på verdens førende festival, der kun har haft tre kvinder i spidsen siden 2000.

Af Nicki Bruun

Den sydfranske festival i Cannes er ikke fremmed land for Cate Blanchett, men i år får den australske skuespiller en noget anderledes rolle, end hun er vant til.

48-årige Cate Blanchett er nemlig blevet valgt som formand for juryen på den 71. udgave af festivalen, lyder det i en pressemeddelelse fra Cannes-festivalen.

”Jeg har været i Cannes i mange funktioner i årenes løb, men aldrig udelukkende med det herlige formål at se det overflødighedshorn af film, som den store festival byder på,” siger Cate Blanchett i pressemeddelelsen.

”Jeg er beæret over privilegiet i at lede dette års jury. Festivalen spiller en afgørende rolle i at samle verden om at fejre fortællinger: den sære og livsvigtige bestræbelse, som alle mennesker deler, forstår og har brug for.”

Passion og filmhjerte
Cate Blanchett har siden filmgennembruddet i Elizabeth fra 1998 været nomineret til en Oscar seks gange. To gange har hun vundet for sine roller i Martin Scorseses The Aviator og Woody Allens Blue Jasmine.

Hun har desuden medvirket i storfilm som Ringenes herre og Hobbitten-trilogierne samt kunstfilm som Todd Haynes’ Carol, der var i hovedkonkurrencen på Cannes-festivalen.

Her spiller hun titelrollen som en kvinde, der i 1950’ernes USA forfører en yngre kvinde, spillet af Rooney Mara, som vandt for bedste skuespiller på festivalen i 2015.

”Vi er henrykte over at byde velkommen til en så sjælden og unik kunstner, hvis talent beriger både lærredet og teaterscenen,” udtaler Pierre Lescure og Thierry Frémaux, henholdsvis formand og kunstnerisk leder af Cannes-festivalen.

”Vores samtaler i efteråret fortæller os, at hun vil være en engageret formand, en passioneret kvinde og en tilskuer med stort hjerte.”

Fødselsdag på festivalen
Siden 2000 har kun tre andre kvinder stået i spidsen for Cannes-juryen: Guldpalmevinderen Jane Campion i 2014, den franske skuespiller Isabelle Huppert i 2009 og den norske instruktør og skuespiller Liv Ullmann i 2001.

De seneste tre år har instruktørerne Pedro Almodóvar, George Miller og brødrene Joel og Ethan Coen været formænd.

Efter et 2017 præget af #MeToo er det uden tvivl et godt signal for festivalen at have en kvinde til at lede den normalt ni mand store jury, der endnu ikke er blevet offentliggjort.

Cannes-festivalen løber i år 8. – 19. maj. Cate Blanchett har fødselsdag den 14. maj, så måske skal hun også forberede sig på en fødselsdagssang på Croisetten.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko