Nyhed
16. maj 2011 | 15:02

Dagens hovedperson udeblev

Stjerneskuespilleren Brad Pitt stjal meget belejligt billedet ved pressekonferencen for The Tree of Life.

Af Mika Ito Bruun og Claus Christensen

”Hr. Malick er meget sky. Og hans værker taler for sig selv.” Producer Sarah Green var fra starten i forsvarsposition, da der i Cannes tidligere i dag blev afholdt pressekonference for Terrence Malicks The Tree of Life.

For det var ikke til at komme uden om, at dagens hovedperson i Cannes var fraværende. Verdenspressen lod sig da heller ikke slå til tåls med Greens ord.

Til gengæld var filmens helt store stjerne, Brad Pitt, til stede, og han trådte beredvilligt til som talsmand for den sky instruktør.

”Hvis jeg skal tale på hans vegne, så ser han sig selv som én, der bygger et hus. Jeg ved ikke, hvorfor det er sådan i vores branche, at folk, der laver noget, også skal stå for at sælge det. Han vil gerne kunne fokusere på at skabe frem for at sælge,” sagde Brad Pitt.

Fra mikro til makro

The Tree of Life
skulle egentlig have haft premiere på sidste års Cannes-festival, men filmen nåede ikke at blive færdig i tide.

Terrence Malick er kendt for at bruge adskillige år på sine naturlyriske filmværker. Der gik således tyve år, før han kunne følge op på trekantsdramaet Himlen på jorden fra 1978 med krigsfilmen Den tynde røde linje. Hans seneste film, den mislykkede Pocahontas-filmatisering The New World, havde premiere i 2005.

The Tree of Life
tager afsæt i historien om en texansk middelklassefamilie, hvor den ene af familiens tre drenge dør. Men historien begrænser sig langt fra til denne lille historie.

”Han fortæller denne mikro-historie om familien og den lille by i Texas og sammenstiller den med makro-historien om celledeling og fødslen af kosmos. Der synes at være en parallel sandhed i det,” fortalte Pitt, der spiller familiens strenge far.

Sommerfuglejægeren

Nu hvor Malick ikke selv var der til at fortælle om filmen, blev der flittigt spurgt til, hvordan Malick var at arbejde sammen med som instruktør.

”Han var mere interesseret i at fange, hvad der skete på dagen, end at følge manuskriptet slavisk. Han stod som en sommerfuglejæger med sit net og ventede på det gyldne øjeblik,” sagde Brad Pitt, mens han lavede fagter i luften, som havde han et sommerfuglenet i hånden.

”Hver morgen producerede han tre-fire tætskrevne sider, og så udviklede vi det sammen. Derfor er øjeblikkene friske,” forklarede Brad Pitt og tilføjede: ”Jeg ved ikke, om jeg kunne gøre det igen, for det var udmattende.”

Brad Pitt omtalte samtidig Malick som en munter og meget sød mand, der finder stor glæde i livet. Og så er Pitt ikke et sekund i tvivl om, at Malick er en af vor tids helt store instruktører.

”Det, der adskiller store instruktører fra gode instruktører, er - i Terrence Malicks tilfælde - måden, han virkelig holder af sine karakterer. Han værdsætter og respekterer dem, og det gør hele forskellen,” understregede Brad Pitt.

Tøvede med at sige ja

Brad Pitt har på privatfronten dannet en storfamilie med skuespillerkollegaen Angelina Jolie, og derfor var han også nødt til at tænke over sit ansvar som far, inden han sagde ja til at medvirke i The Tree of Life.

”Jeg tøvede med at sige ja til rollen, som den undertrykkende far. Men jeg følte, at historien var rigtig, og for mig handler den om drengens rejse. Jeg tænker på, at alt det, jeg laver, kommer mine børn til at se, når de vokser op,” sagde Brad Pitt og fortsatte med et skævt smil.

”Men de kender mig som far, og jeg håber bare, at de synes, jeg er en skide god skuespiller.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko