Nyhed
06. mar. 2024 | 16:58

70mm-formatet lever i Danmark

Foto | Niko Tavernise

Paul Atreides (Timothée Chalamet) og resten af Dune: Del 2 kan ses på bred analogfilm i Imperial, Nordisk Film Biografer Aarhus og Gentofte Kino.  

Danmark har fået en fjerdedel af Europas samlede analoge 70mm-kopier af Dune 2, og Oppenheimer har holdt sig på plakaten i Gentofte Kino i otte måneder.

Af Frederik Hoff Nielsen

Dune: Del 2 har allerede fået den bedste danske biografåbning siden Barbie, men der har ikke kun været én måde at se Denis Villeneuves seneste sci-fi-eventyr.

Langt de fleste har set filmen i den almindelige digitale version, men i Imperial i København og Nordisk Film Biografer Aarhus har man kunnet se den på analogfilm i filmnørdernes brede yndlingsformat 70mm.

Det er i sig selv specielt, at to 70mm-filmkopier er kommet til Danmark, da filmselskabet Warner Bros. kun har sendt otte kopier til hele Europa. En fjerdedel af de europæiske kopier er altså i Danmark.

Endnu vildere er det, at den lille enkeltsalsbiograf Gentofte Kino fra og med torsdag 7. marts også kan vise Dune: Del 2 i formatet.

”Vi har fået lov at dele en kopi med Nordisk Film Biografer Aarhus, selv om vi slet ikke kan matche deres indtjening, så det er vi utroligt glade for,” siger Sune Lind Thomsen, som er direktør for Gentofte Kino.

Ifølge direktøren valgte Warner Bros. at honorere, at Gentofte Kino for længe at have dyrket formatet med 70mm-visninger af Christopher Nolans seneste tre film og 70mm-festivalen GIFF-70.

Dele-aftalen fungerer sådan, at Aarhus-biografen havde kopien den første uge efter premieren. Gentofte har den nu i to uger, og så får Aarhus den tilbage en uge mere, hvorefter Gentofte kan vise den, så længe der er interesse blandt publikum.

”Den 20. marts kommer jeg kopien i bagagerummet på min bil og kører den tilbage til Aarhus. Den vejer 200 kilo og koster 25.000 dollars, så jeg tør ikke sende den med GLS,” griner Sune Lind Thomsen.

Uhørt i vore dage
70mm-visningerne af Dune: Del 2 i Gentofte betyder ifølge Sune Lind Thomsen, at der for første gang i Danmarkshistorien bliver vist to premierefilm i formatet på samme tid.

Det er aldrig sket før, heller ikke i formatets storhedstid i 1960’erne.

Gentofte Kino er nemlig ikke holdt op med at vise Christopher Nolans seneste succesfilm Oppenheimer siden premieren i juli 2023. Så det næste stykke tid kommer biografen til at vise begge film på skift.

”Vi har solgt næsten 9000 billetter til Oppenheimer på 77 visninger. Det er meget for en enkeltsalsbiograf, og det ser ikke ud til at stoppe. Især fordi den får en masse Oscars lige om lidt,” siger direktøren.

”Der er helt uhørt i vore dage at kunne vise den samme film så længe – foreløbigt otte måneder – men der kommer stadig mellem 75 og 100 til hver visning.”

Oppenheimer er den bedst sælgende film i de 25 år, hvor Gentofte Kino har ført protokol med billetsalget. Den tre timer lange film har altså slået adskillige Ringene herre- og James Bond-film, selv om billetsalg generelt har været dalende i Danmark.

Ifølge Sune Lind Thomsen skyldes succesen en stigende interesse for 70mm.

”Der er en analog bølge i gang. Når folk kommer ind ad døren, vælter der lp-plader og kassettebånd ud af deres tasker, for det organiske appellerer til folk,” siger biografdirektøren.

”Analog film giver noget helt særligt. Bevægelserne på lærredet er helt glidende, der er ingen fornemmelse af pixels, og det ser bare blændende godt ud.”

Trailer: Dune: Del 2

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko