Cannes 2016
20. maj 2016 | 23:17

Dansk film vinder stor pris i Cannes

Foto | Virginie Surdej Lighter
I Shahrbanoo Sadats Wolf and Sheep bliver man præsenteret for en ganske normal, afghansk hverdag, der blandt andet består i at beskytte sine dyr mod områdets ulve.

Den danskproducerede Wolf and Sheep sejrer i Director’s Fortnight foran film af store navne som Pablo Larraín og Paul Schrader.

Af Nicki Bruun

Wolf and Sheep, en danskproduceret spillefilm om hverdagslivet i en lille afghansk landsby, har her til aften vundet hovedprisen Art Cinema Award i den prestigiøse Cannes-parallelkonkurrence Director’s Fortnight.

Filmen er instrueret af iranskfødte Shahrbanoo Sadat, der flyttede til sine forældres hjemland Afghanistan som elleveårig og siden blev en af landets første kvindelige instruktører.

Den er produceret af Katja Adomeits danske produktionsselskab Adomeit Film med støtte fra New Danish Screen på Det Danske Filminstitut.

Vi lavede tidligere på festivalen et interview med dem begge.

Kunstbiografer bag prisen
Director’s Fortnight har budt på mange stærke film i år, og derfor er det ekstra imponerende, at Wolf and Sheep vinder hovedprisen.

Vinderen er dog ikke valgt af en jury, som det er tilfældet med festivalens hovedkonkurrence.

Den er fundet af foreningen International Confederation of Art Cinemas, en europæisk sammenslutning af kunstbiografer, som hvert år deler priser ud til film på de store festivaler i Cannes, Venedig og Berlin.

Ikke desto mindre sejrer Wolf and Sheep foran navnkundige folk som Pablo Larraín, hvis Neruda har fået meget opmærksomhed på festivalen, Citizenfour-instruktøren Laura Poitras med Wikileaks-dokumentaren Risk og Taxi Driver-manuskriptforfatteren Paul Schrader, der har vist Dog Eat Dog.

Sociale historier
Da vi talte med Shahrbanoo Sadat og Katja Adomeit for en uge siden, fortalte de, at filmen havde været en kamp at lave, men at det er vigtigt at fortælle hverdagshistorier fra Afghanistan.

”Det er vigtigt også at vise historier fra en synsvinkel, der faktisk gør fremmede menneskelige,” sagde den 25-årige instruktør, der allerede var i Director’s Fortnight i 2011 med kortfilmen Vice Versa One.

Siden er Wolf and Sheep blevet udviklet gennem Cannes Cinefondation Residency, der hjælper unge filmskabere med at realisere deres projekter.

Tyske Adomeit blev uddannet som producer fra Super16 i 2012 og arbejdede for Zentropa i 2006-12, indtil hun startede Adomeit Film.

Sadat og Adomeit mødte hinanden i 2013, hvor de blev sat sammen i Cph:Dox-initiativet Dox:Lab og sammen lavede dokumentaren Not at Home.

Kommentarer

Shahrbanoo Sadat

Født 1990 i Teheran, Iran.

Forældrene flygtede fra Afghanistan til Iran, før hun blev født.

Rejste som elleveårig med dem tilbage til den lille afghanske landsby, de kom fra.

Blev i 2011 udvalgt til Director’s Fortnight som den yngste nogensinde med kortfilmen Vice Versa One.

Instruerede i 2013 dokumentaren Not at Home sammen med Katja Adomeit.

Debutspillefilmen Wolf and Sheep havde verdenspremiere 16. maj i Cannes-parallelkonkurrencen Director’s Fortnight, hvor den netop har vundet hovedprisen.

Katja Adomeit

Født 1981 i Bad Schwartau, Tyskland.

Arbejdede på Zentropa 2006-11, hvorefter hun grundlagde Adomeit Film.

Uddannet fra sjette årgang af Super16’s producerlinje i 2012.

Har blandt andet produceret Ruben Östlunds Force Majeure og producerer også hans næste, The Square.

Blev sidste år valgt som en af tyve ”Producers on the Move” under festivalen i Cannes.

På branchemagasinet Screen Internationals liste over ”fremtidens ledere” i 2013.

© Filmmagasinet Ekko