Nyhed
17. aug. 2023 | 18:17

Dansk instruktør vækker opsigt i USA

Foto | Guldbrandsen Film

Roger Stone gav Christoffer Guldbrandsen lov til at følge ham med et kamera i en længere periode, og det er der kommet den opsigtsvækkende dokumentar A Storm Foretold ud af.

Christoffer Guldbrandsen skaber overskrifter i USA, hvor et fraklip fra dokumentaren A Storm Foretold tænder ild under fødderne på Trumps tidligere rådgiver.

Af Frederik Hoff

15. august blev Donald Trump og atten andre i staten Georgia tiltalt for at deltage i en sammensværgelse, der forsøgte at ændre resultatet af præsidentvalget i 2020, som Trump endte med at tabe.

Op til valgafgørelsen opstod den såkaldte Stop the Steal-bevægelse, hvor Trump-støtter nægtede at anerkende resultatet. Famøst valgte en gruppe utilfredse at storme landets kongres 6. januar 2021.

Trumps tidligere rådgiver Roger Stone er dog ikke blandt de tiltalte, hvilket undrer flere. Ikke mindst danske Christoffer Guldbrandsen, som står bag dokumentaren A Storm Foretold.

”Skal faren til Stop the Steal-bevægelsen virkelig gå fri,” skrev han på X den16. august. Og kort tid efter udgav han et ganske særligt fraklip fra sin dokumentar.

Optagelsen stammer fra 5. november 2020, to dage efter valget, men før resultaterne blev offentliggjort. Her kan Roger Stone tydeligt ses og høres i færd med at diktere en plan.

Planen går ud på at skifte valgmænd ud med falske valgmænd rundt omkring i landet, som ”præcist skal afspejle”, at Trump faktisk vandt i de stater, der ”ulovligt er blevet ham nægtet gennem svindel”.

De falske valgmænd skal altså lyve og sige, at Trump ikke har tabt.

Citeret i store medier
Optagelser fra selve A Storm Foretold er tidligere blevet brugt som bevisførelse i undersøgelsen af, om Donald Trump – og implicit også Stone – havde en rolle i stormen på den Amerikanske kongres 6. januar 2021.

Da Guldbrandsen annoncerede det i oktober 2022, reagerede Roger Stone – som under optagelserne havde fået et godt forhold til Christoffer Guldbrandsen – ved at true instruktøren med søgsmål for 190 millioner kroner.

Instruktøren nye fraklip kan betyde, at Roger Stone bliver tiltalt for at manipulere valget. Også selv om de i sig selv ikke beviser, at Stone faktisk gennemførte den plan, han kan høres udtænke.

Derfor har amerikanske medier ikke været sene til at tage historien op. Den afslørende optagelse er blevet citeret i store medier som avisen The Huffington Post og magasinet Rolling Stone.

Guldbrandsen offentliggjorde oprindelig fraklippet i MSNBC-programmet The Beat, hvor han også selv blev interviewet.

”Jeg tror godt, vi vidste, da vi optog det, at det her var spektakulært,” siger han.

Værten Ari Melber understreger, at videoen er afgørende, da Roger Stone aldrig tidligere er blevet kædet så tydeligt sammen med valgkomplottet.

Fremlægger ond plan
Allerede inden offentliggørelsen af det nye fraklip har A Storm Foretold skabt overskrifter i forbindelse med filmens visning på Melbourne-filmfestivalen den 4. august.

For to uger siden tog den kendte talkshowvært Seth Meyers sagen op og fremhævede et klip fra dokumentaren, hvor Roger Stone før valget fortæller, at Trump-lejren ikke vil anerkende et nederlag.

Meyers bemærker det komiske i, at han fremlægger sin ”onde plan” i så høj detaljegrad, før han udfører den – og oven i købet foran et kamera.

10. august offentliggjorde Guldbrandsen på X et andet fraklip, hvor Roger Stone udtaler sig truende om en dommer, og 16. august kom så den særligt inkriminerende optagelse med Stone, der taler om manipulation af præsidentvalget.

Filmen havde premiere i Danmark i marts, men den har foreløbig ingen amerikansk distributør.

Længe før premieren på A Storm Foretold gav Guldbrandsen et dybdegående interview i Ekko #91 om det lange, hårde arbejde med at lave filmen. Blandt andet fortæller han om, dengang han var død i tre minutter efter et hjertestop.

Og han har ikke mistet lysten til at lave dokumentarfilm om politisk brandfarlige emner. Senest kunne han fortælle Ekko, at han og fiktionsinstruktøren Christoffer Boe arbejder på en film, der afdækker spionsagen om Lars Findsen og Claus Hjort Frederiksen.

The Beat med Christoffer Guldbrandsen

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko