Nyhed
22. aug. 2023 | 14:50

Dansk slaverisatire i spil til nordisk filmpris

Foto | Linda Wassberg

Sara Fanta Traore (venstre) og Anna Neye (i midten) spiller hovedrollerne i satiriske Viften, som ifølge filmskaberne er det første danske periodedrama med brune, kvindelige hovedkarakterer. 

Slavedramaet Viften bliver Danmarks kandidat til Nordisk Råds Filmpris, hvor grønlandsk film for første gang er nomineret.

Af Frederik Hoff

En af mest skamfulde pletter på dansk historie er tiden, hvor danske slaveejere lovligt tyranniserede ”Dansk Vestindien,” som kolonierne i Caribien bizart nok blev kaldt.

Men nu kan historien om vort lands værste forbrydelser vinde en pris.

Viften, en mørke komedie om den danske slavetid, er nemlig kørt i stilling som det danske bud på en vinder af Nordisk Råds Filmpris.

Danske film har vundet prisen syv gange før, senest Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentar Flugt og May el-Toukhys drama Dronningen.

Manuskriptforfatter Anna Neye og Instruktør Frederikke Aspöck står bag Viften, som veloplagt piller glorien af den danske guvernør Von Scholten, der frigav slaverne i 1848.

Mere specifikt følger vi veninderne Anna og Petrine, der er henholdsvis Von Scholtens elskerinde og husslave – to meget forskellige positioner. Ifølge filmmagerne er det det første danske periodedrama med brune, kvindelige hovedkarakterer.

Den danske jury, der består af en instruktør, kritiker og forsker, roser i sin begrundelse modet til at tage emnet op, og at historien ovenikøbet er fortalt i en legesyg form, der blander satire og alvor.

”Mens langt de fleste historiske film spiller sikkert og solidt, vrister Viften sig dristigt fri af skabelonerne,” fortsætter juryen.

Turister på berygtet sted
Filmen er blevet valgt ud blandt de stærke film, der har haft premiere siden 1. juli 2022 og har en ”betydelig tilknytning til den nordiske kultur og en høj, kunstnerisk kvalitet”, som det lyder fra Nordisk Råd.

Det kunne være blevet storroste film som Ustyrlig, Den store stilhed, Krysantemum, Resten af livet eller Underverden 2, men valget faldt måske lidt overraskende på Viften, som fik hæderlige anmeldelser og trak 11.537 mennesker i biografen.

Sejren er dog ikke hjemme endnu, og Viften er oppe imod et stærkt felt af nordiske film.

En grønlandsk film er for første gang indstillet til prisen.

Malik Kleists thriller Alanngutt Killinganni følger en gruppe danske turister, som havner et berygtet sted i Grønland, hvor en fjeldgænger mange år før gik blodigt amok.

En anden potentiel vinder er svenske Opponent om en familie, der flygter fra Iran til Nordsverige. Instruktøren er Milad Alami, som har gået på Den Danske Filmskole sammen med Stinna Lassen, der er med til at producere Opponent.

Blandt de andre nominerede er finske Aleksi Salmenperäs skilsmissedrama Bubble, islandske Hilmar Oddssons sorgmeditation Driving Mum og norske Gunnar Vikenes krigsfilm War Sailor.

Alle seks har muligheden for at vinde den store hæder samt 300.000 danske kroner fordelt mellem instruktør, manuskriptforfatter og producer.

Den endelige vinder offentliggøres 31. oktober i Oslo.

Trailer: Viften

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko