cannes 2023
12. apr. 2023 | 15:22 - Opdateret 13. apr. 2023 | 12:42

De danske håb i Cannes

Foto | Film i Väst

Forfatter Kim Leine og instruktør Isabella Eklöf sammen i Grønland, hvor både bogen Kalak og filmatiseringen udspiller sig.

Verdens førende filmfestival afslører snart årets program, der byder på spændende titler fra hele verden. Men er der grund til at tro på dansk deltagelse?

Af Nicki Bruun

I morgen afslører Cannes-festivalen størstedelen af programmet, der i maj bliver vist på verdens førende filmfest.

Der er allerede blevet annonceret flere store titler, som får verdenspremiere i det sydfranske. Martin Scorseses Killers of the Flower Moon med Leonardo DiCaprio i hovedrollen lander på Croisetten som en af de mest imødesete film.

Åbningsfilmen er et kontroversielt periodedrama med Johnny Depp i hovedrollen, mens spanske Pedro Almodóvar kommer med en western-kortfilm, der har Ethan Hawke og Pedro Pascal i hovedrollerne.

Der er også verdenspremiere på den sidste film i Indiana Jones-serien, hvor Harrison Ford spiller over for Mads Mikkelsen, der agerer skurk.

Men skal vi regne med at se andre danskere på verdens førende filmfestival?

Sidste år var vi flot repræsenteret med Holy Spider, der blev udtaget til hovedkonkurrencen om den eftertragtede Guldpalme. Hlynur Pálmasons Vanskabte land blev vist i den næstbedste konkurrence, Un Certain Regard, mens der også var flere film med dansk co-production i spil.

Det gjaldt ikke mindst svenske Ruben Östlunds senere Guldpalmevinder Triangle of Sadness. Instruktøren sidder i spidsen for årets jury, og vi har undersøgt, hvilke danske film den danskerdrillende svensker kan komme til at skulle se.

Magiske Mads
En af årets i spænding mest ventede danske film har Mads Mikkelsen i hovedrollen, og den internationalt anerkendte skuespiller har en høj stjerne i Cannes, hvor han sidste år blev hyldet.

Det kunne tale for, at Bastarden, der blev annonceret under festivalen i 2022. Det er en filmatisering af den anmelderroste bestseller Kaptajnen og Ann Barbara, hvor Nikolaj Arcel (En kongelig affære) instruerer og har skrevet manuskriptet med Anders Thomas Jensen.

Filmen foregår i 1750’erne.

En kaptajn (Mads Mikkelsen) begiver sig på kongens ordre ud for at kolonisere og civilisere den jyske hede. Det er en episk anlagt fortælling, som vil gøre sig godt på de store biograflærreder i det sydfranske.

Men den type historiske film finder sjældent vej til festivalen, med mindre de er franske, og ifølge en kilde har filmen slet ikke ansøgt, festivalen, da den stadig er ved at blive klippet.

I en helt anden boldgade kan man måske gøre sig forhåbninger om, at Martin Zandvliets kompakte kammerspil Toves værelse – hvor Paprika Steen spiller Tove Ditlevsen – bliver udtaget til festivalen.

Eller hvad med Michael Noers Birthday Girl, hvor stjernen Trine Dyrholm spiller over for stortalentet Flora Ofelia Hofmann Lindahl?

Kompromisløs kunst
En oplagt kandidat er Isabella Eklöfs opfølger til den kritikerroste debutfilm Holiday. Hun filmatiserer i Kalak forfatteren Kim Leines roman af samme navn fra 2007, og det er en kompromisløs fortælling, som er i høj kurs i Cannes.

Den selvbiografiske historie handler om en ung mand, der efter at være blevet udsat for farens seksuelle overgreb flytter til Grønland, hvor han havner i en tåge af kvinder og stoffer.

Det britiske brancheblad Screen Daily fremhæver Ulaa Salims For evigt. Efter en række stærke kortfilm, som kan ses på Ekko Shortlist, spillefilmdebuterede instruktøren med den slagkraftige Danmarks sønner.

Hans nye er et sci-fi-kærlighedsdrama, hvor Simon Sears og Nanna Øland Fabricius – bedre kendt som sangeren Oh Land – spiller hovedrollerne. Det er en ambitiøs film, der over forskellige tidsperioder rundt omkring i verden følger en klimaforsker, som foruden at kæmpe for kærligheden også skal forhindre Jordens kollaps.

Woody Allens chance
Der er mange gode danske bud – og helt sikkert en del, vi har overset – men måske ikke i år en film, der mere eller mindre er sikker på at blive udtaget. Det er der til gengæld fra resten af verden.

Det gælder Wes Andersons stjernespækkede Asteroid City.

Det vil også overraske, hvis ikke Cannes-darlinge som engelske Ken Loach, tyrkiske Nuri Bilge Ceylan, græske Yorgos Lanthimos, italienske Nanni Moretti, amerikanske Todd Haynes og japanske Hirokazu Kore-eda bliver udtaget i en af festivalens konkurrencer med deres nye film.

De hører alle hjemme i det, som festivalen selv kalder ”Cannes-familien”.

I krogene bliver der desuden hvisket om, at Woody Allen – som er persona non grata i den amerikanske filmbranche efter vedholdende overgrebsanklager fra datteren – stadig er velkommen i Cannes.

Instruktøren har fortsat med at lave film, og hans kommende er en romantisk thriller med titlen Coup de chance, der primært er på fransk.

Woody Allen er særdeles afholdt på festivalen, og med en fransk-amerikansk film bliver der måske plads til ham, selv om det uden tvivl vil vække debat.

Fra Norden ligner det bedste bud på en kandidat til Guldpalmen finske Aki Kaurismaki. Instruktøren med et skarpt blik for kulsort deadpan-humor er tilbage efter Lys i mørket fra 2017. Hans særlige tragikomiske stil er altid et velkomment indslag på enhver festival.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko