Nyhed
27. okt. 2023 | 17:21 - Opdateret 27. okt. 2023 | 22:51

TV 2 bekræfter: Deluca Film går konkurs

Foto | Deluca Film

Camilla Bendix og Jesper Asholt er også med i anden sæson af krimiserien Hvide Sande, men midt under indspilningen er Deluca Film gået konkurs, og filmfolk har i dag haft travlt med at redde deres tekniske udstyr, så det ikke bliver del af konkursboet.

Den største producent af fiktion i Aarhus er gået konkurs efter økonomiske problemer og manglende lønudbetalinger. Skæbnen for den igangværende serie Hvide Sande er uvis.

Af Claus Christensen og Frederik Hoff

I sidste uge måtte optagelserne af TV 2-serien Hvide Sande sættes på pause af produktionsselskabet Deluca Film.

Direktøren Morten Rasmussen ville dengang ikke oplyse årsagen til Ekko, men han forsikrede, at det bare var en pause, og at produktionen ville komme hurtigt i gang igen.

Den udtalelse fik flere til at tro, at optagelserne var stoppet på grund af personalemæssige problemer. Første sæson var nemlig præget af kaos og konflikter under optagelserne.

Men Deluca Films bestyrelsesformand Tom Deichmann fortalte den 23. oktober til Dagbladet Ringkøbing-Skjern, at pausen skyldtes manglende likviditet, og at en konkurs blev seriøst overvejet.

Ifølge kilder er en række leverandører, ansatte og filmarbejdere på TV 2-serien Hvide sande – sæson 2 ikke blevet betalt i går, hvor det skulle være sket. Derfor har film- og tv-arbejderforeningen FAF sendt en påkravsskrivelse med ti dages varsel til selskabet.

Denne fredag har der verseret rygter om, at selskabet havde erklæret sig selv konkurs. På sin Facebook-side har redaktionschef Michael Bech fra Deluca Film meddelt, at selskabet i dag kl. 13.05 er gået konkurs.

Ekko har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Morten Rasmussen og Tom Deichmann. Rasmussen skrev ellers i går, at han ikke var gået i flyverskjul. Men da tidspunktet for det aftalte interview oprandt, var han umulig at komme i kontakt med. 

TV 2 bekræfter imidlertid over for Ekko, at Deluca Film er gået konkurs, og at fremtiden for blandt andet Hvide Sande er uvis.

”TV 2 er ærgerlige over at miste en vigtig samarbejdspartner i produktionsmiljøet vest for Storebælt, og lige nu er vi ved at danne os et fuldt billede af konsekvenserne af Deluca Films konkurs,” skriver TV 2 til Ekko.

”De produktioner, som Deluca Film har samarbejdet med TV 2 om, overgår til konkursboet, og TV 2 vil nu skabe et fuldt overblik i dialog med kurator, før vi kan melde yderligere ud,” udtaler stationen.

Offentlige midler i fare
Ifølge Ekkos oplysninger mangler der fem-seks ugers optagelser af Hvide Sande – sæson 2, som bliver på seks afsnit og er planlagt til at få premiere i 2025.

FAF fortæller til Ekko, at filmfolkene i flere dage har befundet sig i et limbo uden at blive informeret. Flere af dem er i gang med at hente deres udstyr hjem fra produktionen. Det skønnes at koste over én million kroner at ligge stille i en uge på en så stor produktion.

Serien var den næstmest sete danske tv-serie i 2021 og har også fans uden for landets grænser. Den britiske komiker Ricky Gervais kaldte i foråret serien ”fuldstændig fantastisk”.

Ifølge Ekkos oplysninger opererer den nye sæson med et budget på i omegnen af 60 millioner kroner.

TV 2 ønsker ikke at oplyse, hvor mange penge stationen har investeret i produktionen. Men ifølge kilder drejer det sig om et beløb på omkring sytten millioner kroner. Ringkøbing-Skjern Kommune har hældt tre millioner kroner i serien, mens Den Vestdanske Filmpulje har bidraget med fire millioner kroner.

Så det er også offentlige midler, der er på spil, når Deluca Film nu går konkurs og ikke kan færdiggøre serien som planlagt.

Kvalitetsfilm og debatdokumentarer
Deluca Film I/S blev stiftet af Morten Rasmussen og Jens Folmer Jesperson i 1995, og i 1999 blev det til Deluca Film A/S, som er vokset til et af de største produktionsselskaber i Filmby Aarhus.

I flere år levede Deluca Film af de succesfulde julekalendere Ludvig & Julemanden og Tvillingerne & Julemanden, hvis hyppigt afspillede sange indbragte gode penge.

Selskabet har siden især gjort sig bemærket med Julemandens datter-trilogien og som medproducent af Daniel Rye-filmen Ser du månen, Daniel, som solgte over 400.000 billetter i biografen og blev en af de store succeser i 2019.

Man har favnet bredt og både skabt den forkætrede Discovery-serie Hedensted High og co-produceret en kvalitetsfilm som Jens Blendstrup-filmatiseringen Gud taler ud. Selskabet producerede også den romantiske komedie Tag min hånd med Mille Dinesen, og uden støtte fra Det Danske Filminstitut bragte man Anders Rønnov Klarlunds krimi-thriller Klienten til verden.

Desuden står selskabet bag en række dokumentarer – fra den aktuelle Forfulgt af politiet? til Britta og de forsvundne millioner – hvor man har skabt debat om sager og problemer i samfundet.

Steen Risom, der er chef for Aarhus Filmby og Den Vestdanske Filmpulje, begræder selskabets konkurs.

”Deluca Film har været dem, der har lavet allerflest film og serier i Aarhus Filmby. Så det er rigtigt ærgerligt. Det er et tab for miljøet, når de ikke er en del af det regionale filmmiljø længere,” siger Steen Risom.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko