Nyhed
09. mar. 2023 | 11:10

Ricky Gervais storroser dansk serie

Foto | Henrik Ohsten

Politifolkene Helene (Marie Bach Hansen) og Thomas (Carsten Bjørnlund) går undercover i feriebyen Hvide Sande for at opklare drabet på en tysk turist.

”Jeg er stolt over, at verdens største nulevende komiker har kvitteret for vores arbejde med at bruge krimigenren til at fortælle en kærlighedshistorie,” udtaler manuskriptforfatteren bag Hvide Sande.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Modtagelsen var ikke overvældende, da TV 2-serien Hvide Sande i 2021 løb over skærmen herhjemme.

Ekkos mellemfornøjede anmelder gav tre stjerner, mens resten af kritikerstanden ligeledes var særdeles tilbageholdende over for den ofte solbeskinnede krimi.

Men nu er en udenlandsk stjerne faldet pladask for serien om mordopklaring på den billedskønne, jyske vestkyst. Det er ingen ringere end Ricky Gervais, der er bedst kendt for sine humoristiske optrædener og komedieserier som The Office.

”Jeg har netop set den danske tv-serie Hvide Sande, og den er fuldstændig fantastisk,” skriver Ricky Gervais ifølge Ekstra Bladet på Twitter.

”Smukt skrevet og instrueret med en forrygende rollebesætning, men særligt relationen mellem de to hovedroller og deres sublime præstation slog benene væk under mig. Der er også en hund med.”

Kamp for hunden
Marie Bach Hansen (Dansegarderoben) og Carsten Bjørnlund (Fædre & mødre) spiller hovedrollerne som politifolkene Helene og Thomas, der går undercover i titlens ferieby for at opklare drabet på en tysk turist.

Hvide Sande er skabt af A.J. Kazinski, der er et pseudonym for forfatterparret Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich. De er begge uddannet på Den Danske Filmskole, men har i mange år fejret store succeser på den litterære scene.

De har under et andet pseudonym, Anna Ekberg, skrevet thrilleren Kærlighed for voksne. Den blev sidste år til en voldsomt populær Netflix-filmatisering, som makkerparret også skrev manuskriptet til. I begge er forholdet mellem mennesker substansen under den farverige fernis.

”Da jeg skrev Hvide Sande sammen med Jacob, var det netop parforholdet – alle de sjove og vanvittige ting, vi udsætter hinanden for – jeg interesserede mig for,” skriver Anders Rønnow Klarlund til Ekko om roserne fra Ricky Gervais.

”Flere på filmholdet insisterede på mere krimi, så det var lidt af en kamp. Heldigvis havde jeg i TV 2 en fantastisk tv-station, der bakkede mig op.”

”Krimi-delen var bare undskyldningen for at fortælle om mine egne oplevelser med kærligheden, afvisningstemaer og ultimativt vores brændende ønske om at blive elsket som dem, vi er.”

”Det er jeg stolt over, at verdens største nulevende komiker har kvitteret for. Mega stolt. Og jeg er glad for, at Ricky nævner hunden. Den måtte jeg også kæmpe for.”

Verdens bedste serier
Særligt briterne har haft en svaghed for danske serier, siden DR-dramaet Forbrydelsen var med til at popularisere den såkaldte nordic noir-krimigenre.

Gennem årene er blandt andet svensk-danske Broen blevet et kultfænomen i resten af verden. Serien er da også blevet genindspillet i en lang række lande, deriblandt USA.

Amerikanerne er notorisk uvillige til at se film og serier med undertekster, men alligevel er dansk drama adskillige gange blevet fremhævet som værende i verdensklasse.

Den legendariske gyserforfatter Stephen King kårede Borgen til sin yndlingsserie i 2012 foran amerikanske hitserier som Breaking Bad og Game of Thrones.

Og i 2021 blev Tobias Lindholms serie om Peter Madsens drab på Kim Wall, Efterforskningen, kåret til årets bedste af det førende branchemedie Variety.

Den fik ellers også lidt blandet modtagelse i Danmark, men så er det godt, at resten af verden gerne står klar til at hædre danske serier.

Trailer: Hvide Sande

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko