Berlinale 2014
09. feb. 2014 | 17:24

Trier stjal billedet i Berlin

Lars von Trier provokerede i Berlin iført en t-shirt med Guldpalmen og påskriften ”persona non grata,” en spydig kommentar til hans bortvisning i Cannes i 2011.

Trier indfriede forventningerne til sin egen version af Nymphomaniac Vol. 1. Og nok engang lykkedes det danskeren at provokere inden filmens pressemøde, som Shia LaBeouf stormede ud fra.

Af Ida Rud og Daniel Pilgaard

På Berlinalen var der i dag verdenspremiere på den lange version af Lars von Triers Nymphomaniac Vol. 1.

Spændingen var stor, og køen til biografsalen snoede sig sindrigt, men det holdt ikke folk fra at snyde i køen til stor irritation fra regelholderne.

Inde i salen var stemningen helt elektrisk, og publikum grinede højt og kvitterede flere gange med spontane klapsalver, blandt andet til Uma Thurmans tour-de-force som forsmået hausfrau.

Der er betydeligt mere sex i denne ”ægte” Lars von Trier-version, men uden at det på noget tidspunkt bliver smagsløst. Kapitlerne er bredt mere ud, og filmen er endnu mere morsom i sin fulde længde.

Og det er fascinerende, hvor tilgængelige instruktørens film er, på trods af at de ikke lefler for sit publikum. Og filmens sparring med fluefiskeri, træviden og Bachs orgel-fuga er simpelt hen genial.

Persona non grata
Dagens store samtaleemne var, om Lars von Trier ville dukke op til filmens efterfølgende pressemøde.

Den danske instruktør har ikke udtalt sig til pressen, stort set siden han i 2011 blev bortvist og erklæret persona non grata på filmfestivalen i Cannes efter det famøse pressemøde på Melancholia, hvor han udtalte, at han ”forstod Hitler.”

Og eksklusionen fra Cannes er helt sikkert ikke noget, som den 57-årige instruktør har tilgivet den franske festival for.

Lars von Trier var nemlig til stede i Berlin, og sammen med filmens skuespillere og producer troppede han op til den obligatoriske fotoseance inden pressemødet. Massive horder af fotografer blitzede løs, og de fik mere i kassen, end hvad de nok havde forventet.

Trier var nemlig iført en striktrøje, som han lynede op for, og inden under afsløredes en t-shirt, der havde et aftryk af Cannes’ Guldpalme og påskriften ”persona non grata”. Nok en kalkuleret provokation fra danskeren, som stolt viste t-shirten frem med et spydigt smil på læben.

Vred moderator
Men provokatøren holdt desværre også sit ord om ikke at tale med pressen og forsvandt efter fotoseancen, hvorefter pressemødet til overladt til resten af filmholdet.

Men Triers fravær betød ikke, at dagens opsigtvækkende forestilling var slut.

Pressemødets moderator lagde ud med at understrege, at der kun måtte spørges ind til filmen. Så Lars von Triers fravær og provokerende t-shirt blev ikke diskuteret.

Alligevel gik det galt, da en journalist spurgte filmens producer, Louise Westh, om anden del af Nymphomaniac ville få premiere til årets filmfestival i Cannes.

”Vi ved det ikke endnu,” nåede den danske producer akkurat lige at svare, inden moderatoren tog ordet fra hende og vredt påpegede over for journalisten, at han befandt sig i Berlin, og spørgsmål om konkurrenten i Cannes hørte på ingen måde hjemme her.

Smadret LaBeouf udvandrede
Filmens skuespillere – Christian Slater, Stellan Skarsgård, Uma Thurman og Stacy Martin – svarede venligt på journalisternes knap så interessante spørgsmål, men Shia LaBeouf gik derimod helt i sort.

Den 27-årige har i de seneste par måneder været i vælten i medierne på grund af en sag om plagiering og sin generelle underlige opførsel.

Nu føjer LaBeouf endnu et kapitel til sit blakkede ry.

Han virkede fuldstændig fjern i blikket og havde sorte rander under øjnene, som han forsøgte at skjule med en snavset kasket trukket ned over ansigtet.

En journalist spurgte, hvordan det var at medvirke i en film med så mange sexscener. LaBeouf mumlede mystisk tilbage, at ”når måger flyver efter fisketrawlere, er det, fordi de tror, at der bliver kastet sardiner i havet”.

Herefter rejste han sig op og skred fra pressemødet – en tro kopi af fodboldspilleren Eric Cantonas pressemøde, der fandt sted i 1995, efter at han havde sparket og slået en tilskuer.

De andre skuespillere tog LaBeoufs udvandring med sindsro. Men alligevel var Stellan Skarsgårds ”hvad-fanden-foregår-der-blik” i øjnene en meget sigende beskrivelse af nok et opsigtsvækkende pressemøde på en film af Lars von Trier.

Se Shia LaBeouf udvandre:

Se Cantonas pressemøde i 1995: 

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko