Uskyldstabet
12. apr. 2018 | 00:00

Filminstitut åbner dørene for pædofili-anklaget

Foto | Discovery Communications
Unge Justin Geertsen spiller hovedrollen i Lasse Nielsens Tim og fløjtespilleren, hvor mobning får Tim til at overveje at gøre en ende på det hele.

Det Danske Filminstitut erklærer sin dybeste respekt for Lasse Nielsens overgrebsofre, men udlejer samtidig sin biograf til den anklagede instruktør og hans nye film.

Af Claus Christensen

”De nu voksne kvinder og mænd, der efter mange års tavshed modigt står frem og fortæller om overgreb, der har mærket dem for livet, fortjener vores dybeste anerkendelse og respekt.”

Sådan lød det, da Det Danske Filminstitut sammen med brancheorganer den 21. marts gav sin uforbeholdne opbakning til blandt andre de mænd, der som børn angiveligt blev udsat for krænkelser og overgreb af instruktøren Lasse Nielsen.

Erklæringen, hvor overgrebene kaldes ”fuldstændigt uacceptable”, fremstår som en flot gestus over for ofrene efter TV 2-dokumentaren De misbrugte filmbørn. Men kort forinden udlejede Filminstituttet sin biografsal Benjamin til den pædofili-anklagede instruktør.

For et beløb af 4.000 kroner åbnede man døren for Nielsen og hans nye kortfilm, Tim og fløjtespilleren – en visning planlagt for en kreds af filmholdet, venner og bekendte i hjertet af filmbranchen i Gothersgade over for Kongens Have.

Ingen smagsdommeri
I TV 2-dokumentaren fortæller den tidligere barnestjerne Karl Wagner, at hans motiv til at stå frem og fortælle om overgreb er at stoppe Lasse Nielsens filmkarriere.

”For ikke så længe siden gjorde min kæreste mig opmærksom på, at manden (Lasse Nielsen, red.) gudhjælpemig er i gang med en ny film. Det rystede mig fuldstændigt,” siger Karl Wagner og spørger: ”Hvordan kan det lade sig gøre?”

Jakob Buhl Vestergaard, Vicedirektør for Det Danske Filminstituttet, afviser imidlertid, at man skulle være dobbeltmoralsk, selv om man har deltaget i en brancheerklæring, som er enestående for en statslig institution.

”Når vi udlejer vores biograf, skal vi agere på markedsvilkår, og vi skal ikke gøre os til dommer over indholdet, så længe det er lovligt.”

– Men er det at vise ofrene den ”dybeste anerkendelse og respekt”, når I samtidig tjener penge på deres overgrebsmand?

”Du er på et skråplan. Det er helt urimeligt. Hvis du ringer til alle andre statslige institutioner, vil de sige det samme. Så længe der ikke er mistanke om ulovligheder, kan vi ikke udøve kontrol og smagsdommeri. Vi kan ikke lave forskelsbehandling.”

Karaktermord
Tim og fløjtespilleren handler om en tolvårig dreng, der bliver mobbet af skolekammeraterne efter at være blevet afsløret med et homoblad. Han er selvmordstruet, men takket være en psykolog og en fløjtespillende fantasifigur lærer Tim at acceptere, at det er ”dejligt at være bøsse”.

Psykologen Bent Petersen, der er berygtet for sine udtalelser om seksuelle forhold mellem børn og voksne, har været med til at skrive manuskriptet til Tim og fløjtespilleren. I invitationen til filmvisningen på Filminstituttet advarede Bent Petersen om den kommende TV 2-dokumentar.

”Når TV 2 sender deres anklage om, hvad en ung mand i tyverne eventuelt foretager sig i sit privatliv og fritid uden for kameraet søgelys, så vil jeg bede dig om at se det med skeptiske øjne samt huske, at 1970’erne var en helt anden liberal tidsalder,” skrev Bent Petersen og kaldte TV 2’s dokumentar for et karaktermord på Lasse Nielsen.

Filminstituttet står fast
Reaktionerne på dokumentaren har dog været kraftige, oplyser Lasse Nielsen over for Ekko.

Bent Petersen er blevet fyret fra et job ved kommunen, mens Lasse Nielsen har modtaget dødstrusler og set sig nødsaget til at aflyse filmvisningen, der skulle have fundet sted lørdag den 21. april.

Lasse Nielsen planlægger nu at vise Tim og fløjtespilleren til sommer, og hvis han igen vælger Det Danske Filminstitut, er der ifølge Jakob Buhl Vestergaard ikke noget i vejen for det.

”Lasse Nielsen er ikke dømt, og vi er ikke dommere. Han har lige vilkår med alle andre til at leje. Det er noget helt andet med vores eget filmprogram i Cinemateket, hvor vi har en holdning,” siger vicedirektøren.

Trailer: Tim og fløjtespilleren

Kommentarer

Ekko #77

Stort tema om sex og magt i det aktuelle magasin, hvor vi beskriver to instruktørers overgreb i 70’ernes ungdomsfilm.

På nettet findes en kort version: Overgreb i danske ungdomsfilm.

I Annes dagbog fældede filminstruktør mindes en række kilder pigen, der med sit selvmord afslørede Ernst Johansens seksuelle overgreb på mindreårige.

Lasse Nielsen har i ”TV 2 kalder mig pædofil-instruktøren” givet et eksklusivt interview til Ekko. TV 2 svarer på kritikken.

I Søren og Bjørn var helt alene fortæller vi om to af de unge skuespilleres tragiske skæbne.

Omstridt psykolog forsvarer Lasse Nielsen.

Instruktøren siger selv, at han skal videre i sit liv.

Det aktuelle nummer kan købes i kiosker eller bestilles her.

© Filmmagasinet Ekko