Nyhed
22. apr. 2013 | 08:34

Die Hard-instruktør knaldet af FBI

Foto | Peter Sorel
John McTiernan (i midten) under optagelserne af Die Hard. Nu kan han se frem til et tvunget sabbatår fra filmbranchen.

Die Hard-instruktøren John McTiernan skal ruske tremmer i et år som straf for ulovlig aflytning af en producer. Instruktørens franske fans er i oprør på Facebook.

Af Lise Ulrich

Det kunne være plottet til en klassisk Hollywood-krimi: Kendt filminstruktør hyrer slibrig privatdetektiv og mafioso-lookalike til at aflytte en kollega, men bliver afsløret i sin ugerning af FBI. En fængselsdom er uundgåelig, men instruktørens kone og fans kæmper alligevel en brav kamp for at få ham frigivet. 

62-årige John McTiernans liv blev i år forvandlet til et mareridt, da instruktøren af film som Die Hard 1 og 3, Predator og Jagten på Røde Oktober blev idømt et års fængsel af USA’s højesteret. 

John McTiernan blev tilbage i 2006 anklaget for at have hyret privatdetektiven Anthony Pellicano til at aflytte kollegaen og produceren Chuck Roven, da FBI fik fingre i en afslørende lydoptagelse. Aflytningen skete under instruktørens arbejde med produceren under filmen Rollerball, men det er uklart, hvad McTiernan håbede at få ud af sit drastiske skridt for at følge Roven på tæt hold. 

John McTiernan erklærede sig i første omgang skyldig i anklagerne, men trak siden hen sin tilståelse tilbage og hyrede en ny advokat til at føre sin sag hele vejen til højesteret. 

Efter at være blevet fundet skyldig endnu en gang har McTiernan delvist tilstået, men er blevet afvist appel. I denne uge begyndte instruktøren derfor at afsone sin dom bag tremmer, og han skal desuden betale en bøde på 100.000 dollars. 

Til trods for FBI’s inkriminerende beviser mod McTiernan skorter det ikke på kendte støtter af den fængselsdømte filmmand. 

På Facebook-siden Free John McTiernan har instruktørens kone Gail McTiernan og pressedame Ilene Proctor postet indignerede udtalelser omkring den ”uretfærdige dom”, ligesom det strømmer ind med støttende ord fra kollegaer som skuespilleren Sam Neill (via Twitter) og instruktørerne James Mather (Lockout) og Fede Alvarez (det nye remake af Evil Dead). 

”Free John McTiernan” er oprettet af en gruppe franske fans og er i skrivende stund ”liket” af 5.740 mennesker. Håbet er at opnå nok støtter til at påvirke højesterets afgørelse og at vise den amerikanske instruktør, at han ikke er alene i den svære tid. 

I maj har John McTiernans franske følge ligeledes planlagt en støtteevent i Max Linder Panorama-biografen i Paris. 

Privatdetektiven Anthony Pellicano blev i 2008 idømt femten års fængsel for 78 tilfælde af ulovlig aflytning. Pellicano menes at have arbejdet for Hollywood-stjerner som Tom Cruise og Arnold Schwarzenegger og sågar den tidligere præsident Bill Clinton.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko