Nyhed
29. maj 2020 | 12:45 - Opdateret 29. maj 2020 | 14:28

Druk åbner landets store biografklub

Foto | Henrik Ohsten
Gymnasielæreren Martin (Mads Mikkelsen) kigger sammen med sine glade elever iklædt studenterhuer dybt i flasken i Thomas Vinterbergs Druk.

Biografklub Danmark starter næste sæson med Thomas Vinterbergs film om fire gymnasielærere, der prøver at udvide sindet via indtagelse af alkohol.

Af Claus Christensen

Der har længe verseret rygter om, at 51-årige Thomas Vinterberg er tilbage i absolut topform med sin kommende film, der har den enkle, men lokkende titel: Druk.

I går kunne vi berette, at branchebladet Variety mener at vide, at filmen ville være blevet udtaget til Cannes-festivalen, hvis den ikke var blevet aflyst.

Nu er Druk blevet valgt som åbningsfilm i Biografklub Danmark, der med omkring 200.000 medlemmer er en form for kommercielt blåstempel, som kan give en film et meget stort publikum.

Sidste års åbningsfilm, gidseltagningsdramaet Ser du månen, Daniel, solgte således 474.000 billetter.

Druk er et morsomt, rørende og tankevækkende drama om venskab, frihed, kærlighed – og alkohol,” skriver Biografklub Danmark i en pressemeddelelse.

Normalt åbner biografklubben i slutningen af august, men på grund af coronavirus er premieren på Druk rykket nogle uger til den 24. september.

Tema hos Vinterberg
Filmen handler om fire gymnasielærere, som spilles af ingen ringere end Mads Mikkelsen, Lars Ranthe, Magnus Millang og Thomas Bo Larsen – alle sammen har tidligere medvirket i Vinterberg-film.

Lærerne beslutter sig for at teste, om indtagelse af alkohol kan sætte skub i de kreative evner. Og det viser sig faktisk at være tilfældet. De bliver både bedre lærere og gladere mennesker, der mærker livet på en helt anden måde.

Men der er selvfølgelig også en bagside af festen, hvilket bliver tydeligere og tydeligere, som filmen skrider frem.

Temaet om at gøre sig fri af det konforme samfund og leve livet for fuld kraft vækker genklang i flere af Thomas Vinterbergs film.

Afgangsfilmen fra Filmskolen i 1993, Sidste omgang, handler om en dødsmærket mands sidste vilde døgn med vennerne, mens Kollektivet fra 2016 skildrer en gruppe unge mennesker, der laver et bofællesskab baseret på frisind og solidaritet.

Thomas Vinterbergs store gennembrud var dog dogmefilmen Festen, som med sin overgrebshistorie og absurde fødselsdagsfest fik kritikerne og publikummer over hele verden til at spærre øjnene op for den kun 29-årige instruktør.

Succesen blev dog også en forbandelse for instruktøren, som i de efterfølgende år havde svært ved at leve op til hypen. Men i 2012 leverede han et vaskeægte comeback med Jagten, der i en slags omvending af Festen viser konsekvenser af en falsk pædofilianklage. 

Kommentarer

Ekko #85

Vi varmer op til Thomas Vinterbergs Druk med essay om druk i filmhistorien i Ekkos aktuelle nummer.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Hvis du tegner årsabonnement, kan du vælge mellem få to gratis biografbilletter og halv pris på tolv kvalitetsfilm.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko