Cph Pix
17. apr. 2015 | 14:29

Eliten vinder New Talent Grand Pix

Foto | Jasper Spanning
Eliten, en historie om en ung mands udskejelser, førte Thomas Daneskov helt til tops ved Cph Pix, hvor han vandt prisen New Talent Grand Pix.

Shortlist-vinderen Thomas Daneskov fejrer ny stor triumf med sejr i Cph Pix’s hovedkonkurrence, New Talent Grand Pix.

Af Mikkel Frederiksen

Han er bare 26 år og går lige nu sin sejrsgang på den danske filmscene.

Thomas Daneskov vandt i dag hovedkonkurrencen ved Danmarks største filmfestival Cph Pix, da han blev udvalgt af juryen som det mest lovende nye talent.

Prisen hedder New Talent Grand Pix og blev uddelt af en tremandsjury bestående af tre instruktører: amerikanske Alex Ross Perry, brasilianske Gabe Klinger og danske Katrine Wiedemann.

Ved prisoverrækkelsen hyldede de Daneskov som en ”dybt personlig, moderne og relevant stemme i den danske filmscene”, som med Eliten har bedrevet et ”morsomt portræt af privilegeret ungdom”.

Ud over æren følger der også en pengepræmie, så Daneskov kan derfor tilføje 10.000 euro til budgettet på sin næste film.

Masser af succes
Det er ikke Daneskovs første tur på vinderskamlen.

Så sent som i november ryddede han bordet ved Ekko Shortlist Awards, hvor hans kortfilm Ud, spring over, ind løb med Shortlist Prisen. Daneskov modtog ved den lejlighed også personlig hæder, da han vandt i kategorierne ”bedste manuskript” og ”bedste klip”.

Det er altså en filmisk altmuligmand, der i dag trådte ind på den store danske scene, og fortsætter succesen med sin første spillefilm.

Ekkos eget kritikerpanel var også begejstret for Eliten, selvom den ikke blev udråbt til favorit. Der var bred enighed om dens kvaliteter, og den fik tildelt 2.8 stjerner i snit.

Lys dansk fremtid
Danmarks filmhimmel kan dermed pryde sig med endnu en stjerne i form af Daneskov. Men han var ikke det eneste navn, som juryen kastede sin kærlighed på.

Anna Sofie Hartmann og hendes Limbo tiltrak sig juryens opmærksomhed med en flot billedside, og gav juryen stof til eftertanke med sin udfordrende stil.

Dagur Kári vandt publikums gunst og tog publikumsprisen med sin Virgin Mountain, der er delvist dansk produceret. Han vandt foran Kornél Mundruczós White God, og spanske Alberto Rodríguez tog tredjepladsen med sin film Marshland.

Dermed en dag klædt i rød-hvide farver og forhåbentlig et vidnesbyrd om en lys dansk filmfremtid.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko