Nekrolog
30. jan. 2017 | 01:49

Emmanuelle Riva fra Amour er død

Foto | Darius Khondji
Sammen med Jean-Louis Trintignant imponerer den franske skuespiller Emmanuelle Riva i Michael Hanekes Amour. I fredags døde Riva i en alder af 89 år.

Den franske skuespiller er herhjemme især kendt for Hanekes Amour, men satte sit præg på fransk film i en sådan grad, at landets præsident har mindet hende.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Det siger lidt om Emmanuelle Rivas betydning som skuespiller, at selveste den franske præsident Francois Hollande har kondoleret og sat ord på skuespillerens karriere i anledning af hendes død.

Emmanuelle Riva gik bort i fredags, 89 år gammel, efter længere tids sygdom. Det fortæller hendes agent Anne Alvares Correa.

Hollande udtaler ifølge The Hollywood Reporter, at Riva igennem sin lange karriere ”har sat sit tydelige præg på fransk film”, og at ”hun skabte intense følelser i alle de roller, hun spillede”.

De fleste biografgængere herhjemme kender nok især Emmanuelle Riva fra Michael Hanekes uafrystelige Oscar- og Cannes-vinder Amour fra 2012.

Her spiller Riva den kvindelige hovedrolle i filmen, der handler om et ældre parisisk ægtepar, hvor manden (spillet af Jean-Louis Trintignant) må passe sin syge kone.

Ældste Oscar-skuespiller
For sin rolle i Amour blev Riva nomineret til et hav af store internationale filmpriser, hvoraf hun både vandt en britisk Bafta og en European Film Award for bedste kvindelige hovedrolle.

Hun var også nomineret til en Oscar som den ældste skuespiller i den kategori nogensinde.

I Ekko kvitterede nu afdøde Klaus Rifbjerg med hele seks stjerner til Amour og roste både Rivas og hendes mandlige medspiller Trintigants skuespil.

Rivas karakter Anne delvist lammes af en blodprop tidligt i filmen, men selv om skuespilleren i sagens natur har meget lidt at spille med, leverer hun en dybt bevægende præstation.

Fra Hiroshima til Island
Et hurtigt vue over Emmanuelle Rivas cv vidner om en lang og imponerende karriere, der strækker sig over godt 60 år.

Hun debuterede som skuespiller i slutningen af 1950’erne og havde blandt andet en rolle i Alain Resnais artfilm-klassiker Hiroshima, min elskede fra 1959.

I 1993 spillede Riva desuden med i Blå, der er den første film i Krzysztof Kieslowskis franske Tricolore-seire, og som i efteråret fik fem stjerner i Ekko i anledning af filmens danske repremiere.

Faktisk var Emmanuelle Riva aktiv indtil sin død. Sidste år indspillede hun den islandske Alma, der stadig er i produktion, og som forventes at få premiere i løbet af 2017. Ifølge Hollywood Reporter bliver det hendes sidste præstation som skuespiller.

Til marts bliver hun desuden aktuel, når den franske Paris Pieds Nus får premiere.

Trailer: Amour

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko