Nyhed
15. mar. 2012 | 19:25

Errol Morris forbereder Rumsfeld-film

Foto | Tech. Sgt. Cherie A. Thurlby, U.S. Air Force
Donald Rumsfeld

Den Oscar-vindende dokumentarist har lavet flere lange interviews med Donald Rumsfeld, der både tjente Nixon og Bush Jr.

Af Henrik Østergaard

Som tidligere forsvarsminister og såkaldt høg i George W. Bush’ regering er Donald Rumsfeld en af de mest kontroversielle personligheder i USA.

Men Rumsfeld er også en af de mest erfarne republikanske politikere, hvis karriere går langt tilbage. Blandt andet var han en del af Richard Nixons skandaleombruste præsidentembede.

Der er derfor rigeligt med sprængfarligt materiale til den dokumentarfilm, som den anerkendte instruktør Errol Morris skulle være i gang med.

Morris har ikke selv bekræftet filmprojektet, men ifølge nyhedsbloggen Vulture, der hører under New York Magazine, foretog instruktøren sidste måned flere lange interviews med Donald Rumsfeld om hans 40 år lange karriere i rampelyset til brug i filmen.

Oscar for McNamara-film
I Oliver Stones fiktionsfilm W. fra 2008 om George W. Bushs liv og karriere blev Donald Rumsfeld parodisk portrætteret som en krigsliderlig galning, der førte amerikanerne ud i krige i Irak og Afghanistan.

Om Errol Morris’ dokumentarfilm bliver lige så kritisk, er der endnu ingen meldinger om.

Sidste gang Errol Morris satte sig for at interviewe en tidligere forhadt forsvarsminister, var resultatet The Fog of War med Robert McNamara, der regnes som en af arkitekterne bag Vietnam-krigen.

Filmen vandt i 2003 en Oscar for ”bedste dokumentarfilm”.

Kulegravende film
Errol Morris er en af verdens mest respekterede dokumentarister og er især kendt for sine kulegravende film med skarpe, ofte modstridende interviews og spektakulære rekonstruktioner.

Ud over The Fog of War har han instrueret klassikeren The Thin Blue Line (1988), der formåede at få omstødt en dødsdom, og Standard Operating Procedure fra 2008 om amerikanske soldaters overgreb på irakiske fanger i Abu Ghraib-fængslet i Bagdad.

Hans seneste film, Tabloid fra 2010, var en bizar fortælling om en tidligere skønhedsdronnings kidnapning af en mormon-missionær og sladderpressens involvering i den spegede sag.

Ifølge Vulture får Morris’ nye dokumentarfilm, som endnu ikke har nogen titel, amerikansk biografpremiere senere i år.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko