Nyhed
10. mar. 2020 | 10:54

Filmbranchen forsvarer dømt prisvinder

Foto | uoplyst
Den iranske instruktør Mohammad Rasoulof anklager sit hjemland for at lukke munden på kritikere af styret, som også vil smide ham i fængsel.

”Vi har brug for stemmer som Mohammad Rasoulof, der forsvarer menneskerettigheder, frihed og værdighed,” siger Wim Wenders om den iranske Berlin-vinder, som skal fængsles i hjemlandet.

Af Nicki Bruun

Det er hektiske tider for den iranske instruktør Mohammad Rasoulof.

Forrige weekend vandt han hovedprisen Guldbjørnen på Berlin-festivalen for There Is No Evil, som kaster et kritisk blik på Iran. Og nu vil landets styre fængsle instruktøren, fordi han ifølge magthaverne laver propaganda imod systemet.

Det oplyste hans advokat i sidste uge, men nu har hovedpersonen selv udtalt sig.

”At hidkalde mig for at aftjene min fængselsdom afslører kun en lille del af den intolerance og vrede, som er karakteristisk for det iranske regimes respons på kritik,” siger Mohammad Rasoulof i en pressemeddelelse.

Han henviser også til sit lands problemer med den verdensomspændende coronavirus. 200 mennesker har i Iran mistet livet som følge af virussen, og i går meddelte den iranske justitschef, at landet midlertidigt har løsladt 70.000 fanger for at mindske antallet af smittede.

”Mange aktivister er blevet fængslet for at kritisere regeringen. Den omfattende og ukontrollerede spredning af virussen Covid-19 i Irans fængsler er en stor fare for deres liv. Det kræver en øjeblikkelig reaktion fra det internationale samfund,” fortsætter Mohammad Rasoulof.

Forsvarer menneskerettigheder
I samme pressemeddelelse melder en samlet europæisk filmbranche sig under fanerne til forsvar for Mohammad Rasoulof.

Han blev sidste år idømt et års fængsel og to års forbud mod at lave film, mens han heller ikke måtte forlade landet i to år.

De domme har han forbrudt sig imod, men en række filmorganisationer med Cannes-festivalen og European Film Academy i spidsen vil have dommene mod instruktøren trukket tilbage. De opfordrer også andre organisationer og kunstnere til at lægge pres på den iranske regering.

”Vores kollega Mohammad Rasoulof er en kunstner, som bliver ved med at fortælle os om en virkelighed, vi ellers ville vide meget lidt om,” siger den tyske instruktør Wim Wenders, der er præsident for brancheorganisationen European Film Academy.

”Hans Guldbjørn-vinder There Is No Evil er en dybt humanistisk skildring af mennesker i ekstreme situationer, som intet menneske burde blive tvunget til at opleve. Vi har brug for stemmer som Mohammad Rasoulof, der forsvarer menneskerettigheder, frihed og værdighed.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko