Nyhed
04. mar. 2020 | 19:54

Filmperler fra nordlige himmelstrøg

Foto | Blåst Film
Sidse Torstholm Larsen og Sturla Pilskogs dokumentar Håbets ø følger indbyggerne i Grønland, hvor der kæmpes for at få luft under vingerne til et industrielt eventyr.

De mest spændende nye og ældre titler fra vores nordiske brødre i Grønland, Færøerne og Island bliver vist på festivalen Nordatlantiske Filmdage.

Af Nicki Bruun

Når årets udgave af Cph:Dox bliver sat i gang den 17. marts, er det med dokumentaren Kampen om Grønland som åbningsfilm.

Men allerede fra i morgen, torsdag den 5. marts, og frem til den 15. marts, er der mulighed for at opleve perler fra vores broderland højt mod nord.

På festivalen Nordatlantiske Filmdage er der nemlig fokus på film fra Grønland, Færøerne og Island. Det betyder blandt andet en visning af den danskuddannede islænding Hlynur Pálmasons fremragende En hvid, hvid dag, hvor instruktøren vil være til stede og svare på spørgsmål.

Filmen fik verdenspremiere på Cannes-festivalen, hvor også det færøske stortalent kendt for kortfilm på Ekko Shortlist, Andrias Høgenni, var med sin Super16-afgangsfilm Ikki illa meint.

Den kan man også se på Nordatlantiske Filmdage, hvor filmen bliver vist sammen med to af instruktørens andre kortfilm, der tilsammen udgør en trilogi under titlen Solidaritet.

Der bliver også vist kortfilm af fire andre færøske instruktørtalenter. Læs mere om programmet på festivalens hjemmeside.

Vandsymfoni og eskimobaby
Også en lang række andre film bliver vist på Nordatlantiske Filmdage, der afholdes på Nordatlantens Brygge i København.

De tæller komedien Krudt og kærlighed og dokumentaren Lykken skræmmer mig ikke længere, der begge er fra Grønland og vises i serien ”Nyt fra Nordatlanten”.

Og så vises der internationale dokumentarer som den kritikerroste vandsymfoni Aquarela, Håbets ø og The Last Ice Hunters, der på hver sin måde omhandler Grønland.

Hovedtemaet på Nordatlantiske Filmdage er i år ”den tyske forbindelse”. I den anledning kan man stifte bekendtskab med den sprudlende tyske stumfilmkomedie Das Eskimobaby fra 1918, hvor danske Asta Nielsen spiller hovedrollen.

Festivalen viser også en nydigitaliseret udgave af den islandske filmveteran Fridrik Thór Fridrikssons gennembrudsfilm Naturens børn, hvor Bruno Ganz gentager sin rolle som engel fra Wim Wenders’ Himlen over Berlin.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko