CPH:DOX
08. nov. 2013 | 10:12

Følg Ekkos stjernebarometer på Cph:Dox

Foto | Ragna Jorming
Anna Odells rekonstruerede, svenske mobbedrama The Reunion er én af de fjorten film, som Ekkos kritikerpanel skal bedømme.

Filmmagasinet Ekko har samlet et panel af danske og internationale kritikere, der i løbet af festivalen uddeler stjerner til filmene i hovedkonkurrencen Dox:Award.

Af Jeppe Mørch og Marie Andersen

Det er nok de færreste, som kan nå at se alle fjorten film i hovedkonkurrencen på Cph:Dox, der netop er startet.

Men fortvivl ej, med Ekkos stjernebarometer får du et hurtigt overblik over favoritter og fiaskoer hos anmelderne.

De giver filmene fra én til fire stjerner og udpeger samtidig deres vinderfavorit.

Stjernerne afsløres i takt med, at filmene får premiere på festivalen.

Internationalt panel
Sidste år pegede fem ud af seks på The Act of Killing – en forudsigelse, der skulle vise sig at holde stik, da Joshua Oppenheimers film vandt Dox:Award 2012. Om panelet er lige så enige i år vil vise sig.

I år får vi fra hjemlig front vurderinger fra Informations Lars Movin, Politikens Dorte Hygum Sørensen og Ekkos chefredaktør, Claus Christensen.

Internationalt kan vi præsentere Damon Wise, der skriver for filmmagasinet Empire Magazine, Pamela Cohn fra det europæiske dokumentarfilmmagasin Dox og Johan Croneman fra den svenske avis Dagens Nyheter.

Hvad vil splitte anmelderne? Og hvad kan de blive enige om at hylde? De næste dage vil give svaret.

De nominerede
Dokumentarfilmene, som skal bedømmes, kommer vidt omkring.

”Her begraver vi de døde og knepper de levende,” forklarer en kvinde i Antoine d’Agatas Atlas, hvor stofmisbrug og hardcore-sex vises i tableauer.

I The Blocher Experience er fokus højrepopulistisk politik i portrættet af Christoph Blocher, en tidligere apartheid-støtte, som i dag besidder en væsentlig politisk magt i Schweiz.

En anden kontroversiel, politisk figur er kinesiske Ai Weiwei. Den verdensberømte kunstner er hovedperson i Andreas Johnsens dokumentar Ai Weiwei the Fake Case, som onsdag åbnede dette års festival. I Dox:Award-kategorien er Weiwei selv repræsenteret med filmen Stay Home!

Som i det meste af Ai Weiweis kunst træder systemkritik af den kinesiske stat tydeligt frem.

Vinderen kåres
De nominerede til Dox:Award tæller yderligere elleve titler skabt af instruktører fra hele verden.

Også juryen, der står for at uddele prisen, er internationalt sammensat. Danmark er repræsenteret ved Armadillo-instruktøren Janus Metz, mens de øvrige pladser besættes af filmskabere og kuratorer: amerikanske Laurence Kardish, georgiske Tinatin Gurchiani, tyske Angela Melitopoulos og britiske George Clark.

Om Ekkos kritikerpanel ender med at være enig med juryen afsløres i næste uge. Vinder af Dox:Award 2013 kåres fredag 15. november i Stærekassen i København.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko