Nyhed
07. okt. 2013 | 12:48

Shortlist: Forbløffende comeback

Foto | Tor Fruergaard
”Hvis I skal bruge jacuzzien, så skal der sluges,” siger bestyreren af swingerklubben i Venus, der for tredje gang erobrer førstepladsen på Ekko Shortlist.

Fredag tog fanden ved Venus, der generobrer førstepladsen i det største comeback i Ekko Shortlists historie. Ung for evigt trak sig sejrrigt ud af den hårde kamp mellem boblerne.

Af Claus Christensen

I cykelsporten er bjergrytterne de mest elskede. De har et eksplosivt tråd, de tager på vanvittige udflugter, de er ikke til at forudsige.

Ekko Shortlist har sin egen bjergrytter: Venus.

Voksdukkefilmen, som giver os en tur i swingerklubben, tordnede direkte ind på førstepladsen i uge 35. Ekstra Bladet linkede til filmen, og det samme gjorde flere swingerklubber, hvorfor besøgstallet eksploderede.

På bare en uge blev Venus den mest populære film på Ekko Shortlist all time.

Men allerede i uge 36 blev Venus vippet af pinden og måtte tage til takke med andenpladsen. På vaskeægte bjergrytter-maner slog filmen imidlertid kontra og generobrede førstepladsen i uge 37.

Det var aldrig sket tidligere.

Instruktør Tor Fruergaard og manuskriptforfatter Sissel Dalsgaard Thomsen kunne dog kun smage sejrens sødme en uge, for så blev Venus fortrængt af Ud, spring over, ind og Til alle mine venner. Derefter faldt den ned på fjerdepladsen og, i sidste uge, yderligere ned til sjettepladsen.

Shortlist-bestyreren begyndte så småt at gøre klar til at tage afsked med listens charmerende darling.

Under radaren
Men fredag over middag tog fanden ved Venus, der med et utal af besøgende i ryggen tog et tigerspring fra sjettepladsen til førstepladsen – det største comeback nogensinde i Shortlist-historien.

Hvordan Venus har fået nye kræfter, ved vi ikke, men vi tør godt afvise, at der er tale om EPO, anabole steroider eller Skipper Skræk-spinat. Brugerne kommer fra mange forskellige steder, blandt andet fra noget så eksotisk som Dong Energy, der ud over salg af el og naturgas åbenbart også interesserer sig for swingerklubber i voksdukkestørrelse.

Venus var Tor Fruergaards afgangsfilm i 2010 fra animationslinjen på Den Danske Filmskole. Den blev fremhævet i Ekkos anmeldelse, naturligvis, men ellers fløj den under medieradaren.

Det er en af de små perler, som med Ekko Shortlist har fået et nyt liv. Ikke færre end 17.000 unikke brugere har nu set den, og det tal vil uden tvivl vokse i de kommende uger.

Fruergaard er i gang med en ny kortfilm, Vokseværk, der støttes af talentordningen New Danish Screen. Vi glæder os til at præsentere den på Ekko Shortlist, når den er færdig til næste år.

Potens og poesi
Venus’ overraskende comeback betyder, at sidste uges top tre-film – Placebo, Ud, spring over, ind og In absentia – glider ned på henholdsvis anden-, tredje- og fjerdepladsen.

Thy som tilstand lå sidste uge på en faretruende niendeplads, men thyboere (og cineaster) er ikke sådan at slå af pinden, så i denne uge springer Emil Næsby Hansens tidslommedokumentar op på femtepladsen.

Til alle mine venner må nøjes med sjettepladsen. Til gengæld kan instruktøren Behrouz Bigdeli glæde sig over, at flere brugere i kommentarfeltet under filmen har tilkendegivet, at det er deres absolutte favorit på Ekko Shortlist.

Blandingen af potens og poesi er da også imponerende, og man kan undre sig over, at filmkonsulenterne ikke var ved at falde over hinanden for at give Bigdeli støtte, da han blev uddannet på Super16 i 2010.

Men nu arbejder han på en spillefilm, Real Men Hunt in Packs, som har fået manusstøtte af Det Danske Filminstitut.

Det længste strå
Malou Reymanns følsomme Dem man elsker er på syvendepladsen, mens den gæve viking Biôrn fra The Saga of Biôrn og Fili Seiferts uhyggelige Trold er henholdsvis nummer otte og ni.

Det var på forhånd givet, at vi skulle tage afsked med allestedsnærværende Aske Bangs musikvideo The Timber Will Fall, som har ligget de maksimale tretten uger på top 10 og femover vil kunne ses på All Time Shortlist.

Mindst en af de seks boblere ville altså komme ind på top 10, og det blev Ulaano Salims kærlighedsfilm Ung for evigt, som efter hård kamp med to barske film – Juan Heins The Killing of a Danish Swan og Lars p Arendts Beast – trak det længste strå.

En lille opsang
Men både Heins og Arendts film får en ny chance i denne uge. Det samme gør Nuka Wølks Den fremmede, og her vil Shortlist-bestyreren godt komme med en opsang til brugerne.

Mange efterlyser danske genrefilm, ikke mindst fra Filmskolen, og selv om alt ikke lykkes, er Wølks film et modigt og kvalificeret bud på en anderledes afgangsfilm.

Få set Den fremmede og giv den stjerner, så den kommer på top 10 i næste uge. Det er sidste chance, for den bobler på tredje uge.

Ugens tre nye boblere er Jacob Møllers udklædningsdrama All Cats Are Grey, Helle Rossings diabolske Pige under vand, der er produceret på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater, og Tobias Gundorff Boesens animerede musikvideo med The National, Out of a Forest.

Filmene præsenteres i en selvstændig artikel.

Ekko Shortlist – top 10

1. Venus (instr. Tor Fruergaard)

2. Placebo (instr. Johanna Stentorp)

3. Ud, spring over, ind (instr. Thomas Daneskov)

4. In Absentia (instr. David Metz)

5. Thy som tilstand (instr. Emil Næsby Hansen)

6. Til alle mine venner (instr. Behrouz Bigdeli)

7. Dem man elsker (instr. Malou Reymann)

8. The Saga of Biôrn (instr. Benjamin Kousholt)

9. Trold (instr. Fili Seifert)

10. Ung for evigt (instr. Ulaano Salim)

Boblere

Out of a Forest (instr. Tobias Gundorff Boesen)

All Cats Are Grey (instr. Jacob Møller)

Pige under vand (instr. Helle Rossing)

The Killing of a Danish Swan (instr. Juan Hein)

Beast (instr. Lars p Arendt)

Den fremmede (instr. Nuka Wølk)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko