Nyhed
11. okt. 2013 | 15:57 - Opdateret 11. okt. 2013 | 21:32

Shortlist: Ny film på vej mod toppen

Foto | Christian Edvard Halberg
To forstadspiger er på vej til fest i debutanten Helle Rossings kuldegysende Pige under vand, der er en varm kandidat til førstepladsen.

Ung skuespiller instruerer sig selv og ligger lige nu til en førsteplads. To andre nye film kæmper for at komme ind på top 10.

Af Claus Christensen

Klokken 12 i dag fastfrøs vi her & nu-listen, hvor man kan tage temperaturen på Ekko Shortlist og se, hvordan top 10 ville se ud, hvis den blev offentliggjort … her og nu.

Det gør vi hver uge for at bevare spændingen om næste uges top 10, som offentliggøres mandag klokken 12.

Vil comeback-specialisten Venus fastholde førstepladsen, har sensationen Placebo toppet, og vil nogle af bejlerne – de seks såkaldte boblere – klare skæret og komme ind på top 10?

Meget tyder på, at en ny film fra et helt ubeskrevet blad i dansk film vil storme frem og måske ligefrem sætte sig på førstepladsen.

Fest i forstaden
Det er Helle Rossing og hendes overrumplende drama – eller måske snarere thriller/gyser – Pige under vand, som ikke bare er denne uges hidtil mest sete, men også har fået opmuntrende bemærkninger i kommentarfeltet under filmen.

Det er svært at sige særlig meget uden at komme til at afsløre plottets snedige twist. Men filmen handler om to ret forskellige piger, der bor i forstaden og tager til en fest, som udvikler sig skæbnesvangert.

”Ideen tog udgangspunkt i min egen opvækst i Greve, hvor filmen også er blevet optaget,” skriver Helle Rossing til Ekko. ”Jeg ville gerne ironisere over opfattelsen af forstadslivet som søvnigt og virkelighedsfjernt.”

Ægte filmfornemmelse
Helle Rossing er 23 år og uddannet på Skuespilleruddannelsen ved Aarhus Teater. Pige under vand startede som et projekt under uddannelsen, hvor eleverne skulle lave et individuelt projekt med et budget på bare 2000 kroner.

Rossing allierede sig med et lille hold fra Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet, hvor også filmens producer, fotograf og klipper Christian Halberg kommer fra.

”Alle arbejdede ulønnet, men engageret, hvilket skabte en kampgejst og energi, som jeg ikke har oplevet på professionelle teaterproduktioner,” fortæller hun.

Pige under vand er tydeligvis en showcase for skuespilleren Helle Rossing, der hidtil blot har medvirket i et enkelt afsnit af tv-serien Dicte. Men det bemærkelsesværdige er, at hun, i samarbejde med Halberg, også demonstrerer ægte filmfornemmelse som instruktør. Her er både et blik for iscenesættelse, sans for kameraplaceringer og en evne til at skabe suspense.

Rossing er med andre ord endnu et eksempel på et talent, der kommer ud af det blå og markeret sig stærkt på Ekko Shortlist.

Udklædt møde i skoven
Også en anden af ugens boblere har gode chancer for at komme på top 10 på mandag.

All Cats Are Grey handler om en almindelig familiefar (Morten Thunbo), som udlever en skjult side. I al hemmeligheden klæder han sig ud som en hvid tiger og mødes i en skov med mennesker, der også er udklædt som dyr.

”Filmprojektet startede med billedet af udklædte mennesker i en skov. Hvad dælen laver de derude? Derefter måtte jeg finde ud, om der var en historie, som var værd at fortælle,” siger den 26-årige instruktør Jacob Møller.

”Billedet viste sig at være et perfekt afsæt for at fortælle om nogle af de ting, der i mine eksistensforvirrede midtyvere optager mig: identitet, konventionalitet og (skældsordet) konformitet,” fortsætter han, men tilføjer straks:

”Åh, det smagte prætentiøst. Det kan også bare være en film om folk i dyrekostumer, der knalder i en skov. You’ll be the judge!”

Både han og den hyperproduktive producer Anna Malmkjær Willumsen kan tage det roligt, for Ekkos læsere har indtil videre været så begejstrede, at All Cats Are Grey står til at komme ind på en fornem syvendeplads.

Et strejf af magi
Men meget kan nå at ændre sig over weekenden, og det er lige præcis, hvad ugens tredje nye bobler kan håbe på. Hvis top 10 blev offentliggjort nu, ville den nemlig ikke komme ind.

Out of a Forest er Tobias Gundorff Boesens afgangsprojekt fra The Animation Workshop, der forleden fejrede sit 25-års jubilæum (tillykke!).

En ung kanin bliver inviteret til fin middag hos sine onkler i skoven. Der bliver skålet i vin og kigget i familiealbummet, men hyggen bliver undervejs til uhygge, da en stor bjørn dukker op, og vores ven må løbe for livet.

En aldeles magisk kortfilm og en slags alternativ musikvideo for et af Brooklyn-bandet The Nationals bedste numre: Slow Show fra Boxer-cd’en i 2007.

Tobias Gundorff Boesen er en gammel bekendt af Ekko Shortlist. For små fire måneder siden testedes hans Touch of Magic, der stadig kan ses på All Time Shortlist, hvor den ligger nummer 39.

”Jeg brugte et år i en skov på at lave denne video, der er stopmotion-animeret on location i Dollerup Bakker om natten,” fortæller stortalentet Tobias Gundorff Boesen, der satser på en instruktørkarriere med film, der blander animation og live action.

Tårnhøjt stjernegennemsnit
Out of a Forest har gjort sig bemærket i det internationale animationsmiljø og høstet mange priser, men herhjemme er den ret ukendt.

Den har dog allerede fået fans på Ekko Shortlist.

”Hands down! Det er det fedeste, jeg har set på Shortlist! Magisk!” skriver Martin A. Sørensen i kommentarfeltet under filmen, der har fået et tårnhøjt stjernegennemsnit på 5,8 (ud af 6.0).

Men flere brugere skal se Out of a Forest, hvis den skal samle nok points til at komme ind på top 10 på mandag. Snyd ikke dig selv for en forunderlig oplevelse på seks minutter!

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko