Nyhed
08. feb. 2013 | 16:01

Første billede til Triers nymfoman-epos

Foto | Christian Geisnæs
I åbningsscenen af Lars von Triers Nymphomaniac ligger hovedrolleindehaveren Charlotte Gainsbourg forslået i en baggrund, der måske giver et fingerpeg om filmens teaterinspirerede scenografi.

Zentropa frigiver en flig af Lars von Triers med spænding imødesete Nymphomaniac, der ventes at få premiere på Cannes-festivalen i maj.

Af Niels Petersen

En kvinde ligger forslået og bevidstløs i en mørk baggård, mens sneen langsom falder.

Sådan begynder Lars von Triers kommende film,
Nymphomaniac.

Den forslåede kvinde på jorden er filmens hovedperson, Joe (Charlotte Gainsbourg, der for tredje gang medvirker i en Trier-film). I filmens åbningsscene bliver hun fundet af den ældre, intellektuelle Seligman (Stellan Skarsgård), der tager hende med hjem i sin lejlighed.

Mens han plejer hende, fortæller Joe ham om, hvordan hun endte i baggården.

Hun diagnosticerer sig selv som nymfoman, og hendes personlige beretning, der illustreres i flash backs, udvikler sig til en fortælling om den kvindelige seksualitet fra spædbarn til midaldrende. Det bliver en barsk odyssé gennem lyst, vold og menneskelige perversioner.
 

Litterær klassiker
Lars von Trier har i sine tidligere film være dybt inspireret af andre kunstarter, for eksempel teatret i Dogville

Det første billede fra Nymphomaniac vidner om et lignende teatralsk præg, men litteraturhistorien har efter sigende også haft en afgørende indflydelse på filmen.

Seligmans lejlighed er fyldt med bøger, og Trier har til The Hollywood Reporter udtalt, at filmens struktur og dens skildring af minder er stærkt præget af Marcel Prousts hovedværk,
På sporet af den tabte tid. 

Et væld af stjerner
Igen har Trier samlet et internationalt cast af skuespillere, der også indeholder en masse gamle kendinge.

Ud over Gainsbourg og Skarsgård er også Willem Defoe (
Antichrist), Jesper Christensen (Melancholia), Jens Albinus (Direktøren for det hele), Jean-Marc Barr (Europa) og Udo Kier (Medea, Riget m.fl) med igen.

Trier har også hyret en række skuespillere, der ellers mest er kendt fra Hollywood-blockbustere: Shia LeBouf (
Transformers-filmene), Connie Nielsen, Uma Thurman og Christian Slater, der spiller Joes far i filmen.

Tvivlsom premiere
Nymphomaniac har allerede vakt furore med flere antydninger af, at de mange kendte skuespillere skulle dyrke rigtig sex i filmen. 

Trier har dog efter al sandsynlighed valgt samme løsning som i Antichrist, hvor professionelle pornoskuespillere agerede stand-ins i de mest eksplicitte scener.

Det er stadig uvist, hvor filmen får verdenspremiere. Bortset fra Direktøren for det hele har alle Triers film haft premiere på filmfestivalen i Cannes.

Men efter at Trier blev gjort til persona non grata ved festivalen i 2011 på grund af hans nazi-udtalelser, er det store spørgsmål, om festivalen tager Trier til nåde. Og måske i endnu højere grad, om Trier er parat til at tilgive festivalen.

I skrivende stund er
Nymphomaniac sat til dansk premiere 30. maj 2013, så noget kunne tyde på, at distributøren regner med, at filmen kommer til Cannes i maj.

(Klik på billedet for at se det i høj opløsning).

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko