Nyhed
03. maj 2023 | 10:24

Fortsat storm om Palads

Foto | Nordisk Film

I bestræbelserne på at forny biografen arbejdes der på en videreudvikling af skitseforslaget kendt som Klassisk Palads, der vil få bygningen til at rage mere op i det københavnske bybillede.

Nordisk Film indgår samarbejde med fond skabt af kunstneren, der malede Palads i pastelfarver. Men politikere vil bevare den ikoniske Københavner-bygning, som den er.

Af Nicki Bruun

Den opsigtsvækkende biograf Palads midt i København har i en årrække været genstand for stor debat.

Der har så længe været snak om en modernisering, at der for seks år siden var en demonstration for at stoppe planer om nedrivning. Ved den lejlighed skrev vi en nekrolog over biografen.

Bygningen blev opført for 105 år siden, men i 1989 malede kunstneren Poul Gernes biografen i de velkendte pastelfarver. Nu skal den afdøde kunstner og hustruen Aases Fond – der bærer navnet Klara Karolines Fond Stiftet, men i daglig tale hedder Gernes-Fonden – være med i snakken om, hvordan Palads skal se ud i fremtiden.

Det oplyser biografens ejer, Nordisk Film Biografer, i en pressemeddelelse.

Parterne har indledt dialog om videreudvikling af skitsen Klassisk Palads, der var et af de tre forslag, som tegnestuen Cobe i efteråret præsenterede.

”Gernes’ kunstneriske vision var at skabe et værk for folket, hvor udsmykning, bygning og daglig brug fungerer i et ligeværdigt samspil, og med skitsen Klassisk Palads kan det samspil videreføres,” siger Bibi Henriksen Saugman, der er projektchef i Gernes-Fonden.

”Derfor ser vi frem til at samarbejde med Nordisk Film Biografer om at udvikle den fremtidige Palads-bygning med fokus på, at der vil være maksimal kunstnerisk bevarelse, der integrerer Gernes’ værk med den nye bygning.”

Risikerer lukning
Det er fra politisk hold dog ikke alle, der ser med milde øjne på en restaurering af Palads.

Torsdag skal der i Københavns borgerrepræsentation behandles et forslag om en såkaldt bevarende lokalplan stillet af De Konservative og Alternativet. Partierne er gået sammen om et forslag, der taler for at bevare Palads, som det er.

”Der er stor opbakning blandt københavnerne til, at bygningen skal bevares. Her er tale om et stykke kulturarv, som vi mener, det vil være en stor fejl at rive ned. Hele pladsen kunne desuden gøres til et godt byrum,” siger Karina Bergmann, medlem af Kultur- og Fritidsforvaltningen for Konservative, til Berlingske.

Selv om der lige nu tales videre om skitsen Klassisk Palads, ligger det ikke fast, at det forslag bliver valgt.

Også de to andre bud – kendt som Moderne Palads og Grønt Palads – er stadig i spil, men det er nødvendigt med en fornyelse af biografen, lyder det fra ejeren.

”Palads er en bygning og biograf, som mange holder af, og det skal det blive ved med at være. Det er nødvendigt, at vi fornyer biografen, så Palads kan leve op til biografgæsternes ønsker og behov og fortsat kan skabe storslåede filmoplevelser,” udtaler Asger Flygare Bech-Thomsen, administrerende direktør i Nordisk Film Biografer, i pressemeddelelsen.

”Ellers kan vi på sigt blive tvunget til at lukke biografen. Vi håber, at vi får mulighed for at lande et godt kompromis til glæde for både biografens gæster, kunsten – og for hele København.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko