Nekrolog
18. maj 2020 | 14:35

Fransk legende er død

Foto | Moune Jamet
Den unge Liz (Jane Birkin) holder cigaretten for kunstneren Edouard Frenhofer (Michel Piccoli) i Jacques Rivettes Den skønne strigle fra 1991.

Skuespilleren Michel Piccoli huskes for sine roller som både charmerende og farligt fordærvet i film af instruktører som Godard og Buñuel.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

En af de store franske skuespillere er død, 94 år gammel. Det oplyser hans familie mandag ifølge franske medier.

Michel Piccoli var en yderst karismatisk skuespiller, der både kunne være fræk og charmerende, fordærvet og faretruende. Den høje pande og det drilske blik i øjnene var blandt hans kendetegn.

Piccoli var fra en tid, hvor fransk film var toneangivende i verden, og han traf ofte modige rollevalg i film, der forsøgte at nedbryde grænser – for filmkunsten og til samfundet.

Han slog således igennem i Jean-Luc Godards Jeg elskede dig i går fra 1963, og siden fulgte præstationer i en perlerække af kunstnerisk prægnante film.

Han medvirker i Buñuels Dagens skønhed fra 1967 og Borgerskabets diskrete charme fra 1972, Jacques Demys Pigerne fra Rochefort fra 1967 samt Marco Ferreris Det store ædegilde og Claude Chabrols Det blodrøde bryllup, begge fra 1973.

Opgør med civilisationen
Særligt stærk er Michel Piccolis spil i Claude Faraldos absurde og sorthumoristiske komedie Themroc (også 1973), der uden forståeligt sprog skildrer en mand, som nægter at leve et borgerligt liv og forvandler sin lejlighed til en ruinagtig grotte.

Både Themroc og Det store ædegilde, hvor han sammen med tre andre mænd vælger at spise, drikke og hore sig ihjel, var civilisationskritiske film i ånden fra ungdomsoprøret i 1968.

I Buñuels Mælkevejen fra 1969 spiller han selveste Marquis de Sade.

En anden markant præstation finder man i Jacques Rivettes helaftensdrama Den skønne strigle (1991), hvor han spiller en aldrende kunstmaler, der slipper sin lidenskab løs i mødet med en ung muse (Emmanuelle Béart).

Ven af parnasset
Michel Piccolis franske mor Marcelle og italienske far Henri Piccoli var begge musikere – moren spillede klaver, mens faren var violinist.

Også i sit voksenliv fortsatte han med at omgås kunstnere og var gode venner med parnasset.

Franske kulturpersonligheder som Yves Montand, Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir var alle del af hans omgangskreds, og ligesom dem blev Michel Piccoli ofte hyldet for sine præstationer.

I 1980 fik han overrakt prisen som bedste mandlige skuespiller på Cannes-festivalen for Marco Bellocchios Salto nel vuoto.

Her spiller Piccoli en dommer, der sætter sin depressive søster i forbindelse med en interesseret mand, men siden bliver jaloux på forholdet.

Måtte nøjes med ærespris
Han vandt også en Sølvbjørn på Berlinalen i 1982 for sin rolle som chef i det satiriske drama På firmaets regning – en mærkelig affære. Prisen blev delt med svenske Stellan Skarsgård, der blev hædret for sin præstation i Den enfoldige morder.

Fire gange blev han nomineret ved den franske César-uddeling og tre gange ved European Film Awards, senest i 2011 for rollen som pave i Nanni Morettis Habemus Papam.

Han vandt ikke nogen af gangene, men i 2011 blev han hædret med en ærespris ved ceremonien.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko