Cannes 2018
22. maj 2018 | 13:26

Guldpalmevinders kamp for at være far

Foto | Mathilde Petit
Det var en glad Hirokazu Kore-eda, der i sin femte udtagelse til Cannes-festivalens hovedkonkurrence vandt Guldpalmen for det humanistiske familiedrama Shoplifters.

”Når man kæmper for meget, lykkes det ikke,” siger Hirokazu Kore-eda, der rørte Cannes-festivalens juryforkvinde Cate Blanchett til tårer med Guldpalmevinderen Shoplifters.

Af Nicki Bruun

Ekkos udsendte i Cannes hørte et par dage inden festivalens prisuddelingen, at juryforkvinde Cate Blanchett havde grædt højlydt, da hun så Hirokazu Kore-edas Shoplifters om en gruppe mennesker, der har fundet sammen i en familie af butikstyve.

Det tyder på, at der var hold i rygtet. I lørdags kunne den japanske instruktør nemlig hæve kunstfilmverdenens største pris, Guldpalmen, over sit hoved på årets Cannes-festival.

Det gjorde han med sin trettende spillefilm, der ikke bare ramte juryen, men også begejstrede Ekkos internationale kritikerpanel, som endte med et gennemsnit på 3,6 – det samme, topscorerne Todd Haynes’ Carol og Cristian Mungius Graduation tidligere har opnået.

”Efter Min søns familie fra 2013 spurgte jeg mig selv, om familier bliver skabt gennem blodsbånd eller den tid, som vi tilbringer sammen. Jeg fik selv et barn og kæmpede med det at være far. Faderfiguren i Shoplifters er meget opmærksom på at være far, men faktisk bliver han det først rigtigt, når han opgiver at være det,” fortæller 55-årige Hirokazu Kore-eda, da vi møder ham inden Guldpalmesejren i Cannes.

”Det var også min egen oplevelse, da jeg blev far. Når man kæmper for meget for at være det, lykkes det ikke. Men det har jeg ikke reflekteret så meget over i Shoplifters, for jeg kæmper stadig med det,” griner instruktøren.

Fejl i familien
Hirokazu Kore-eda spillefilmdebuterede i 1995 med Maborosi og blev første gang udtaget til Cannes-festivalens hovedkonkurrence i 2001 med Distance.

Begge film fortæller halvdrabelige historier, hvor selvmord er i fokus. I Distance begår medlemmer af en kult masseselvmord ved en flod, som deres familiemedlemmer senere besøger for at mindes deres kære. I Still Walking fra 2008 mødes en familie, hvor den ældste søn døde femten år tidligere i en tragisk drukneulykke. Instruktøren fandt inspiration til familiemedlemmerne i sin egen familie.

Shoplifters handler ligesom alle instruktørens film om familiedynamikker. Men denne gang er det ikke en familie i den forstand, vi normalt forstår institutionen.

Gruppen af voksne og børn i filmen er nemlig ikke forbundet gennem blodets bånd, men af et sammenhold, der kommer af deres erfaringer.

”Filmens mennesker har oplevet fejl i deres første familie. De har også selv begået fejl. Derfor prøver de at skabe en ny familie på en helt anden måde, og det sker med både latter og tårer,” sagde Hirokazu Kore-eda på pressemødet for filmen i Cannes.

”Alle børn kommer til at opleve skuffelse. Det er en del af at vokse op og udvikle sig som menneske.”

Franske skuespilstjerner
Kort før festivalen i Cannes blev det annonceret, at Hirokazu Kore-edas næste film efter Shoplifters bliver den franske The Truth About Catherine, hvor stjernerne Catherine Deneuve og Juliette Binoche har hovedrollerne som henholdsvis skuespillermor og datter.

Dermed er fokus stadig på familieforhold, men for første gang bevæger den japanske instruktør sig uden for hjemlandet.

Der er dog ikke grund til at tro, at instruktørens kommende film bliver voldsomt fransk.

Kore-eda er mere interesseret i den nære familie end det omgivende samfund. Og det skal blive spændende at se, hvad han får ud af en historie, der ikke blot foregår langt fra hjemmebanen, men også udspiller sig i et kunstnermiljø, som er meget anderledes end hans vanlige underklassefilm.

Først kan vi glæde os over, at Shoplifters er købt hjem til dansk biografpremiere. Læs et større interview med Hirokazu Kore-eda, når hans Guldpalmevindende film kan ses herhjemme.

Trailer: Shoplifters

Kommentarer

Hirokazu Kore-eda

Født 1962 i Tokyo, Japan.

Tidligere tv-dokumentarist, der spillefilmdebuterede i 1995.

Laver ofte film om familieforhold.

Modtog i 2013 juryens pris i Cannes for Min søns familie.

Vandt Guldpalmen på Cannes-festivalen 2018 for Shoplifters.

Udvalgte film

Shoplifters
2018

The Third Murder
2017

Efter stormen
2016

Søstre
2015

Min søns familie
2013

Still Walking
2008

Nobody Knows
2004

Distance
2001

Mellem liv og død
1998

Maborosi
1995

© Filmmagasinet Ekko