Interview
12. maj 2015 | 15:31

Ekko Shortlist: Han sætter sig selv i scene

Foto | Jesper Tøffner
Martin Winther caster sig selv som filminstruktør i Mig og kærligheden. Selviscenesættelsen er et af hans store virkemidler.

Instruktøren Martin Winther fortæller om brud og forelskelser, Jørgen Leth og tilblivelsen af Mig og kærligheden, som netop nu hitter på Ekko Shortlist.

Af Anders Højberg Kamp

”Fedt, mand. Vi mødes på Kaffesalonen. Dér har jeg engang set Jørgen Leth.”

Martin Winther bliver glad og overrasket, da han i telefonen får at vide, at Ekko ønsker et interview i forbindelse med hans kortfilm Mig og kærligheden, som har ramt top 10 på Ekko Shortlist.

Den handler om en filminstruktør, der laver en film om bruddet med ekskæresten. Med to unge skuespillere genindspiller han forholdets følelsesladede scener. På den måde er filminstruktøren sikker på, at han kan blive klogere på, hvorfor hun gik fra ham. For det forstår han stadig ikke. De havde det jo så godt.

Mig og kærligheden er bygget på Martin Winthers eget brud med sin ekskæreste. Den udtrykker hans undren over, hvorfor kærlighed kommer og forsvinder. Det er hans fjerde film som instruktør på Ekko Shortlist, og særligt At se sorg har en Winther’sk klang, eftersom han selv spiller kæresten til en pige, der netop har foretaget en abort.

Selviscenesættelsen går igen i Mig og kærligheden, som kan ses her på Ekko Shortlist.

”Det er i bund og grund min egen historie. Jeg gør mig selv til en karakter, men bruger min egen nysgerrighed og de spørgsmål, jeg søgte svar på,” fortæller Martin Winther over en kop morgenkaffe på Kaffesalonen med udsigt over søerne.

”For et par år siden sluttede et forhold for mig, og det var jeg ked af i et godt stykke tid. Jeg havde svært ved at give slip. Jeg jagtede svar – og endte med at lave en film. Den handler om at leve med de spøgelser, man har, og blive klar til det hele en gang til.”

Selviscenesættelsens boble
Han er hurtigtsnakkende og meget åben. Ikke så meget pis. Her holdes intet skjult. Jeg kan skrive, hvad jeg vil. Det er jo heller ikke for sjov, vi skal mødes netop her. Han er inspireret af mesteren Jørgen Leth.

”Jeg er kæmpe fan. Han er den danske iscenesættelsesmester. Han sætter sig selv først og gør sig selv til grin, han viser sine fejl. Se ham: en gammel mand i underbukser, der ter sig med unge damer. Han har en evne til at gøre hverdagsting episke og magiske.”

Og således bruger Martin Winther sig selv i Mig og kærligheden. Selvironisk og dog højt hævet over løjerne.

”Jeg har smoking på i filmen, fordi jeg gør instruktøren lidt weird. Ligesom i Jørgen Leths Det perfekte menneske. I bund og grund er det en rustning. Instruktøren hæver sig over skuespillerne og leder slagets gang. Han dikterer, hvad kæresteparret skal sige til hinanden, og hvordan de skal reagere.”

”Men så er det, at jeg møder modstand igennem den kvindelige skuespiller, som begynder at sige mig imod. ’Du skal ikke skyde noget i skoene på mig,’ siger hun. Og så kommer jeg ud af min egen lille fortænkte, selviscenesættende boble,” forklarer Martin Winther.

Hjerter på bøjler
Det er ikke bare Jørgen Leth, Martin Winther er inspireret af. Wes Anderson, Roy Andersson, Noah Baumbach, Joachim Trier og ikke mindst Woody Allen har også betydet meget for ham.

Det hele startede ellers med Hollywood i en lille by, der hedder Esbønderup i Nordsjælland otte kilometer fra Gilleleje, hvor han brugte det meste af sin tid. Der var en skaterampe og en strand foruden serveringsstederne Kabyssen og Skipperkroen.

Hjemme så han action. Commando, Robocop, Predator. Indtil en vens far en dag viste ham Woody Allens Annie Hall. Her så han en neurotisk speedsnakker med masser af melankoli på grund af kærlighedens ophør.

Nu om stunder skrider vi fra hinanden, så snart der er et bedre tilbud, mener Martin Winther.

”Vi vælger hinanden til og fra, som om det var en tv-pakke. I dag er vi lækre som 47-årige og gør os til på markedet. Kærlighed er sindssygt spændende i dag, fordi vi er så jeg-orienterede. Man viser sin kærlighed gennem handler. Det er så meget statuskærlighed.”

Efter visninger af Mig og kærligheden har Martin Winther oplevet mange, som er kommet hen og fortalt om deres egne kærlighedshistorier.

”Jeg er nærmest blevet en kærlighedsterapeut,” fortæller han med et smil. Han håber, at folk begynder at lytte mere til hinanden.

”Vi kan gå to runder om søerne, og vi fanger tre par, som taler om deres forhold. Men folk er ikke ærlige. De skåner hinanden for den nøgne sandhed, for de har ikke lyst til at såre hinanden.”

Musikvideoer som træningsbane
Martin Winther har et skab fyldt med sorte notesbøger. Han noterer, hvad han ser. Han bruger hverdagssituationer som en inspirationskilde.

Martin Winther er på sin vis autodidakt. Efter skolen kom han i gymnasiet, derefter i militæret og så på dannelsesrejse i det fjerne østen. Læste Historie på Aarhus Universitet og senere Film og Medievidenskab på Københavns Universitet. Han blev færdig i 2007, hvor han lavede sin første kortfilm.

Efter det blev det til mange musikvideoer. Med Rasmus Seebach, Niarn, Anna David, Johnson, Isam B og Pede B feat. Per Vers.

”Jeg har fået masser af kilometer film i benene,” fortæller han og forklarer, hvordan han forsøgte at gøre musikvideoerne til andet end en ren performance af folk, der ser pissehamrende godt ud.

”Jeg prøvede at vise følelserne, men det blev sværere hen ad vejen. Pladeselskaberne ville bare have face-time, så i længden kunne jeg ikke se, hvorfor jeg skulle være der.”

Spillefilm på vej
Nu laver han trailere og promoer for Discovery. Pengene skal jo tjenes, men Martin Winther er rastløs og savner at bruge de mange notesbøger. Der kommer forhåbentlig snart en spillefilm, måske finansieret af crowdfunding.

Nogle har foreslået ham at gøre Mig og kærligheden til en spillefilm, men han ved det ikke helt. Temaet må i hvert fald gerne handle om kærlighed. Og han er kommet sig over bruddet, har fundet en ny kæreste, og de har en datter sammen. Og kæresten er helt med på, at han filmer sine forhenværende sorger.

”Jeg fortalte, hvorfor filmen var vigtig for mig at lave. Og det var hun helt indforstået med. Hun er den, som har set allerflest gennemklip igennem hjemme i lejligheden. Det har heldigvis ikke affødt et drama derhjemme,” smiler Martin Winther.

Trailer: Mig og kærligheden

Kommentarer

Martin Winther

Født 1979 i Esbønderup, Nordsjælland.

Fire af hans film kan ses på Ekko Shortlist: Mig og kærligheden, Bedemanden, At se sorg og Tal ikke.

Debuterede i 2007 med Se nu.

Har lavet adskillelige musikvideoer for popmusikere som Rasmus Seebach og Isam B.

Arbejder som promo-producer for Discovery.

Filmografi

Mig og kærligheden, 2014
Bedemanden, 2013
At se sorg, 2013
Tal ikke, 2012
Se nu, 2007

© Filmmagasinet Ekko